Home Columns Column Gert Jakobs “Darts is zeker een sport en is topsport”

Column Gert Jakobs “Darts is zeker een sport en is topsport”

Jakobs_met_boom

Vanwege het succes van Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld op het PDC WK, is Nederland weer in de ban van het darten. Ook de bekende wielrenner Gert Jakobs is helemaal gek van de sport en volgt het PDC WK ook weer op de voet. Op zijn Facebook plaatste hij een prachtige column over de dartsport en onze succesvolle Nederlanders. Deze column wilden wij u niet onthouden.

‘180’

Veel wielerkoersen gaan over deze afstand 180 km! en dat is best ver fietsen!
Er zijn ook heren die mij al dagen aan de buis gekluisterd houden want die gooien met pijltjes in een dartbord en zijn soms binnen 5 seconden al bij de 180! De discussie van veel mensen of dit wel sport is vind ik een beetje vreemd, maar omdat ik veel vragen kreeg waarom ik zo enthousiast ben over de dartsport die in de ogen van de azijnzeikers een sport is voor kroegtijgers en zuipende dikzakken heb ik zelf een dartbord gekocht!

Gewoon om te proberen!Zo moeilijk kan het toch niet zijn drie van die pijltjes gooien in een ‘bordje’ en dan trots achterom kijken naar het publiek kijken dat het weer gelukt is. Ik zag al een hele mooie nieuwe carrière voor me! En zeg nu zelf beste vrienden ik heb toch alles mee om een goede darter te worden! Kale kop, beginnend buikje(kan nog wat dikker maar daar wordt aan gewerkt) drink bier en sta ook nog eens graag in de belangstelling!

De darter Gert Jakobs is geboren! Mooi man!Niet meer ploeteren de dag voor kerst met ‘de 120 van Gert’ en een mooi bedrag bij het glazen huis afleveren maar een dart marathon volgend jaar! Lekker binnen, biertje er bij ‘120 vrienden’ die mij aanmoedigen ik zag het al helemaal voor mij!Met een beetje trainen zit er zelfs een carrière in en zit ik zo op het niveau van : Michael van Gerwen(Mighty Mike) Raymond van Barneveld (Barney) Co stompé (de lucifer) etc,etc, mijn broer en manager had al een naam bedacht voor de darter Gert Jakobs (The Face) tja je moet er maar opkomen!Een beetje darter heeft een bijnaam en dan kan je dat maar beter gelijk goed aanpakken!

Daar ging ik richting de plaatselijke dartwinkel om mijn nieuwe professie vorm te geven! De verkoper vroeg aan mij hoeveel gram mijn pijltjes moesten zijn!Uhmmm ik wil dezelfde als waar Mighty Mike meegooit of Barney want die winnen steeds! De verkoper moest lachen en heeft mij haarfijn uitgelegd dat het materiaal voor deze heren van groot belang is en dat het hem raadzaam lijkt om een goed ‘bord’ te kopen maar wel één die geschikt is voor beginners! Uhmmmmm maar ik wil volgend jaar meedoen aan dat toernooi op T.V. zo moeilijk kan dat toch niet zijn dat pijltjes gooinnnnnnn. De verkoper schudde met zijn hoofd en daar ging ik met mijn bord onder de arm richting huis.

Toen ik thuis kwam heb ik tot ergernis van mijn vriendin dezelfde setting gemaakt als het toernooi op t.v. dartbord in de woonkamer (op de juiste hoogte) tafels geïnstalleerd en vrienden uitgenodigd als publiek! Mooi man! Je moet toch trainen onder dezelfde omstandigheden!En daar ging ik met mijn eerste pijl ik zag het gezicht van het aanwezige publiek vertrekken. Ik moest het pijltje zoeken en hij zat niet in het dartbord maar in het schilderij dat ik de afgelopen zomer van een bevriende relatie heb gekregen!Maar een echte darter laat zich niet zomaar uit het veld slaan door een missertje! Het tweede pijltje raakte mijn T.V. die ik als veiligheid al in de keuken had gezet!Ik had nog 1 pijl over en die gaat vast de ‘triple’ 20 halen verzekerde ik het aanwezige publiek. Daar ging het derde pijltje en die raakte de nieuwe gordijnen! Mijn vriendin greep keihard in en nu sta ik pijltjes te gooien in de schuur en is na 3 dagen training mijn hoogste score 10 punten!

Ik heb in een paar dagen geleerd wat ik eigenlijk al jaren wist, darts is topsport ! Deze mannen verdienen meer credits voor wat zij doen! Ga maar eens voor een joelend publiek en meekijkend TV publiek op het moment suprême een dubbel gooien dan moet je over stalen zenuwen en een ijzeren gestel beschikken. De minachting die ik soms hoor over deze heren vind ik ook totaal misplaatst. Ik nodig iedereen uit om vanavond om 20.00 uur te kijken naar RTL 7 als onze andere held ‘Barney’ het opneemt tegen ‘The Power’ Phil Taylor en Mighty Mike later op de avond tegen James Wade! Als beide heren winnen hebben we een Nederlandse finale!

Onder het werkelijk bezielende commentaar van Jacques Nieuwlaat word u getrakteerd op een avondje topsport vol passie en beleving zoals ik het zo graag zie!