Home algemeen nieuws Michael van Gerwen en Dave Chisnall maken indruk in hun World Grand...

Michael van Gerwen en Dave Chisnall maken indruk in hun World Grand Prix halve finale

De man die nooit een halve finale op de World Grand Prix verloor, zal vandaag dat record proberen vast te houden. Michael van Gerwen zal zich daarom als te graag willen plaatsen voor zijn zesde finale op de World Grand Prix. 

Glen Durrant nam het als eerst op tegen Dave Chisnall. Chizzy begon goed aan de partij, maar Durrant deed in de tweede set direct wat terug. Echter was het wel Chisnall die het hoge niveau langer vol kon houden en daardoor plaatste hij zich voor de finale voor de tweede keer in zijn carrière. 

Vervolgens was het de beurt aan de nummer één van de wereld, Michael van Gerwen. Hij speelde  tegen de verrassing van het toernooi, Chris Dobey, die onder andere al zorgde voor de uitschakeling van Gary Anderson en Ian White. Van Gerwen speelde erg sterk en wist gemakkelijk het gat groot te maken. Dobey miste een kans om de tweede set te pakken en daardoor werd het 2-0. Later werd het 3-0 en ook 4-0, waardoor de winst naar de Nederlander ging.

Om 20.00 uur beginnen de halve finales in Dublin en dat is te volgen via RTL7 of natuurlijk hieronder in het live verslag. Het format van de halve finales is ook iets langer dan de vorige ronde. Dit is namelijk nu best of 7 sets.

 

Glen Durrant (87,20) 1 – 4 Dave Chisnall (91,17)

0-3, 3-0, 2-3, 2-3, 2-3

Chizzy trapte de avond af en had het voordeel dus in handen. Ondanks het Durrant was die als eerst pijlen kreeg op de dubbel, was het toch Chisnall die 86 uitgooide voor de 1-0. Het was Chisnall die ook de tweede leg wist te winnen en daarmee een break op het bord zette. De derde leg, waarin beide heren een 180’er gooiden, viel de kant van de 39 jarige Engelsman uit en daarmee won hij de eigen eerste set gemakkelijk. 

De tweede set was de set van Duzza. Durrant begon de set ijzersterk met een openingsscore van 152 en wist zijn eigen leg binnen te hengelen via een 52-finish. Terwijl Chisnall in de tweede leg geparkeerd stond op een gemakkelijke finish, wist Durrant een geniale 154-finish te gooien voor de break en tegelijkertijd de 2-0 voorsprong. Durrant was echt in vorm geraakt in deze tweede set en wist ook nog eens 87 uit te gooien voor de setwinst.

Voor Dave Chisnall was er nog niets aan de hand want hij mocht de derde set beginnen, maar Durrant wist de eerste leg al af te snoepen via een 67-finish voor een break en de 1-0. Maar deze eerste voorsprong in de partij voor Duzza was van korte duur, want Chisnall wist voor de 1-1 stand de derde 170-finish van het toernooi uit te gooien voor de re-break. Chisnall wist ook direct de voorsprong te pakken in de derde leg via dubbel 10. De vierde leg ging met de darts mee en zo hield Glen Durrant de druk vol op Chizzy. Maar Chisnall leek die druk uiteindelijk aan te kunnen toen hij de dubbel 18 gooide voor de setwinst.

Het was nu weer de taak van de voormalig BDO Wereldkampioen om ook deze set met de darts mee te gooien. Chisnall miste direct in de eerste leg een breakkans en daardoor gooide Durrant dubbel één. Een leg later was het de beurt aan de oudere van de twee om de breakkans te laten liggen, waardoor Chisnall op 1-1 kwam. De derde leg ging wederom met de darts mee, wat in het voordeel was van Glen Durrant. Met een prachtige 140-finish wist Dave Chisnall de stand op 2-2 te brengen en daardoor stond nu de druk vol op Duzza. Dave Chisnall wist de vijfde en laatste leg van de set af te pakken en daardoor kwam hij op 3-1 in sets en was dus nog maar één set verwijderd van de finale.

De man uit Saint Helens mocht zelf beginnen aan de set die hem de winst kon gaan opleveren en wist de eerste leg al binnen te slepen in 17-darters. De tweede leg van de set ging ook via tops naar Chizzy en daardoor kwam de gele man op matchpoint. De man uit Middelsbrough wist de partij nog even te verlengen door een mooie finish van 112 uit te gooien. Durrant wist een vijfde leg af te dwingen en daarmee bracht hij Chisnall weer in de zenuwen. Maar de winst lag alsnog in de handen van de jongste van de twee en wist de partij nu wel in het slot te gooien via een 60-finish.

 

Michael van Gerwen (91,41) 4 – 0 Chris Dobey (83,56)

3-1, 3-2, 3-2, 3-0

De jonge Engelsman mocht deze tweede halve finale aftrappen tegen de meervoudig World Grand Prix kampioen en had dat voordeel waarschijnlijk ook nodig. Hollywood miste in de eerste leg direct drie darts op de einddubbel en daardoor liep hij meteen achter de feiten aan. Van Gerwen wist er ook maar meteen 2-0 van te maken via dubbel 16. Chris Dobey profiteerde van missers voor de set van Van Gerwen en kwam op het scorebord via een 68-finish. Een leg later wist Mighty Mike de set wel op het bord te zetten.

Michael van Gerwen had ook nog eens het recht om de tweede set te mogen beginnen. Chris Dobey gooide een goede eerste leg en profiteerde van twee missers op de dubbel van Van Gerwen, waardoor hij een break plaatste in de set van de Nederlander. Dobey wist ook zijn eigen leg te houden en dus kwam hij op 2-0. De derde leg ging met de darts mee en zo kwam Van Gerwen op 1-2 in legs. Doordat Dobey in de vierde leg maar liefst 10 pijlen op de openingsdubbel miste, wist Van Gerwen de break ongedaan te maken en op 2-2 te komen. Van Gerwen wist de set een leg later ook nog in de zak te steken door 156 uit te gooien voor de 2-0 voorsprong in sets.

Chris Dobey mocht de derde set weer beginnen en wist deze leg te houden via dubbel 12. Van Gerwen maakte een leg later direct weer gelijk en gaf Dobey dus geen ruimte. In de derde leg miste Van Gerwen plotseling vijf darts om de 2-1 voorsprong te pakken en toen stond Dobey daar weer die instapte. Maar Van Gerwen wist toch wel weer 2-2 te maken in de set. In maar liefst 13 darts wist Michael van Gerwen via dubbel 18 met machtsvertoon de derde set te winnen.

De vierde set was ook nog eens de set van de Brabander en deze set kon hem dus de finaleplek opleveren. In ieder geval wist Van Gerwen de eerste leg via dubbel 12 de eerste leg al naar zich toe te trekken. Via dubbel 16 wist de nummer één van de wereld ook al in mum van tijd op matchpoint te komen. De 29-jarige wist de partij niet meer te verlengen en zo kwam er een eind aan de partij via een 82-finish van Van Gerwen die in no-time de partij naar zich toegetrokken had.

 

Door: Marcel Bus