Home BDO/WDF Hoofdnieuws WDF neemt afstand: BDO toernooien worden niet meer erkend

WDF neemt afstand: BDO toernooien worden niet meer erkend

De WDF kondigt aan dat de WDF per direct de BDO-toernooien niet erkent. Dit heeft geen gevolgen voor de toernooien die naast voor de WDF-ranking ook voor de BDO-ranking meetellen.

De WDF heeft zich genoodzaakt gevoeld dit besluit te nemen naar aanleiding van het breken van de regels door de BDO tijdens de laatste editie van de BDO World Masters, aangezien zij van dit soort activiteiten niet langer deel uit willen maken of steunen en onderschrijven de acties van de BDO ook niet.

Want het aanpassen van de loting en regels tijdens het toernooi biedt de mogelijkheid voor misdragingen, zoals matchfixing. Deze situatie kan de landen en spelers die onder de WDF vallen in een negatieve situatie brengen. De WDF weigert om met zulke acties geassocieerd te worden.

De WDF is bezig om erkenning door de IOC te verkrijgen, wat ertoe heeft geresulteerd dat ze hun beleidsdocumenten moesten aanpassen. Hierdoor werd de England Darts Organisation in 2007 de vertegenwoordiger WDF de WDF. Tot 2007 was de BDO de vertegenwoordiger van Engeland binnen de WDF. De officiële vertegenwoordigers van de WDF in Groot-Brittannië zijn naast de England Darts Organisation ook de Welsh Darts Organisation en Scottisch Darts Association.

De BDO vertegenwoordigt geen land en valt daardoor buiten de voorwaarden om een volwaardig WDF lid te zijn. Door deze situatie valt de BDO technisch gezien onder de status van Associate Member, want zo staat in het beleidsdocument:
”Een Associate Member is een organisatie met banden met de dartsport zonder dat het een nationaal dartsorgaan binnen een land is. Hier kunnen non-profit en professionele organisaties onder vallen die diensten aanbieden ten behoeve van de dartsport of die bepaalde dartsorganisaties representeren.”

De WDF wilt haar leden duidelijk maken dat de aankondiging van de BDO op 29 november 2019 van een ‘introductie van extra bijdrages’ voor de BDO-ranking niet onderschreven wordt door de WDF en niet van invloed is op een huidig of toekomstig lidmaatschap van de WDF.

De WDF zal geen sancties opleggen aan een lidorganisatie die de BDO-ranking en hun toernooien steunt. De WDF, als het officiele beleidslichaam van de dartsport in de wereld, zal doorgaan met het promoten van hun ‘darts for all’ politiek.

De WDF is bezig met het ontwikkelen van een wereldwijd circuit die alle WDF-spelers de kans biedt om zich te kwalificeren voor de WDF-majors via de WDF-ranking.