Home algemeen nieuws WCoD: Nederland door het oog van de naald en Schotland, die met...

WCoD: Nederland door het oog van de naald en Schotland, die met hoog niveau België verslaat, ook naar de halve finale

Team Schotland

De finaledag van de World Cup of Darts staat op het punt van beginnen in Hamburg. Dat betekent dat we eerst de middagsessie gaan spelen met de kwartfinales. Hierin zitten nog drie verrassende landen die allemaal nog eens kans hebben voor de halve finales. Dit zijn het ongeplaatste Japan, Nieuw-Zeeland en Ierland.

De eerste wedstrijd werd rond 13.00 uur afgetrapt tussen twee ongeplaatste landen: Nieuw-Zeeland tegen Japan. Asada speelde erg goed en wist dan ook gemakkelijk Harris opzij te zetten. Datzelfde deed Muratmatsu die Puha wist te verslaan, ondanks dat slechts 4-3 was. Japan dus voor de eerste keer naar de halve finale.

Vervolgens mocht Schotland het podium betreden tegen onze zuiderburen; België. Anderson wist nipt te winnen van Huybrechts, die erg kleine kansjes miste in die partij. Alle druk kwam toen op Van den Bergh en die speelde alles behalve slecht in de tweede single tegen Wright, maar het was niet genoeg, want Wright gooide maar liefst 110 gemiddeld, waardoor Schotland met 2-0 de halve finale binnendrong. 

Als derde op de middag trad het Oostenrijk van Mensur Suljovic aan tegen Ierland die gisteren voor een mega stunt zorgde en het als nummer 1 geplaatste Engeland uitschakelde. Voor het eerst op de dag kregen we een koppelpartij voorgeschoteld, want Suljovic wist dat af te dwingen. In dat koppel was het echter wel Ierland dat erg sterk speelde en dat leverde hun ook de winst op.

De laatste partij van de kwartfinales was de partij van Nederland tegen Canada. Op voorhand zou Nederland dit wel even winnen, maar Murschell wist te winnen van Van Gerwen en dus kwam de druk te liggen op Wattimena. Wattimena kon de spanning aan en zo kwam er een koppel aan te pas die Nederland wist te winnen en zo kropen de Nederlanders door het oog van de naald.

Tijdens de World Cup of Darts organiseren we in samenwerking met Poules.com en Dartwinkel.nl weer een leuke gratis Dartpoule. Je maakt kans op leuke prijzen en je voorspellingen invullen kan hier.

Hieronder kunt u de wedstrijden van de kwartfinalesessie teruglezen:

 

Nieuw-Zeeland 0 – 2 Japan

Cody Harris (81,48) 1 – 4 Seigo Asada (92,11)

De Nieuw-Zeelanders mochten de middagsessie aftrappen met als eerst de wedstrijdpijlen te gooien. Via tops wist Seigo Asada meteen al een break te plaatsen in de eerste leg. In 17 darts verzilverde de Japanner de break ook en kwam zo op 2-0. Na tweemaal 140 en zelfs een 180-score wist Asada de derde leg ook al te pakken in 12-darts en zo stond hij na drie legs al op matchpoint. Doordat Asada voor het eerst in de partij dubbels miste, kon Harris instappen en deed dat ook. Seigo Asada wist in de vijfde leg dan de partij in het slot te gooien door dubbel 4 te gooien met zijn laatste dart en bracht daarmee Japan op 1-0.

Haupai Puha (79,26) 3 – 4 Haruki Muratmatsu (84,81)

Muratmatsu mocht deze partij beginnen die Japan voor het allereerst in de historie van het toernooi de halve finale kon gaan bereiken. Puha wist direct een break te plaatsen via dubbel 16, waardoor hij op 1-0 kwam. Muratmatsu wist via een 60-finish meteen de break weer ongedaan te maken in de tweede leg. Haupai Puha miste drie darts op de dubbel, waardoor hij de Japanner terugliet aan de oche en die wist 72 uit te gooien voor de 2-1. In de vierde leg was het Muratmatsu die drie darts op de dubbel miste en nu profiteerde Puha ook via een 56-finish om op 2-2 in legs te komen. Het was Muratmatsu die de voorsprong weer wist te pakken in de vijfde leg en daarmee zette hij Japan op matchpoint. Puha wist de winst van Japan uit te stellen, want hij wist 76 uit te gooien om een beslissende leg af te dwingen. Maar in die zevende leg zorgde Puha niet voor dreiging en zo kon de Japanner gemakkelijk de winst voor Japan pakken. 

Schotland 2 – 0 België

Gary Anderson (100,41) 4 – 2 Kim Huybrechts (99,99)

Anderson mocht de kraker van de middag beginnen tegen onze onderbuur en Antwerpenaar Kim Huybrechts. Kim Huybrechts wist direct een 76-finish te produceren voor een break in slechts 14-darts. The Flying Scotsman wist zichzelf en Schotland op 1-1 te zetten via een 72-finish, ondanks dat de Belg twee darts miste voor de 2-0. Gary Anderson wist met zijn laatste dart dubbel 6 te gooien en daarmee was het de Schot die voor het eerst in de partij de eigen leg hield. Datzelfde wist Kim Huybrechts een leg later ook te doen door een 14-darter te gooien via dubbel 9. Het was Anderson die een fantastische vijfde leg gooide en zo in 12-darts op matchpoint kwam. Het was Anderson die het eerste punt voor Schotland op het scorebord zette door via tops te profiteren van een gemiste dart op de bullseye van Huybrechts.

Peter Wright (110, 29) 4 – 2 Dimitri van den Bergh (103,54)

Van den Bergh had het voordeel in deze partij om de darts te hebben in deze tweede singlepartij. Van den Bergh wist direct tops te gooien en zo hield hij de eerste leg voor België. Wright wist in de tweede leg de stand gelijk te trekken naar 1-1 via tops voor een 14-darter. Doordat Van den Bergh 60 uitgooide profiteerde hij van een gemiste bullseye en zo nam België de voorsprong in deze partij; 2-1. Via een 11-darter trok Snakebite die stand weer naar 2-2 via een 84-finish. Peter Wright wist in de vijfde leg te profiteren van een gemiste kans op de bullseye van de Belg en zo volgde hij een 11-darter op met een 12-darter. De zesde leg werd een prooi voor Wright en zo was het Schotland dat met een 2-0 overwinning de halve finale bereikte.

 

Ierland 2 – 1 Oostenrijk

Steve Lennon (82,26) 4 – 1 Zoran Lerchbacher (81,71)

Ierland had de bull gewonnen en dus hadden zij het voordeel in de eerste single en de eventuele koppel tegen het als achtste geplaatste Oostenrijk. Lennon wist de eerste leg te houden ten koste van Lerchbacher via dubbel 10. The Hypercane trok de stand in de tweede leg weer gelijk door dubbel 8 te gooien. De derde leg ging net zoals de voorgaande twee met de darts mee en zo was het de Ier die 106 uitgooide. Doordat Lerchbacher zijn dubbels verknoeide, was het Lennon die de leg opraapte en op matchpoint kwam. Doordat Lennon een aantal wedstrijdpijlen miste kreeg Lerchbacher nog een kans op de rebreak, maar die pakte hij niet, waardoor Lennon het nu wel afmaakte en Ierland op 1-0 zette.

