Eerste ronde International Darts Open: Gian van Veen verslaat Barney, De Sousa maatje te groot voor Cor Dekker PDC
PDC

Eerste ronde International Darts Open: Gian van Veen verslaat Barney, De Sousa maatje te groot voor Cor Dekker

Eerste ronde International Darts Open: Gian van Veen verslaat Barney, De Sousa maatje te groot voor Cor Dekker

In het Duitse Riesa werd vanavond het derde European Tour-toernooi van 2024 hervat met de tweede sessie van de eerste ronde. Twee Nederlanders kwamen vanavond in actie: Gian van Veen en Raymond van Barneveld. Ze troffen elkaar, dus slechts één van hen meldt zich morgen samen met landgenoot Richard Veenstra in de tweede ronde. De Noor Cor Dekker - die zoals zijn naam al doet vermoeden geboren is in Nederland - moest in de openingspartij van de avond het hoofd buigen voor José de Sousa. Het Duitse onderonsje tussen Martin Schindler en Jan Duecker ging, in een partij waarin Duecker slechts tot een gemiddelde van nog geen 70 kwam, met 6-1 naar Schindler. Gabriel Clemens zorgde voor nog meer Duits succes door een 1-4 achterstand om te buigen tegen Peter Wright. Cameron Menzies maakte vanavond de sterkste indruk.

José de Sousa (98.`13) 6-3 (95.11) Cor Dekker

De eer om de avond af te trappen was voor de Portugees José de Sousa en de ''Noor'' Cor Dekker. Dekker is een geboren Nederlander die op latere leeftijd geëmigreerd is naar Noorwegen, en daarom onder de Noorse vlag gooit (vergelijkbaar met de onder ons wat bekendere Nederlandse-Zweed Jeffrey de Graaf). Dekker kwam verrassend goed uit de startblokken in de wedstrijd tegen torenhoge favoriet De Sousa, wat leidde tot een 0-2 voorsprong. Echter, hij kon de goede start geen passend vervolg geven: ondanks een prima gemiddelde van ruim 95 trok zijn Portugese tegenstander met 6-3 aan het langste eind. Met een mooie 160-finish verzilverde De Sousa in leg 7 de break die hij in de leg ervoor geplaatst had, en daarmee was het verzet gebroken.

Chris Dobey (96.78) 6-1 (101.36) Dylan Slevin

Vervolgens was het de beurt aan top-16 speler en voormalig Premier League-deelnemer Dobey. Hij kruisde de degens met het Ierse talent Dylan Slevin. In een scorend redelijk gelijk opgaande wedstrijd miste de jongeling uit Ierland her en der wat dubbeltjes, die door Dobey wel allemaal geraakt werden. Met goede finishes - 121 in de tweede leg met Slevin op tops bijvoorbeeld - liep Dobey uit naar een 4-0 voorsprong. Slevin won uiteindelijk nog wel de zesde leg met een 78-finish terwijl Dobey op gepaste afstand stond, maar daar bleef het bij: 6-1 voor de Engelsman.

Jan Dueckers (69.46) 1-6 (97.31) Martin Schindler

Het thuispubliek werd, nadat Michael Unterbuchner vanmiddag al verrassend Luke Woodhouse versloeg, verwend met een Duits onderonsje. Spannend werd het helaas niet. Dueckers kwam eigenlijk geen moment in de wedstrijd en Schindler deed wat we van Schindler gewend zijn. Met onder meer een 137-finish en vijfmaal 180 stond Schindler slechts één leg af aan zijn landgenoot. De enige leg waarin Schindler slordig finishte, pakte de onbekende Duitser met een knappe 99-finish zijn enige leg van de wedstrijd. Het feit dat Dueckers in deze leg zijn eerste én enige pijl op een dubbel kreeg, zegt genoeg over het verschil in scorende vermogen. Met een gemiddelde van bijna 100 gooide Schindler bijna 30 punten meer per beurt dan zijn landgenoot, die tot nog geen 70 gemiddeld kwam.

