Home BDO/WDF Hoofdnieuws Stompé ‘’Wildcard Zuiderduin Masters heeft mij vertrouwen gegeven’’

Stompé ‘’Wildcard Zuiderduin Masters heeft mij vertrouwen gegeven’’

Co_Stompe

Na de overstap van Co Stompé van de PDC naar de BDO heeft de dartwereld weinig meer van hem vernomen. Afgelopen week kreeg hij een wildcard voor het prestigieuze toernooi de Zuiderduin Masters. Hoe is het afgelopen jaar voor Stompé verlopen? In een interview vertelde hij over het afgelopen jaar, zijn verrassende overstap en zijn nieuwe ervaringen bij ‘’zijn’’ oude bond: de BDO.

‘’Na een aantal jaar te hebben rondgeneusd bij de PDC was ik het plezier in de dartssport totaal kwijt geraakt. Mensen denken dat de darters op het podium en bij de opkomst echt plezier hebben in het spelletje en dat ze de drukte er omheen leuk vinden. Dat ze hiervoor kiezen. Maar bij de PDC is de sport een business geworden. Je bent verplicht om dingen te doen. Alles wat het publiek leuk vind om te zien, wil de leiding ook dat je doet. Het heeft niets meer te maken met het darten zoals het bedoeld is. Barry Hearn, de man achter de PDC, heeft gezien waar het grote geld te verdienen valt. Hij is daarop in gaan spelen en verdient nu miljoenen met de sport. Dat is erg knap gedaan hoor, maar darten is daardoor een spektakel sport geworden. Helaas was dit niet voor mij weggelegd.’’

Paspoort van Co Stompé
Co stompé is geboren op 10 september 1962 in Amsterdam. Voordat hij professioneel darter werd was hij in Amsterdam trambestuurder van lijn 14. Stompé maakte zijn debuut als darter in 1995. Hij werd toen gezien als de tweede darter van Nederland achter Raymond van Barneveld. Zijn beste prestaties bij de Lakeside(wereldkampioenschap van de BDO) behaalde hij in 2000 met een halve finale plaats die hij 
verloor van Ronnie Baxter. De jaren erna lukte het Stompé niet resultaten te behalen bij grote televisietoernooien. In 2008 maakte hij de overstap naar de PDC waar hij in datzelfde jaar gelijk het hoog aangeschreven toernooi de German Darts Championship won van de toenmalig nummer één van de wereld Phil Taylor. Zijn beste resultaten op de wereldkampioenschappen van de PDC waren in 2009 en 2010 waar hij de kwartfinales verrassend bereikte. Stompe is nog meer bekend van zijn analyse bij het televisieprogramma RTL7Darts. 

‘’Na mijn overstap afgelopen jaar naar de BDO viel er een last van mijn schouders af. Na die 6 jaar bij de PDC onder druk e hebben gestaan, was ik af van het moeten, moeten, moeten. Alsof ik in een warm bad terecht kwam. Ik heb het contact met de BDO de jaren dat ik weg was goed onderhouden dus hadden zij geen last van verraad gevoelens naar mij toe. De jaren die ik bij de BDO heb gegooid had ik natuurlijk veel krediet opgebouwd. Ze waren erg blij om mij weer terug te nemen. De overstap deed ik samen met Ted Hankey, die net als ik ook voor de PDC besloot te spelen. We gaven elkaar een belletje met de vraag: ‘’wat doe jij? Oh, jij stapt over? Dan ga ik mee.’’ Hij dacht er dus precies hetzelfde over als ik.’’

Familiesfeer
“Er zijn te veel verschillen met hoe ik over darten denk en wat de PDC voor ogen had. De ervaring op het podium is geweldig, maar alles er omheen is verschrikkelijk. Darters die elkaar naar het leven staan die alleen voor het geld kiezen. Het lijkt net alsof er tegenwoordig veel geld verdiend kan worden met het spel, maar dat is alleen voor een zeer geringe groep. De top zestien. Zelfs dan mag je blij zijn met een gemiddeld inkomen. Bij de BDO is dit allemaal anders. Het is veel gemoedelijker. Een familiesfeer. Een darter zoals ik voelt zich daar veel prettiger bij. Op het podium tegenstanders en in de kroeg weer samen een pilsje doen. Dat is bij de PDC wel even wat anders. Daar wordt er achter de schermen nauwelijks gecommuniceerd. Dat is ook niet erg, maar ik hou er van om nog even na te bespreken. Of ik nou win of verlies, even goede vrienden.”

“Stil zitten is niks voor mij dus ben ik het afgelopen jaar intensief verder gegaan met RTL7 darts. Dit doe ik nu al een aantal jaar wat erg fijn is om te doen. Voor het programma moet ik al het darts blijven volgen op de televisie. Becommentariëren en analyserem is heel interessant, maar je wilt er liever zelf staan.”

Oude niveau vinden
“Ik heb mezelf de tijd gegeven om weer op mijn oude niveau te komen. Ik heb wel even gedacht om er helemaal mee te stoppen. Er kwamen geregeld twijfels naar boven. Twijfels of ik het nog wel in mij had. Slecht spelen en wedstrijden weggeven van mensen waarvan ik normaal gesproken nooit zou verliezen. Natuurlijk schieten er dan gedachten aan je voorbij dat het misschien beter is om wat anders te gaan doen. En het afgelopen jaar is nog niet zo succesvol voor mij geweest, maar het zit er wel weer aan te komen.”

“De wildcard die ik van de organisatie van de Zuiderduin Masters heb gekregen heeft me erg goed gedaan. Je voelt je als speler en als mens gewaardeerd. Het heeft iets in me los gemaakt. Het afgelopen paar jaar heb ik amper zin gehad om te trainen, maar nu ben ik weer gefocust en sta ik weer aan het bord te trainen. Zeker een paar uur per dag. Het is een goed teken als ik merk dat ik er weer zin in heb. Ik ben er ook op gebrand om de organisatie van het toernooi te laten zien dat ze met mij een goede hebben binnen gehaald. Goed presteren is het doel voor de Zuiderduin Masters. Aan mijn motivatie ligt het in ieder geval niet.”

Plaatsing voor Lakeside
“Mijn doelstellingen voor het aankomende jaar zijn eigenlijk vrij simpel; plaatsen voor de Lakeside. Het is niet de meest makkelijke opgave, want ik heb het afgelopen jaar gewoonweg te weinig punten bij elkaar weten te sprokkelen. En om zomaar even de zuiderduin master te winnen is ook geen peulenschil. Het is een feit dat ik een wereldtopper in mijn poule tegen kom, maar je weet natuurlijk nooit hoe een koe een haas vangt. Ik ga laten zien wat ik kan, zoals ik dat deed in mijn gloriejaren!”