Nederlandse heren winnen Six Nations Cup 2018 na 5 jaar WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Nederlandse heren winnen Six Nations Cup 2018 na 5 jaar

Nederlandse heren winnen Six Nations Cup 2018 na 5 jaar

De Nederlandse heren hebben de Six Nations Cup 2018 gewonnen! In de finale werd met 13-11 gewonnen van de Noord-Ieren, in de halve finale was titelverdediger Engeland slachtoffer van het Nederlandse vijftal. Een geweldige prestatie van het Nederlands herenteam, het is de tweede keer in de historie dat de trofee meegenomen wordt naar Nederland. In 2013 wonnen de heren in eigen land (Texel), de dames hebben de Six Nations Cup nog nooit gewonnen.

Het toernooi begon zaterdag met poulewedstrijden tegen Noord-Ierland en Ierland. De mannen verloren van de Noord-Ieren maar maakten geen fout tegen Ierland. Zodoende mochten ze in de halve finale aantreden tegen Engeland wat een ware thriller werd. Een voorsprong kon niet vastgehouden worden en tegen het einde leek Engeland er alsnog met de winst vandoor te gaan. Een beslissende leg was nodig die gespeeld werd door Willem Mandigers tegen Scott Mitchell. Op zeer kalme en geconcentreerde wijze sleepte Mandigers de winst binnen door een veertien darter te gooien.

Vlak voor de finale speelde Richard Veenstra nog de finale van het singlestoernooi voor het goede doel. Hij nam het op tegen Jim Williams uit Wales maar verloor helaas met 5-4. Dit mocht echter de pret niet drukken aangezien alle darters in actie kwamen voor de door hun zelf gekozen goede doelen. Dankzij de prestatie van Richard Veenstra en Chris Landman (halve finale) mag Nederland een mooi bedrag overmaken naar KiKa.

In de finale liep Nederland snel uit naar een voorsprong van 4-1 na de eerste sessie en 7-3 na de tweede sessie. Echter begon Noord-Ierland vanaf de derde sessie keihard terug te knokken. Van 8-7 werd vervolgens vlak voor de vierde korte pauze bijna toegewerkt naar een gelijk stand echter herpakte Nederland op het nippertje met de derde pijl en dubbel vijf (Martijn Kleermaker) alsnog de 11-9 voorsprong. De spanning in de zaal was voelbaar en hoorbaar! In de vijfde sessie wonnen Richard Veenstra en Chris Landman hun legs en de titel was een feit!

De Nederlandse dames hebben ook een prachtig toernooi gespeeld maar moesten in de halve finale hun meerdere erkennen in het ijzersterke Wales. Hier was net als in de poulewedstrijd tegen Engeland een laatste leg voor nodig, echter kreeg Vanessa Zuidema geen kans op een dubbel. In de poule wonnen de Nederlandse dames overigens wel van Noord-Ierland. De Nederlandse dames speelde een zeer goed toernooi maar verloren dus helaas 2 maal de beslissende leg tegen een ijzersterke tegenstander.

De Six Nations wordt gezien als één van de sterkst bezette toernooien in het landencircuit, waar naast Nederland ook Engeland, Wales, Schotland, Ierland en Noord-Ierland aan deelnemen. De zes landen worden verdeeld over twee groepen en er wordt gespeeld in een round robin systeem (heren 25 legs, dames 9 legs). De dames en heren spelen ieder hun eigen toernooi. Alle uitslagen zijn te vinden op de website van de Engelse dartsbond (klik hier).

Geschiedenis en Roll of Honour:

2002 | Schotland (Heren)
2003 | Schotland (Heren)
2004 | Engeland (Heren)
2005 | Engeland (Heren)
2006 | Engeland (Heren)
2007 | Engeland (Heren)
2008 | Wales (Heren)
2009 | Engeland (Heren)
2010 | Engeland (Heren), Engeland (Dames)
2011 | Engeland (Heren), Wales (Dames)
2012 | Engeland (Heren), Engeland (Dames)
2013 | Nederland (Heren), Wales (Dames)
2014 | Engeland(Heren), Engeland (Dames)
2015 | Engeland (Heren), Wales (Dames)
2016 | Engeland (Heren), Engeland (Dames)
2017 | Engeland (Heren), Engeland (Dames)
2018 | Nederland (Heren), Engeland (Dames)

Nederland
Heren (coach John Lokken): Martijn Kleermaker, Chris Landman, Willem Mandigers, Jeffrey Sparidaans, Richard Veenstra
Dames (coach Karin ten Kate): Aileen de Graaf, Anca Zijlstra, Vanessa Zuidema

De Nederlandse Darts Bond is ontzetten trots op de Nederlandse ploeg en feliciteert hen nogmaals met de prachtige prestaties in Selsey, Engeland. Dit geldt naast de spelers uiteraard ook voor bondscoaches Karin ten Kate (dames) en John Lokken (heren). De ploeg land maandag (25 juni) om 12:50 uur op Schiphol (vlucht BE1013 vanuit Southampton). Iedereen is uiteraard van harte welkom om hen daar te ontvangen!

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws