Home BDO/WDF Hoofdnieuws Lakeside 2019: Martin Adams ziet weinig kansen voor Nederlanders en Belgen

Lakeside 2019: Martin Adams ziet weinig kansen voor Nederlanders en Belgen

Nu de Lakeside 2019 voor de deur staat, blikten drievoudig Lakesidekampioen Martin Adams en Richard Ashdown vooruit naar de komende editie van het herentoernooi. We hebben de video van YouTubekanaal BDO Darts die hieronder staat gebruikt als leidraad voor dit artikel, maar mede door terugblikken naar eerdere edities en het verder kijken dan de eerste ronde ook voor wat verdieping gezorgd.

Eerst wordt er aandacht besteed aan het feit dat we Martin Adams voor het eerst sinds 1994 niet op het podium zullen zien, waarbij Richard Ashdown een traantje wegpinkt. Adams reageert: ”Ja, het was een moeizaam jaar. Ik heb last gehad van diabetes en toen dat beter ging kreeg ik last van mijn schouder. Daar ben ik nog van aan het herstellen dus hopelijk ben ik in 2020 weer terug.”

Ze beginnen met de partij van Wesley Harms en zeventienvoudig deelnemer Tony O’Shea. Dit is direct een lastige om te voorspellen vindt Martin Adams: ”Als ik kijk naar hoe Tony speelt, wordt het lastig voor Wesley. Al speelt Wesley ook best goed, maar Tony geniet van het podium en het spelen op Lakeside en is in mijn ogen licht favoriet.” Ashdown refereert naar het voetbal, waar het publiek regelmatig als twaalfde man gezien wordt en vraagt of het publiek op Lakeside de vierde dart kan zijn. Adams denkt van wel.”

Gary Robson is, nadat hij de vorige Lakeside moest missen, weer van de partij en staat weer in de top 8 van de BDO. In 2017 had hij een moeilijk jaar, maar heeft zich goed hersteld in 2018. 

Richard Ashdown vergelijkt Martin Phillips met Deta Hedman, omdat ook Phillips al jaren in de top meedraait. Ashdown kaart aan dat Phillips zijn debuut maakte op het BDO WK in 1991 toen was Little Richard pas 12. Adams reageert lachend: ‘ja, jij was 12. Ik was een stuk jonger dan ik nu ben’. Hij treft Conan Whitehead. Ashdown kijkt uit naar deze partij. Adams geeft aan dat Phillips een lastige tegenstander is. Hij bijt zich vast in een partij en je raakt hem maar niet kwijt. Conan is ook een zeer degelijke speler. 

Vervolgens gaan ze in op de vraag of Glen Durrant zijn derde wereldtitel op rij kan halen. Adams geeft aan dat het heel zwaar gaat worden voor Duzza. Adams meent dat hij van geluk mag spreken dat hij driemaal de Winmau World Masters op rij heeft weten te winnen. De druk wordt alsmaar groter. Ik hoop voor Glen dat hij er niet teveel over na gaat denken want nadenken kan een darter bij wijze van spreken doden. Adams: ”Als je er teveel over nadenkt, gaat het mis.” Durrant treft in de eerste ronde de winnaar van de partij tussen Winmau World Masters Adam Smith-Neale, die in Bridlington in de finale Durrant versloeg dus daar heeft Durrant nog een appeltje mee te schillen, en de Nieuw-Zeelander Mark McGrath, die zich in het verleden al eens wist te plaatsen via het loodzware kwalificatietoernooi en dus ook een taaie tegenstander is. Adams verwacht, met alle respect voor McGrath, dat er een herhaling komt van de Winmau World Masters finale en dat Durrant het dus op zal moeten nemen tegen Adam Smith-Neale.

De Belgische debutant Jeffrey van Egdom neemt het op tegen tweevoudig Lakesidekampioen Scott Waites. Zowel Adams als Ashdown weten weinig van Jeffrey, waarop Ashdown hem omschrijft als ‘een jonge Europese speler die we graag zien spelen op zijn Lakesidedebuut’. Scott Waites is niet meer zo goed als hij was, maar vorig jaar haalde hij de halve finale en dus weten we dat hij het nog steeds kan.

Scott Mitchell is een degelijke speler, die doet wat hij moet doen. Hij is een voormalig Lakesidekampioen dus weet wat er voor nodig is. Ashdown geeft aan dat Adams zich de finale waarin Scotty Dog Lakeside won waarschijnlijk nog goed kan herinneren. In 2015 kwam Wolfie immers een set te kort tegen zijn landgenoot Mitchell om zijn vierde Lakesidetitel te winnen.

Daarna gaan ze in op misschien wel de revelatie van 2018 in de BDO: Michael Unterbuchner. Hij haalde Lakeside 2018 via het kwalificatietoernooi, terwijl nagenoeg niemand ooit van hem gehoord had. Hij haalde direct de halve finale. Op de BDO World Trophy haalde hij ook nog eens de finale. Op de Grand Slam of Darts was hij met een kwartfinaleplek de beste BDO-speler. Kortom, nu kent iedereen hem. Adams geeft aan dat het een geweldige speler is een zeer aardig persoon. Zijn Engels is niet geweldig, maar hij doet zijn best om met iedereen te praten. 

De wedstrijd van de voorronde is waarschijnlijk Paul Hogan tegen Wesley Newton. Hogan draait al jaren mee en doet het altijd goed, terwijl Newton na een mindere periode bij de PDC besloot de overstap te maken naar de BDO en haalt direct de Lakeside. Dus twee ervaren spelers, die ook nog eens goed kunnen darten. 

Ook Andy Hamilton is een speler met een verleden in de top van de PDC. Ashdown geeft zodoende aan dat zowel Newton als Hamilton bakken aan ervaring hebben met het spelen op een podium en onder druk, maar vraagt aan Adams of spelen op een Lakesidepodium voor hen een andere ervaring is. Adams denkt van wel, omdat het publiek in Lakeside er veel korter op zit. Het is allemaal kleinschalig, persoonlijk. Ik houd ervan. 

Uiteraard komt ook de partij van Derk Telnekes, die het opneemt tegen Mark McGeeney aan bod. Adams is kort maar krachtig over de kansen van Derk: ”Mark moet die partij zonder problemen winnen. Met alle respect voor Derk, hij is niet zo goed als Mark.” Ashdown vraagt of het nog invloed heeft dat Mark McGeeney afgelopen jaar matchdarts miste voor de titel. Adams gaat ervan uit dat McGeeney dat inmiddels van zich afgezet heeft en er niet over nadenkt dat hij vorig jaar wereldkampioen had kunnen worden. McGeeney zal denken ‘ik sta er weer, ik weet wat er voor nodig is en dat is wat ik ga doen.’

De Lakeside is van 5 januari tot en met 12 januari te volgen via deze livestream.