Mike De Decker (93.39) 3-6 (96.85) James Wade

Onze zuiderbuur Mike De Decker mocht proberen zijn goede vorm door te trekken tegen ''The Machine'' James Wade. Het begin was niet voortvarend: Wade plaatste in de tweede leg een break, die hem op een 0-2 voorsprong bracht. De Decker plaatste daarna meteen een re-break en kwam terug tot 2-2. Na drie legs op rij met de darts mee, won Wade de achtste leg - begonnen door De Decker - met een 60-finish. Met een 3-5 voorsprong mocht Wade de in potentie laatste leg zelf beginnen. Dit deed hij met verve: ondanks dat De Decker één pijl miste om terug te komen tot 5-4, gooide Wade de wedstrijd in het slot met een 78-finish via triple 18 en dubbel 12.

Cameron Menzies (101.20) 6 - 4 (92.39) Simon Whitlock

De dikwijls goedgemutste en onvoorspelbare Schot Cameron Menzies stond tegenover een tegenstander die hem in het verleden goed lag: drie van de vier onderlinge partijen werden door Whitlock verloren. Menzies was scorend vanaf het begin al veel te sterk voor de Australiër, maar het tegendeel gold voor zijn dubbels. Whitlock kon door meerdere gemiste beurten van Menzies op de dubbel uitlopen naar een 0-2 voorsprong. Met zijn elfde pijl op de dubbel kwam Menzies uiteindelijk op 1-2, waarna hij door middel van legio 140- en 180 scores op een 4-2 voorsprong kwam. Vervolgens hielden beide heren hun eigen leg, waardoor er 5-3 op het bord stond. Whitlock kwam, door zijn eigen leg te winnen op dubbel 8, ook nog op 5-4, maar Menzies maakte in de tiende leg geen fout en won zo met 6-4. Ondanks 18 (!) gemiste dubbels kwam Menzies door zijn hoge scores uit op een gemiddelde van boven de 100.

Gian van Veen (92.64) 6-3 (86.90) Raymond van Barneveld

Nadat we vanmiddag Jitse van der Wal zagen verliezen van Ritchie Edhouse, maar Richard Veenstra wel wist te winnen van Andrew Gilding, mochten twee generaties Nederlanders onderling uitvechten wie zich morgen in de tweede ronde mag melden. In een wedstrijd die moeizaam op gang kwam, wisten beide heren hun eerste legs niet te houden. Nadat Van Veen terecht met 3-2 en een break voor kwam, miste hij kansen op 4-2. Barney stapte in door 84 met zijn laatste pijl uit te gooien: 3-3. Hierna verloor Van Barneveld - die in elke leg behalve de eerste pijlen kreeg op een dubbel - nog tweemaal zijn eigen leg. Met een dubbelspercentage van 18.75% en 86.90 gemiddeld moet de vijfvoudig wereldkampioen met 6-3 zijn meerdere erkennen in de jongeling, net als bij de vorige Euro Tour.

Gabriel Clemens (86.25) 6-5 (91.98) Peter Wright

Na het verrassende succes van Unterbuchner en de overwinning van Schindler, was Gabriel Clemens de laatste Duitser van de eerste ronde. Hij trof Peter Wright, die met maar liefst vier 100+ finishes en twee breaks op een comfortabele 1-4 voorsprong kwam. Daarna kwam Clemens iets beter in zijn spel, waarmee hij terugkwam tot 3-4. In de leg erna miste Wright zijn eerste dubbels van de wedstrijd, waardoor Clemens kon breaken. Door middel van een 86-finish verzilverde de Duitser de break, waarna Wright ook zijn eigen leg won: 5-5 en dus de eerste wedstrijd van de avond die tot het gaatje ging. Clemens mocht de leg beginnen en deed dat met een 180, waarna Wright dat kunstje meteen nadeed. Clemens kreeg één kans op 116, maar wist tops niet te gooien. Peter Wright miste vervolgens ook drie pijlen op tops en Clemens maakte daarna geen fout: 6-5 voor de Duitser.

Owen Bates (94.67) 5-6 (96.89) Nathan Aspinall

Bates, debutant op de Euro Tour, moest even wennen aan het podium. Snel pakte Aspinall een 0-3 voorsprong, waarna beide spelers steeds hun eigen leg wisten te winnen. Tot Bates met een knappe 88-finish, nadat Aspinall één pijl op de bull had gemist, de voorsprong terugbracht tot 4-5. De tiende leg werd door Bates begonnen en gewonnen, waarna hij zelfs nog twee matchdarts kreeg. Helaas voor Bates troffen beide matchdarts geen doel, en kon Aspinall met de schrik vrij komen: 5-6.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws