Dag 1 World Grand Prix: Van Duijvenbode, Van Barneveld en Noppert allemaal uitgeschakeld PDC
PDC

Vandaag start een van de grootste PDC major-toernooien: de Boylesports World Grand Prix. Het toernooi dat gehouden wordt in Leicester kent een uniek format: dubbel-in, dubbel-uit.

Daarnaast wordt gespeeld in een setsysteem. In de eerste ronde is dit een best of 3 sets. Vanavond staat de bovenste helft van het speelschema op de planning en alles is live te zien op Viaplay en VTM.

Het toernooi begint meteen met een Nederlander: de finalist van 2020, Dirk van Duijvenbode, neemt het op tegen de finalist van 2011, Brendan Dolan. Vervolgens neemt tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson het op tegen de Portugees José de Sousa. Daarna zien we tweevoudig winnaar James Wade in actie tegen Krzysztof Ratajski waarna we de volgende Nederlander in actie zien: Raymond van Barneveld keert na vijf jaar terug op het toernooi en speelt tegen Martin Schindler.

Nathan Aspinall speelt vervolgens in een kraker tegen de in vorm zijnde Stephen Bunting. Vervolgens zien we de derde Nederlander van de avond in actie: Danny Noppert speelt tegen de winnaar van 2020, Gerwyn Price. De wereldkampioen Michael Smith speelt vervolgens tegen Callan Rydz en in de laatste wedstrijd van de avond zien we Rob Cross tegen UK Open kampioen Andrew Gilding.

Dirk van Duijvenbode (84.93) 1-2 (3-0, 1-3, 0-3) Brendan Dolan (84.60)
Dolan miste met zijn eerste 7 pijlen de openingsdubbel, waardoor Van Duijvenbode al heel eenvoudig de 1-0 voorsprong pakte. Via de dubbel 16 werd het ook 2-0 en dankzij een 98-finish pakte de Nederlander de eerste set zelfs met 3-0. In de tweede set was het Dolan die meteen de break pakte. De Noord-Ier maakte er via dubbel 12 ook 2-0 van in deze set. Dankzij de eerste 180 van de wedstrijd en een 76-finish vocht Van Duijvenbode terug tot 2-1, maar het was Dolan die de set met 3-1 pakte voor een gelijke stand in sets. In de beslissende derde set kwam Dolan via een 68-finish 1-0 voor. Van Duijvenbode had vervolgens een dramatische eerste leg waardoor Dolan ook met 2-0 voor kwam. Van Duijvenbode kreeg nog een kans op 63 om zichzelf te redden, maar miste waarna Dolan via tops met 2-1 de overwinning pakte.

Gary Anderson (95.41) 2-1 (2-3, 3-0, 3-2) José de Sousa (95.17)
Beide mannen hielden de eigen leg voor 1-1. Dit herhaalde zich in leg 3 en 4 waardoor de eerste set naar een beslissende leg ging. Via een 70-finish was het de Portugees die deze leg binnenhaalde en dus de eerste set met 3-2 won. In set 2 gooide Anderson meteen een 80-finish voor de break. De Schot maakte er ook 2-0 van, en met behulp van twee 180'ers won Anderson set 2 met 3-0 in legs en kwam er ook in deze partij een beslissende set. Beide spelers hielden weer de eigen leg voor 1-1, en ook voor 2-2 nadat Anderson een matchdart miste. Daarmee kregen we een allesbesliisende leg. In die leg redde Anderson zich met een 180 gevolgd door een 61-finish voor de overwinning.

Krzysztof Ratajski (80.78) 2-1 (1-3, 3-0, 3-2) James Wade (83.70)
Beide mannen misten bergen aan dubbels in leg 1, waarna Ratajski toch de break pakte. Met een 132-finish brak Wade echter meteen terug voor 1-1. Via een 65-finish kwam hij ook 2-1 voor, en met een vierde leg op rij won Wade de eerste set met 3-1. In set 2 was het Ratajski die drie legs op rij won zonder al te veel tegenstand van Wade en dus kregen we voor de derde partij op rij al een beslissende set. In die set hield Wade meteen zijn eigen leg, en via een 121-finish brak hij voor 2-0. Ratajski brak echter meteen terug voor 2-1 en hield de eigen leg voor opnieuw een allesbeslissende leg. In die leg pakte Ratajski zijn vierde matchdart waarme hij de overwinning op het nippertje binnenharkte.

