Devon Petersen is de bekendste darter van Afrika. Naast zijn carrière als darter doet hij echter nog veel meer voor de dartsport. Zo is hij de oprichter van 'Dartboard Maths'.
Dartfreakz ging in gesprek hierover met Devon Petersen om erachter te komen wat dit precies inhoudt.
Hoe is Dartboard Maths ontstaan?
Dartboard Maths is dus een idee van de Zuid-Afrikaanse profdarter Devon Petersen. Dit idee ontstond toen zijn zoon op vierjarige leeftijd naar de basisschool ging.
Petersen kwam erachter dat zijn zoon hier moeite had met rekenen. Daarom besloot hij zijn zoon hiermee te gaan helpen. Het dartbord bleek hierin een perfecte oplossing: door de getallen op het dartbord op te tellen, af te trekken en later ook te vermenigvuldigen en delen, werd het voor zijn zoon een stuk makkelijker om te leren rekenen.
Op deze manier oefende Devon Petersen jarenlang met zijn zoon, waardoor de angst om fouten te maken bij rekenen verdween bij zijn zoon. Het dartbord had dus geholpen om zijn zoon te leren rekenen en zijn faalangst te laten verdwijnen: een nieuw idee was geboren.
Waarvoor is Dartboard Maths bedoelt?
Dartboard Maths is geschikt voor iedereen tussen de 4 en 99 jaar (of ouder). Speciaal is dit systeem geschikt voor kinderen met speciale behoeften, getalproblemen als discalculie en kinderen die beter leren via een spel.
Tot nu toe blijkt dat kinderen meer plezier hebben in rekenen door Dartboard Maths wat het rekenen een stuk makkelijker maakt. Daarnaast krijgen zij ook meer zelfvertrouwen in het rekenen wat zowel de plezier als hun niveau bevordert.
In de meeste scholen zijn dartborden verboden. Gelukkig zijn er bij Dartboard Maths geen daadwerkelijke dartborden vereist om oefeningen te doen. Dit kan allemaal via de online en fysieke lesmethodes.
Binnen dartboard Maths kan je leren optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en zelfs je geheugen testen. Iedereen die hier moeite mee heeft kan dus baat hebben bij het gebruik van dit systeem.
Dartboard maths wordt momenteel vooral veel gebruikt op basisscholen en is dan ook het meest geschikt voor kinderen van deze leeftijd.
Wat houdt Dartboard Maths precies in?
Zoals eerder al genoemd is Dartboard Maths een nieuwe soort lesmethode waarin op een interactieve speelse manier het rekenen wordt aangeleerd met behulp van dartspelletjes.
Er is zowel een fysieke lesmethode als een online lesmethode bestaande uit verschillende lessen.
Dartboard Maths bestaat uit zes niveaus, elk met een eigen karakter gebaseerd op mascotte 'Darty the Dartbot'. Level 1 is optellen, daarna komen aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Level 5 is het dynamische level waarin allerlei verschillende rekensommen samenkomen.
Het zesde en laatste level is het expert level. Hierin wordt naast het rekenen ook het geheugen getest. Zo wordt bijvoorbeeld het getal 81 weergegeven. Daarbij moet je dan aangeven hoe je via een dartbord op dit getal kan komen.
Het juiste antwoord is dan bijvoorbeeld trippel 19, dubbel 12 of trippel 15, dubbel 18. Hiervoor moet je dus vermenigvuldigen (om de trippels en dubbels uit te rekenen) maar ook optellen (trippel 19 plus dubbel 12). Daarnaast wordt hierin ook je geheugen getest omdat je dus alle mogelijke combinaties moet onthouden.
Bijkomend voordeel bij Dartboard Maths is dat er uitgebreid wordt geregistreerd wat je scores zijn en je huidige niveau is. Zo heeft de docent of coach zicht op je progressie en waar nog mee geoefend moet worden.
Dartboard Maths is een uniek concept: het is de eerste officiële lesmethode waarbij rekenen geleerd wordt met behulp van darts. Bovendien is Dartboard Maths aangesloten bij de PDPA en de WDF, waardoor de nationale en internationale dartsorganisaties jeugddarters ook kunnen helpen met het leren rekenen.
Hoe ziet de toekomst eruit voor Dartboard Maths?
Zoals eerder genoemd wordt Dartboard Maths al veelvuldig gebruikt op basisscholen. Dit gebeurt al veelvuldig in Zuid Afrika. Maar ook in Oostenrijk en Denemarken is Dartboard Maths al geïntroduceerd. In het Verenigd Koninkrijk wordt Dartboard Maths op dit moment ook gestart op verschillende scholen, terwijl het concept momenteel ook in Duitsland op de kaart wordt gezet.
In Engeland is Dartboard Maths deze week zelfs een samenwerking aangegaan met voetbalclub Bradford City FC om in de regio daar het rekensysteem op te zetten.
Ook in Nederland zijn plannen om Dartboard Maths te introduceren. Dartboard Maths heeft contact met de Nederlandse Dartsbond en hoopt eind dit jaar Dartboard Maths ook in Nederland geïntroduceerd te hebben.
Uiteindelijk heeft Dartboard Maths twee doelen. Allereerst om de jeugd beter te maken in rekenen door dit op een speelse, interactieve en visuele manier te laten oefenen. Daarnaast wil Dartboard Maths kinderen ook in aanraking laten komen met de dartssport en ze zo te inspireren om ook te gaan darten, waardoor nieuwe talenten ontdekt kunnen worden.
Hoe krijgt u toegang tot Dartboard Maths?
Via de website van Dartboard Maths is de fysieke toolkit te bestellen, bekijk daarvoor de website via
deze link.
De online lesmethodes waarin dus via zes niveaus het rekenen getraind kan worden, zijn toegankelijk via
deze link.