Home algemeen nieuws Column: Ontspan je! Arm recht! Pink naar onder! Niet denken!

Column: Ontspan je! Arm recht! Pink naar onder! Niet denken!

Column Harm Mol

Iedereen krijgt van moeder natuur bepaalde talenten mee. De ene kan beter rekenen de ander is beter in taal. De ene voetballer speelt op zaterdagavond in Camp Nou bij Barcelona, de andere op zondagmorgen op het knollenveld van het dertiende team van zijn plaatselijke club. De ene darter gooit aan de lopende band 10, 11 en 12 darters, de andere is blij met ieder leg dat onder de 30 darts tot een goed einde heeft gebracht.

Hoe goed je bent hangt natuurlijk van heel veel dingen af, buiten je talent spelen trainingsuren, doorzettingsvermogen, stressbestendigheid, levensinstelling, fysiek, weerbaarheid en nog meer van zulk soort dingen een belangrijke rol. Pas als alles op zijn plaats valt, haal je het maximale uit je talent. Bij de meeste sporten zijn er pilletjes, drankjes en spuitjes om al die factoren positief te beïnvloeden. Al dan niet geoorloofd. Natuurlijk wordt er bij darten ook gebruikt, maar daar gaat het me nu niet om.

Dus als alle factoren goed zitten behaal je maximale resultaten. Bij het darten rijg je succes aan succes en de sporadische nederlagen worden met een glimlach geaccepteerd. Eigenlijk begint dan het gedonder pas. Vaak buiten je eigen schuld komen er hier en daar scheurtjes in je vorm. Je zit iets minder goed in je vel en de resultaten lopen terug. Je gaat zoeken! Is het je arm? Is het je hand? Is het je pink? Is het je tweede kootje in je pink? Is het je onderspiertje van het eerste kootje? Of is het je duim? Niets sla je over om achter de oorzaak van je mindere gooien te komen. Soms lijk je het gevonden te hebben, maar dan komt er wel weer wat anders wat je terugwerpt in je vooruitgang.

De goedbedoelde adviezen: “Je moet niet denken!” en “Gewoon gooien zoals je altijd deed.”, doen je alleen maar meer twijfelen. Niet denken lukt niet en gewoon gooien al helemaal niet. Het hoogtepunt of dieptepunt: Je hersens malen, sta je goed? Ontspan je! Arm recht! Pink naar onder! Niet denken! Uuuhh…Schouder omhoog! Duim naar achter! Staat je voet goed? Niet denken! Uuuhh…Je arm wel doorstrekken! Nawijzen! Vanuit de beweging gooien! Heb je je elleboog recht? Niet denken! Jee wat is het stil! Nu niet aanmoedigen! Staat de schrijver stil? Niet denken! Uuuhh..Gooien! Nu! Dit bedenk je allemaal binnen de seconde en met een fraaie boog haalt je pijl het bord niet! Met gevoel voor humor kom je dan nog een heel eind en je: “Nee, ik ben niet echt in vorm!” Is het understatement van het jaar.

Het lukt gewoon niet. Je doet een stapje terug, maar het machtig mooie spelletje laat je niet met rust. Af en toe ga je naar je zolderkamertje en je blijft een beetje dromen van vervlogen tijden. Dan komt er een moment dat je het verleden los gaat laten en tot je eigen verrassing ga je beter gooien, maar zo gauw je weer gaat denken gaat het mis. Het beste remedie is echt: Niet denken! Maar op het moment dat je dit bedenkt is het al te laat. De spreuk “winners never quit, quitters never win” houdt je op de been. Darten is te leuk om zomaar op te geven. Af en toe val je in bij je team en maakt plezier. Je ontmoet oude bekenden en maakt lol. Je gooit niet eens echt slecht en regelmatig trek je de terechte conclusie: Vorm is een wankel evenwicht.