Raymond van Barneveld (76.69) 1-2 (2-3, 3-2, 1-3) Martin Schindler (83.22)
Beide spelers konden geen dubbel raken, waarna Van Barneveld met zijn achtste pijl op de dubbel de break pakte. Dankzij onder meer een 180 pakte de Hagenees ook de tweede leg. Via een 160-finish kwam ook Schindler op het bord voor 2-1, en via de dubbel 9 maakte de Duitser er 2-2 van. In de beslissende leg van set 1 gooide Van Barneveld helemaal niks waardoor Schindler er met een 56-finish met de eerste set vandoor ging. Na een verandering van pijlen pakte Van Barneveld weer de 1-0 waarna Schindler 1-1 maakte. Via een 88-finish kwam de Nederlander 2-1 voor in deze set, waarna Schindler 74 uitgooide voor 2-2. Vervolgens overleefde 'Barney' twee matchdarts waarna hij er toch nog 1-1 in sets van maakte. In de beslissende set hielden beide spelers de eigen leg voor 1-1. Schindler hield zijn leg voor 2-1 en wist vervolgens zijn vijfde matchdart te raken voor een 2-1 overwinning.

Nathan Aspinall (81.01) 1-2 (1-3, 3-2, 2-3) Stephen Bunting (84.35)
Beide spelers hielden de eigen leg, waarna Bunting dit gemakkelijk deed voor de 2-1 dankzij een Nathan Aspinall die 11 openingspijlen miste. In leg 4 was het Bunting die de eerste break pakte voor de 3-1 en setwinst. In de tweede set ontsnapte Aspinall in zijn eigen leg en brak hij Bunting vervolgens voor 2-0. Bunting brak echter meteen terug. Aspinall miste vervolgens twee pijlen voor setwinst waarna Bunting 2-2 maakte. Aspinall pakte vervolgens wel de set met een 140-finish en dus kregen we voor de vijfde wedstrijd op rij een beslissende set. Daarin brak Aspinall meteen, al brak Bunting met een 72-finish meteen terug. Beide spelers hielden vervolgens de eigen leg voor een allesbeslissende leg. In die leg was het Bunting die zeer eenvoudig won, en de Matchplay kampioen dus in ronde 1 naar huis stuurde.

Gerwyn Price (88.23) 2-0 (3-2, 3-0) Danny Noppert (89.21)
Via een 61-finish kwam Noppert 1-0 voor. Beide spelers pakten vervolgens een break. Via een 101-finish pakte Price die vierde break op rij voor 2-2. De Welshman was vervolgens ook de eerste die de eigen leg hield en daarmee met 3-2 de set won. Vervolgens was Price helemaal los: zowel startend, scorend als finishend was 'The Iceman' niet meer te stoppen en hij won de tweede set met 3-0.

Michael Smith (96.14) 2-0 (3-0, 3-1) Callan Rydz (82.74)
Smith pakte meteen de break met een 124-finish. Met 6 perfecte pijlen en een 11-darter maakte 'Bullyboy' er ook 2-0 van. Rydz miste vervolgens vijf pijlen om op het bord te komen, waarna Smith via dubbel 1 de set met 3-0 won. Via een 126-finish brak Rydz meteen voor 1-0 in de tweede set. Smith brak echter meteen weer terug, en pakte opnieuw drie legs op rij voor de 2-0 overwinning.

Rob Cross (74.25) 1-2 (3-0, 1-3, 2-3) Andrew Gilding (74.93)
Cross begon met een sterke eigen leg en pakte daarna meteen de break. Gilding gooide helemaal niets en het was 'Voltage' die de eerste set eenvoudig met 3-0 pakte. In set 2 was Gilding in de eerste leg pas na 12 pijlen open, waardoor Cross ook weer de 1-0 break pakte. Gilding kwam vervolgens eindelijk op het scorebord door te breaken met een 142-finish. 'Goldfinger' hield ook eindelijk zijn eigen leg en brak zelfs voor de 1-1 in sets waardoor we voor de zesde keer een beslissende set kregen. In die set won Gilding zijn vierde leg op rij door te breaken via dubbel 2. Via een 71-finish brak Cross meteen weer terug voor 1-1. Beide spelers hielden de eigen leg en dus gingen we naar de vierde beslissende leg van de avond. Cross miste daarin drie matchdarts, waarna Gilding via een 68-finish de overwinning pakte in een ontzettend taaie wedstrijd.