Column Harm Mol: Van mij had hij de dirigentenstok mogen nemen Columns
Columns

Column Harm Mol: Van mij had hij de dirigentenstok mogen nemen

Column Harm Mol: Van mij had hij de dirigentenstok mogen nemen

De Premier League staat op het punt van beginnen en ik moet zeggen, dat ik er weer naar uitkijk. Ik ben benieuwd naar Bunting en Huybrechts en of en hoe ze zich staande gaan houden. Kijken of ze bestand zijn tegen de orkaan van geluid, die de zalen zullen gaan produceren. Ik hoop dat de strijd tussen zaal en tribune achterwege blijft en dat deze zangstrijd definitief in remise is geëindigd. [Voor deelname Premier League dartpoule ]

Ik heb de Dutch Open de gehele zondag gevolgd op RTV Drenthe en een hoop mooie partijen gezien! Als hoogtepunt voor mij de partij tussen Martin Wolfie Adams en Richard Flyers Veenstra. Richard een geboren nuchtere Ossenzieliger (geen Fries! Maar Overijssel!), die je niet zo snel de pis lauw maakt. Hij mocht aantreden tegen de beste darter van de BDO van de laatste jaren. Bovendien ook één van de onsympathiekste. Op het podium en voor de camera’s gaat het nog wel, maar op de vloer en buiten het zicht van de lenzen is het een arrogante kwal. Twee tegenpolen tegen elkaar.

Tegen deze Adams mocht Richard, mijn Richard aantreden. Jazeker mijn Richard! Nu hij een beetje succes heeft claimt iedereen onterecht een gedeelte hiervan voor zichzelf. Alle darters die wel eens een pijltje hebben gegooid in dezelfde kroeg in Steenwijk waar Flyers ook aanwezig was, doet het voorkomen alsof zij degenen waren die hem het zetje gegeven hebben naar de Nederlandse top en misschien wel in de toekomst naar de wereldtop.

Mijn bijdrage hierin is aantoonbaar een stuk belangrijker geweest! Zonder mij had Flyers het nooit aangedurfd om de NDB toernooien af te gaan. Zonder mij had Oldemarkt 6 nog steeds met een kreupele middenvelder gevoetbald. Zonder mij had de NDB nooit van deze blonde god gehoord! Zonder mij had Niels de Ruiter nooit kunnen zeggen, dat hij Veenstra de Fries?! kent van de Zuiderduin!

Wat is mijn niet onbelangrijke bijdrage? Nou, drie jaar geleden speelde ik een toernooi waar ook Richard aan meedeed en op een gegeven moment moest ik naar het toilet en wie stond er naast mij? Jawel! Jazeker! Heer Flyers zelf! Van schrik kon ik niet meer plassen en toen zei ik terwijl ik zenuwachtig alleen voor het camouflerende geluid mijn pispot liet spoelen: “Jij hebt talent!” En dat waren de woorden die hem genoeg zelfvertrouwen gaven voor de volgende stappen in zijn carrière. Oh ik ben zo trots op mezelf!

Maar goed mijn Richard mocht aantreden tegen galbak Adams. Het publiek bij het darten is de laatste jaren veranderd. Van stil zittende fossielen, zijn het hartstochtelijk meelevende fans geworden. Ze douwen tien biertjes achterover en dan zijn de meezingers niet meer aan te slepen. Iedere darter geniet van een dergelijk festijn en iedere darter weet uit welke zakken hun prijzengeld betaald wordt. Zolang het gezang niet ontaardt in boe geroep en niet in: één darter benadelen, is er niks aan de hand.
Martin kwam tegen Richard onder druk te staan. Richard is echt niet gek te maken. Met een nuchterheid waar zelfs Van Gerwen en Van Barneveld jaloers op zijn, doet hij gewoon zijn ding.

Het Nederlandse publiek genoot en als eerbetoon begonnen ze te zingen: “Stand up if you love the darts!” Nou dit was tegen het zere been! Ik denk omdat het een PDC gerelateerd liedje is. Lange tenen Adams legde het spel stil. De arrogantie was door de beeldbuis heen tastbaar. Hij kreeg jammer genoeg steun van de caller en Richard wachtte rustig af. Van mij had hij het dirigentenstokje ter hand mogen nemen en als André Rieu het publiek tot extase mogen brengen. Hij deed dit niet en misschien maar goed ook, de dartswereld is klein. Zoals Adams krampachtig vasthoudt aan de BDO, zo houdt hij ook vast aan zijn eigen vastgeroeste normen en waarden en daar horen geen enthousiaste zingende fans bij. Dronken een interview geven is geen enkel probleem, maar een liedje...

Daarna waren sommigen in het publiek iets minder lief voor Martin en dit wil ik niet goed praten, maar ik begreep het wel! Stoom kwam me op de bank al uit de oren. De toeschouwers lieten zich het zwijgen opleggen. Van mij hadden ze weer mogen gaan staan en uit liefde voor het darts uit volle borst mogen zingen: Stand up if you love the darts! En sodemieter op als je dit niet waardeert!

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws