GDC: Noppert overdonderd door sterke Van Dongen en Van Duijvenbode zonder legwinst weer naar huis PDC
PDC

De laatste European Tour van het seizoen 2023 heeft de tweede ronde bereikt in Hildesheim. In de tweede ronde rollen de geplaatste spelers het toernooi, German Darts Championship, binnen. In de middag sessie zien we de helft van deze tweede ronde partijen in actie. Hierin zien we diverse Nederlanders aan de oche verschijnen. Dit zijn Gian van Veen, Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode.

Hieronder kunt u een samenvatting van elke partij terugvinden.

Rob Cross (98,96) 6-5 Gian van Veen (92,40)
Cross begon de partij, maar werd direct gebroken door Van Veen die een 18-darter gooide. Vervolgens hield hij de eigen leg, via dubbel 16. Cross kwam daarna op het scorebord, maar had moeite om terug te breaken. Van Veen kwam met een 68-finish op 3-1, waarna Cross een magistrale 10-darter gooide. In een matige zesde leg wist Van Veen de break voorsprong uiteindelijk te houden. Hij kon daarna zelfs 5-2 voorkomen, maar miste drie pijlen op de dubbel. Cross strafte dat af en kwam daardoor weer terug in de partij. Voltage plaatste de rebreak door een 11-darter en kwam zelfs 5-4 voor door een 13-darter. Uiteindelijk kwam er een beslissende leg aan te pas, die door Rob Cross gewonnen werd.

Martin Lukeman (89,94) 6-4 Ryan Searle (96,31)
Lukeman mocht de partij beginnen, maar liep meteen al tegen een break aan. Searle brak met een 13-darter, welke hij daarna opvolgde met een 72-finish. Dit bleek echter niet het beeld van de partij te worden, want Searle ging daarna veel kansen op de dubbels missen. Hierdoor kwam Lukeman, met onder andere een 120-finish, al snel op een 3-2 voorsprong. Op een 4-3 stand voor Lukeman, brak Smash naar 5-3. Searle deed nog wat terug om tot 4-5 terug te komen, maar zag Lukeman daarna een 12-darter produceren om zich te plaatsen voor zijn eerste finaledag op de Euro Tour in 2023.

Jules van Dongen (101,32) 6-2 Danny Noppert (100,73)
De wedstrijd tussen de Nederlandse Amerikaan en een Fries werd afgetrapt door de Amerikaan. Deze hoogstaande partij bleek een lust voor het oog. Van Dongen hield de eerste leg met een 108-finish, waarna hij een break plaatste door een 86-finish,; 12-darter. Die break verzilverde hij daarna ook nog met een 13-darter; 3-0. Nadat Noppert op het scorebord was gekomen, bezweek Noppert in de vijfde leg om terug te breaken. Van Dongen miste namelijk een aantal dubbels, maar The Freeze strafte het niet af. Zo kwam The Dutch Dragon op 4-1. Daarna hielden beide heren hun eigen legs, waardoor de Amerikaan op matchpoint stond. In de achtste leg maakte hij het daarna ook al meteen af met een 13-darter, waardoor hij zich voor het eerst plaatste voor de finaledag op de European Tour.

Damon Heta (94,46) 6-4 Darryl Pilgrim (90,84)
Pilgrim, de speler die erg imponeert op de Modus Super Series, mocht de partij tegen de Australiër beginnen. Heta miste direct breakkansen, waardoor de eerste legs met de darts mee gingen. In de vierde leg hadden beide spelers breakkansen en ook die leg ging uiteindelijk met de darts mee, dankzij Heta. Met een belangrijke 105-finish pakte Heta de break in de vijfde leg om daarna uit te lopen naar 4-2 en 5-2. Hij zag Pilgrim nog wel terugkomen met onder andere een 147-finish. Op een 5-4 stand besloot Heta de wedstrijd met een 106-finish.

George Killington (103,66) 6-0 Dirk van Duijvenbode (80,93)
De Nederlander begon de partij, maar werd meteen gebroken door een 81-finish voor een 11-darter van Killington. Killington ging goed verder en verzilverde de break met een 13-darter. Van Duijvenbode kon zijn vorm niet vinden en bleef ook, in zijn eigen derde leg, op achterstand. Daardoor plaatste Killington een tweede break. Met een 13-darter verzilverde de Engelsman die break ook weer. Van Duijvenbode was helemaal niet zichzelf en liep zelfs tegen een whitewash op. Killington besloot de partij met een 16-darter en stuurde daarmee de Nederlander legloos naar huis.

Stephen Bunting (101,70) 6-3 Josh Rock (95,62)
Bunting mocht deze mogelijke kraker tegen Rock beginnen en begon ook zeer sterk. In de tweede leg brak The Bullet met een 96-finish naar 2-0, waarna hij zelfs een 10-darter gooide om al snel op halverwege te komen. Vervolgens kreeg Rock de eerste kans op een dubbel en pakte deze, waarna hij ook meteen een rebreak pakte. Een echte wederopstanding van Rocky in de partij was het niet, omdat Bunting daarna gewoon weer uitliep, met onder andere een 108-finish. Nadat Rock via dubbel 16 nog een legje bijschreef, maakte Bunting er een eind aan met een 126-finish voor een 12-darter.

Nico Kurz (93,67) 6-5 Jonny Clayton (91,54)
Clayton begon de partij tegen de thuisspelende Kurz. Dat voordeel bleek Kurz zeker te helpen, want hij speelde zeer sterk op onder andere de finishes. Zo won hij onder andere de tweede leg met een 13-darter. In de derde leg brak Kurz met een 119-finish op de bullseye, waarna hij die break verzilverde met een 116-finish. Clayton deed wel steeds wat terug, maar dat was niet genoeg. Kurz bleef de voorsprong houden, door onder andere nog een knappe 81-finish op dubbel 6 om Clayton's gemiste dubbels af te straffen. Met een 78-finish en een 14-darter kwam Clayton nog wel langszij, maar in de beslissende leg wist Kurz toch aan het langste eind te trekken door nogmaals 81 uit te gooien, ditmaal via de bullseye.

Ross Smith (102,21) 6-3 Daryl Gurney (97,22)
Smudger begon dit laatste duel van de sessie tegen Superchin. Beide heren hielden hun eerste legs. Gurney deed dat met een 76-finish. Smith gooide daarna een knappe 14-darter, waar hij vervolgens op verder borduurde. Hij brak in de vierde leg namelijk met een 12-darter. Ross Smith liep uit naar 4-1 door een 86-finish op de bullseye te gooien. Gurney gaf nog niet op en won zijn eigen leg daarna in 14 pijlen. Smith wist daarna wel met een 71-finish op matchpoint te komen. In de negende leg maakte de Engelsman het ook af met een 58-finish, waardoor hij naar de finaledag in Hildesheim ging.