Historisch overzicht van de prestaties van Oranje op het EK jeugd WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Historisch overzicht van de prestaties van Oranje op het EK jeugd

Historisch overzicht van de prestaties van Oranje op het EK jeugd

Nadat afgelopen weekend de 26e editie van de WDF Europe Cup Youth heeft plaatsgevonden, leek het ons een goed moment om in de geschiedenisboeken te duiken en terug te blikken op de prestaties van de Nederlandse jeugd tijdens alle edities.

Natuurlijk liggen de drie gouden medailles, die door Layla Brussel, het koppel Maikel Verberk en Justin van Tergouw en de eerste plaats in het overall klassement nog fris in het geheugen. Maar hoe zat het ook alweer tijdens voorgaande edities? We zullen eerst alle Nederlandse successen op een rij zetten om af te sluiten met enkele leuke feitjes en opvallende weetjes.

Direct tijdens de eerste editie in 1990 in het Deense Billund was er al Nederlands succes, aangezien Peter van Tilborg het single toernooi op zijn naam schreef en samen met Vincent van der Voort het beste jongenskoppel was. Dit succes leverde Nederland ook nog eens de overall titel bij de jongens op. Vincent van der Voort wist weliswaar Peter van Tilborg op te volgen in 1991, maar hij was de tweede editie aanzienlijk minder succes vol aangezien dit de enige gouden medaille was in dat jaar.

Na het redelijk goede begin, bleef de Nederlandse jeugd twee jaar zonder gouden medailles totdat Mieke de Boer in 1994 het eerste Nederlandse meisje was dat goud wist te winnen in het single toernooi. In het jaar daarop was er wederom een gouden medaille voor Nederland, doordat Arjan Moen en Robin Brandsen het koppeltoernooi wonnen.
In 1996 en 1997 liet Engeland zien waarom dat door velen wordt gezien als het dartsland bij uitstek, aangezien ze in beide jaren alle gouden medailles wonnen die er te winnen waren.

In 1998 mocht het Nederlandse team twee gouden medailles mee naar huis nemen, doordat het jongensteam voor het eerst de sterkste bleek en daarnaast Donna Brongers het sterkste meisje bleek te zijn. Ook in 1999 won Nederland twee gouden medailles, vanwege Diana Secreve en Jeroen van Leeuwen die beiden het single toernooi op hun naam schreven.

In 2000 wist Jeroen van Leeuwen zijn single titel te prolongeren en daarmee de enige gouden medaille voor Nederland te winnen. In het jaar daarop deed Joey ten Berge exact hetzelfde. Joey won het single toernooi en was daardoor de enige Nederlander die een gouden medaille verdiende.

Nadat in 2002 er helemaal geen Nederlands succes was, toonden de Nederlandse jongens in 2003 wat ze in hun mars hadden door alle medailles bij de jongens te winnen. Dennis Labee was immers de sterkste in het singeltoernooi en samen met Sven van Dun de winnaar van het koppeltoernooi. Daarnaast wonnen de jongens ook het teamtoernooi en het overall klassement. Het jaar 2004 was gezien de resultaten in de editie daarna vrij teleurstellend, aangezien Nederland genoegen moest nemen met een gouden medaille door de single winst van Jonny Nijs.

Het hoogtepunt van het Nederlandse jeugd darten was 2005. In dit jaar liet Nederland zien dat het een land was om rekening mee te houden in de toekomst, aangezien alle zeven gouden medailles naar Nederland gingen. Bij de meisjes won Carla Molema het single toernooi en samen met Chantal Snijders het koppeltoernooi, wat hen vanzelfsprekend de koppositie in het overall klassement opleverde. Daarnaast wist Jonny Nijs zijn single titel van 2004 te prolongeren. Verder was Jonny Nijs samen met de huidige nummer 1 van de wereld, Michael van Gerwen, de sterkste in het koppeltoernooi en ging ook het Nederlandse jongensteam er met goud aan de haal. Dit team was zodoende ook de beste in het overall klassement.

Ook 2006 was vrij succesvol doordat Michael van Gerwen het singeltoernooi op zijn naam schreef en daarnaast samen met Sven van Dun het koppeltoernooi en met het jongensteam het teamtoernooi wist te winnen. Ook dit resulteerde weer in de eerste plaats in het overall klassement. In 2007 gingen ook alle medailles die de jongens konden winnen naar Nederland. Maarten Pape volgde Michael van Gerwen op als winnaar van het single toernooi. Pieter Collijn en Jan Dekker bleken de sterkste in het koppeltoernooi. Daarnaast werd ook het teamtoernooi en het overall klassement door Nederland gewonnen. In 2008 was er weliswaar geen Nederlandse jongen de sterkste in het single toernooi, maar gingen wel de gouden medailles van de koppels, dankzij Maarten Pape en Jeffrey Stigter, het teamtoernooi en het overall klassement naar Nederland.

Deze Nederlandse successen hebben wellicht een rol gespeeld in het besluit van de WDF om in 2009 het toernooi voor de derde keer in de historie in Nederland te organiseren. Jammer genoeg gaf de Nederlandse jeugd het Nederlandse publiek weinig om te juichen, aangezien enkel het jongensteam goud behaalde tijdens deze editie. Ook in 2010 was er slechts een gouden medaille. Deze keer doordat Jeffrey de Zwaan en Jeffrey Stigter het sterkste koppel waren.

In 2011 werd de stijgende lijn weer ingezet door het behalen van drie gouden medailles. Het single succes van Jimmy Hendriks en het koppelsucces van Jeffrey de Zwaan en Mike Zuydwijk leverden namelijk Nederland ook de eerste plaats in het overall klassement op. Ook in 2012 wist Nederland drie gouden medailles te winnen, doordat Jeffrey de Zwaan en Quin Wester het sterkste koppel waren en deel uitmaakten van het sterkste team. Deze successen waren voldoende om ook het overall klassement binnen te halen.

In 2013 wist Nederland vier gouden medailles te winnen, doordat Colin Roelofs en Quin Wester het sterkste koppel waren. Verder was Quin Wester de sterkste in het singeltoernooi. Daarnaast was het Nederlands jongensteam het winnende team en leverde dit ook de eerste plaats in het overall klassement op. In 2014 werden er drie gouden medailles binnengehaald door de Nederlandse jongens. Colin Roelofs won immers het single toernooi. Verder was het Nederlands jongensteam de sterkste en werd ook de eerste plaats in het overall klassement behaald. Zoals iedereen wel weet, werd dit jaar deze lijn doorgezet door het succes van Layla Brussel, het koppel Maikel Verberk en Justin van Tergouw en de eerste plaats in het overall klassement.

Uit het bovenstaande blijkt dat Nederland de laatste vijf jaar telkens drie gouden medailles won. Daarnaast lukte het Nederland eenmaal om alles te winnen wat er te winnen was. Verder gingen drie keer alle gouden medailles van de jongens naar Nederland. Jonny Nijs en Jeroen van Leeuwen zijn de enige jongens die twee keer op rij het singeltoernooi wisten te winnen. Bovendien bleek het Nederlandse jongensteam van 2005 tot en met 2009 onverslaanbaar. Nederland heeft inmiddels 54 maal goud gewonnen tijdens het EK jeugd. Ter vergelijking Engeland heeft in de geschiedenis 'slechts' 40 gouden medailles in de wacht gesleept tijdens alle edities van het EK jeugd.

Natuurlijk is het gewaagd om de toekomst te voorspellen, maar de historie geeft aan dat er wellicht een hele mooie toekomst voor Maikel Verberk, Justin van Tergouw, Job ten Heuvel, Jeffrey Ballast, Layla Brussel en Kyana Frauenfelder in het verschiet ligt. Immers bleek het zelfs topspelers als Michael van Gerwen en Vincent van der Voort niet altijd om aan het langste eind te trekken in het single toernooi van de jeugd.

Daarnaast hebben er enkele spelers, die later tot de wereldtop gingen behoren, successen geboekt tijdens het jeugd EK. Hierbij valt te denken aan de single titels van Michael van Gerwen, Vincent van der Voort, Stephen Bunting en Joey ten Berge of de koppelsuccessen van Michael van Gerwen, Vincent van der Voort en James Wade. Daarnaast is Layla Brussel door haar winst in het meisjestoernooi in de voetsporen getreden van onder andere Carla Molema, Mieke de Boer en Anastasia Dobromyslova.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws