Home BDO/WDF Hoofdnieuws Engeland wint eerste WDDA World Cup, Nederland en België A strandden in...

Engeland wint eerste WDDA World Cup, Nederland en België A strandden in halve finale

2019-02-23 WDDA Winmau World Cup Darts 2019

Zaterdag vond in het Belgische Oostende de eerste editie van de WDDA World Cup plaats. Dit was zodoende de eerste keer dat paradarters hun land op een wereldkampioenschap kunnen vertegenwoordigen. Natuurlijk was er vorig jaar wel al een paradartsinterland tussen Nederland en België, die toen door de Belgen gewonnen werd. 

Er waren dertien teams van de partij. Deze teams waren verdeeld over drie poules van drie en een poule van vier. Ieder team bestaat uit vier spelers, waarvan minimaal twee rolstoelspelers. Net zoals bij iedere World Cup zijn de wedstrijden best of 17 legs, waarbij de spelers omstebeurt een leg spelen tot een van beide teams 9 punten heeft. Mocht het 8-8 worden selecteren beide teams een speler die de beslissende 17e leg speelt. 

Nederland werd vertegenwoordigd door Michelovic van Velzen (staand), Arie van der Rassel (rolstoel), Kees van Wielink (staand) en Anton van Hemert (rolstoel). In de poule moesten ze even inkomen en kwamen ze 2-0 achter tegen Zuid-Afrika. Ze herpakten zich echter sterk en wonnen alsnog overtuigend met 9-2. Tegen Engeland A kwamen ze echter met 9-3 te kort, waardoor ze tweede werden in de poule. 

In de kwartfinale waren ze na een bloedstollende partij met 9-7 te sterk voor Rest of the World met spelers uit Nieuw-Zeeland, VS en Isle of Man. In de halve finale leek de pijp leeg en kwamen ze met 9-1 te kort tegen Wales, dat vertegenwoordigd werd door Ricky Chilton, Michael Davies, Shane Davies en Michelle Gabica.

België A wat bestond uit Vincent d’Hondt (rolstoel), Serge van Belle (rolstoel), Jackie Goethals (staand) en Bernard Martens (staand) maakte in de poule een sterke indruk. Ze begonnen met een 9-2 zege tegen Europa, voordat Duitsland A geen leg gegund werd en Engeland met 9-4 opzij gezet werd. Vanzelfsprekend werden ze groepswinnaar. 

In de kwartfinale zetten ze de goede lijn voort door met 9-1 te winnen van Denemarken. Na een bloedstollende halve finale moesten ze met 9-7 hun meerdere erkennen in Engeland A, bestaande uit Kevin Stringer, Snowy Dyson, Pete Bramley en Jonathan Hirst.

België B wat bestond uit Frederick Maertens (staand), Jurgen Vercammen (rolstoel), Hendrik Vantoornhout (rolstoel), Michael van Orshoven (rolstoel) was iets minder succesvol. De eerste partij verloren ze nipt met 9-7 van Denemarken, voordat ze met 9-5 ook in Wales hun meerdere moesten erkennen.

Engeland A kroonde zich tot kampioen. Kevin Stringer, Snowy Dyson, Pete Bramley en Jonathan Hirst wonnen in de poule met 9-3 van Nederland, voordat Zuid-Afrika met 9-0 opzij gezet werd. In de kwartfinale hadden ze ook aan Duitsland A geen kind en wonnen 9-1. Vervolgens kwam er een kraker tegen België A, waar Engeland met 9-7 net te sterk was. In de finale stond er een ontmoeting met de eeuwige rivaal Wales op het programma. De finale ging dan ook tot het gaatje, waarin Engeland uiteindelijk 9-7 won.

WDDA World Cup
Poule A
België A 3(27-6) 
Europa 2(20-18) 
Engeland B  1(18-22) 
Duitsland B 0(8-27)

Poule B
Engeland A 2(18-3)
Nederland 1(12-11)
Zuid-Afrika 0(2-18)

Poule C
Rest of the World 2(18-5)
Duitsland A 1 (12-15)
Rusland 0(8-18)

Poule D
Wales 2(18-8)
Denemarken 1(12-16)
België B 0(12-18)

Kwartfinale
België A – Denemarken 9-1
Engeland A – Duitsland A 9-1
Nederland – Rest of the World 9-7
Door een vroege break nam Nederland een 3-1 voorsprong verder ging het volledig gelijk op, waardoor Nederland met 9-7 een plek in de halve finale afdwong.

Wales – Europa 9-1

Halve finale
België A – Engeland A 7-9
Engeland A was in een bloedstollende partij net iets sterker dan België A. 

Nederland – Wales 1-9
De pijp was leeg bij de Nederlandse mannen, die terug kunnen kijken op een geweldige eerste World Cup. Dat er maar velen mogen volgen!

Finale
Engeland A – Wales 9-7 
Engeland nam een 2-0 voorsprong, maar zag Wales zich terug knokken naar een 5-3 voorsprong. Daarna gaf Engeland tegengas en kwam terug tot 6-6 om uiteindelijk 9-7 te winnen.  

De finale, die volgens planning om 19.30 uur begint, zal te volgen zijn via onderstaande livestream.