William O’Connor (84,80) 0 – 4 Mensur Suljovic (96,97)

Alle druk voor Oostenrijk kwam op Mensur Suljovic te liggen die in ieder geval de partij tegen O’Connor mocht beginnen. Suljovic wist via dubbel één op een 1-0 voorsprong te komen tegen de ‘topperformer’ van zaterdagavond, William O’Connor. Suljovic wist in de tweede leg van de partij een break te plaatsen die hem op 2-0 bracht voor Oostenrijk. The Gentle wist dubbel 16 te vinden in de derde leg die hem op een voorsprong van maar liefst 3-0 opleverde. Via dubbel 12 wist Suljovic de wedstrijd ook al in het slot te gooien en zo kwam er voor het eerst vandaag een koppelpartij op het podium in Hamburg.

Ierland (87,13) 4 – 0 Oostenrijk (78,77)

Ierland mocht met Lennon en O’Connor deze koppelpartij aftrappen tegen de mannen uit Oostenrijk. Met een 62-finish op dubbel 16 wist O’Connor de eerste leg te houden, ondanks dat Lerchbacher een pijl op tops miste voor de break. O’Connor wist voor de eerste break in de partij te zorgen en daarmee kwam Ierland op 2-0 in het koppel. De derde leg ging ook naar de Ieren en daarmee kwamen zij al erg snel op matchpoint. In de vierde leg maakten de mannen uit Ierland het al af en daarmee kwamen zij in de halve finale ten koste van nu ook al Oostenrijk.

 

Canada 1 – 2 Nederland

Dawson Murschell (84,75) 4 – 2 Michael van Gerwen (84,82)

Doordat Nederland de bull had gewonnen, mocht Van Gerwen de eerste single starten tegen de nummer één speler van Canada, Dawson Murschell. Een goede leg van Van Gerwen resulteerde in legwinst voor Nederland, ondanks dat hij nog een aantal dubbels had gemist voordat hij de 1-0 maakte. Via dubbel 10 wist Mighty Mike een break te plaatsen en daarmee kwam hij op 2-0. Via een 72-finish wist Murschell direct een break terug te plaatsen en zo zat de Canadees nog in de partij. Awesome Dawson wist tops te gooien en doordat Van Gerwen de leg niet wist af te maken, kreeg hij die kans voor de 2-2. De derde leg op rij werd een feit voor de Canadees en zo was de 2-0 voorsprong van Nederland helemaal omgedraaid. Via dubbel 5 was het Murschell die de overwinning pakte, ondanks dat Van Gerwen darts voor de 3-3 had en daarmee kwam Canada verrassend op 1-0.

Jim Long (80,28) 2 – 4 Jermaine Wattimena (86,37)

De Canadees Long had het voordeel in de partij en had dus de darts tegen The Machinegun. Wattimena wist direct al een break te plaatsen en daarmee kwam hij op 1-0 in dit duel. Via een 100-finish wist Wattimena ook zijn eigen leg te houden en zo had hij al een marge van twee legs geslagen. Een marge van drie legs kwam niet, want Wattimena miste drie pijlen op tops en daar profiteerde Long van. Wattimena pakte de kans in de vierde leg wel voor legwinst en zo pakte hij de 3-1 voorsprong en hield Nederland in leven. Met een goede dubbel-dubbel finish wist Long 96 uit te gooien en zo kwam hij op 2-3. Jim Long miste een grote kans om ook nog gelijk te komen, waarna Wattimena de dubbel gooide voor de 4-2 winst en zo kwam er nog een koppel aan te pas.

Canada (87,82) 1 – 4 Nederland (95,58)

Van Gerwen mocht het koppel beginnen voor Nederland. Nederland gooit een ijzersterke eerste leg en in 13-darts wist Van Gerwen de 1-0 te pakken. Doordat van Gerwen én Wattimena niet profiteerden van foutjes van Canada, was het toch het Noord-Amerikaanse land dat op 1-1 kwam. In de derde leg kwam Nederland via tops op 2-1. Via dubbel 16 van Van Gerwen wist Nederland op matchpoint te komen tegen de Canadezen. Jermaine Wattimena mocht het afmaken voor Nederland en deed dat via dubbel 12, waardoor Nederland dan toch de halve finale bereikte.

 

Door: Marcel Bus