Home algemeen nieuws Wat kunnen we verwachten van de WK finale tussen de twee Michael´s?

Wat kunnen we verwachten van de WK finale tussen de twee Michael´s?

Vanavond is het dan zo ver. De WK finale staat op het programma en gaat worden uitgevochten tussen Michael van Gerwen en Michael Smith.

Hieronder vindt u alles wat u van de finale kunt gaan verwachten.

Uitslagen Van Gerwen  
Laatste 64 3-1 Alan Tabern
Laatste 32 4-1 Max Hopp
Laatste 16 4-1 Adrian Lewis
Laatste 8 5-1 Ryan Joyce
Laatste 4 6-1 Gary Anderson

Hieruit kun je concluderen dat onze landgenoot nog niet echt een getest is in zijn vorige partijen. Als je naar andere jaren kijkt, zoals vorig jaar waar Van Gerwen tegen Cross speelde in de halve finale was dat ook pas de eerste partij van dat toernooi waar de Brabander tegenstand kreeg. We weten allemaal dat dat verkeerd afliep voor Van Gerwen en dat Cross in een thriller wist te winnen. Hopelijk is dat dit jaar niet van toepassing voor Van Gerwen, want op de belangrijke momenten, als zijn tegenstander in de finale ten minste goed bijblijft, moet de Nederlander het maar laten zien. In het verleden knakte hij wel eens. 

Verzwakkingen zag je in alle partijen van Michael van Gerwen op dit WK weer terug. Zo kon hij de winst tegen Tabern niet met 3-0 afsluiten en werd het toen 2-1, waar het ook nog 2-2 in sets kon worden zelfs. Vervolgens stond hij tegen Hopp gemakkelijk met 3-0 voor, waarna hij ook verslapte en Hopp toch nog een setje pakte en Van Gerwen geluk had dat de Duitser niet meer sets had gepakt. Daarna had hij geen partij aan zijn handen tegen Lewis, maar ook toen hij de winst rook zwakte hij wat af. Dit was ook het geval tegen Joyce in de kwartfinale en tegen Anderson in de halve finale, waar hij zelfs in die verliezende set een gemiddelde van onder de 90 noteerde.

Van Gerwen zijn zwakste punt dit WK is dus de laatste knock-out uit te delen aan zijn tegenstander. Zijn tegenstander in de finale, Michael Smith, zal hier van moeten profiteren en eigenlijk vanaf het begin van de partij in de wedstrijd willen zitten. 

Van Gerwen zijn sterkste punt is echter de belangrijke legs waar hij weet te pieken met een 11 of 12 darters. De taak aan Smith is dus zo weinig mogelijk sets in 2-2 laten komen. 

Hieronder vind u nog wat statistieken van de beste darter van het heden, Michael van Gerwen.

Toernooigemiddelde 103,72
180’s 32
Dubbelpercentage 46,25%
Hoogste finish 170
Breaks 29 van de 54 pogingen = 54%

Dan de tegenstander van de man uit Vlijmen, Michael Smith ‘BullyBoy’. Hij staat nu nog op de 10e plaats van de Wereldranglijst, maar als hij het toernooi weet te winnen, springt hij naar plaats 2.

Uitslagen Smith  
Laatste 64 3-1 Ron Meulenkamp
Laatste 32 4-2 John Henderson
Laatste 16 4-1 Ryan Searle
Laatste 8 5-1 Luke Humphries
Laatste 4 6-3 Aspinall

In tegenstelling tot de uitslagen van Van Gerwen, heeft Smith wel tegenstand gehad in zijn partijen, maar wist door zijn doorzettingsvermogen de partijen toch uit het vuur te slepen. Dit is een van de dingen die Smith heeft geleerd door de jaren heen; doorzetten en nooit opgeven. Zo had hij met Meulenkamp nog niet heel veel moeite, maar wel de goede dingen op de juiste momenten deed. Tegen Henderson speelde Smith een fabuleuze wedstrijd, maar doordat Henderson afhaakte op het laatst won Smith die partij. Vervolgens tegen Searle speelde Smith super goed en gaf zijn landgenoot geen kans, met ongelofelijk hoge setgemiddeldes van 115 tot 120. Met Luke Humphries had Smith niet heel veel moeite, maar doordat Humphries sterk terug kwam in de partij, moest BullyBoy het nog maar even afmaken en deed dat ook. Vervolgens gooide Smith tegen de verassing van het toernooi tegen Nathan Aspinall en dat was een prachtige partij. Smith kwam gemakkelijk voor en produceerde weer een torenhoog setgemiddelde. Aspinall kwam goed terug en vocht zich in de wedstrijd. Smith ging uiteindelijk toch met de winst ervan door, doordat hij toch wat beter scoorde.

Als Michael Smith vanavond kans wil hebben tegen Michael van Gerwen, moet hij net zoals in zijn vorige wedstrijden dit WK, super hoge setgemiddeldes weten te produceren om Van Gerwen in moeilijkheden te brengen. Ook moet hij goed blijven finishen, wat hij het hele toernooi door ook al goed doet. En doordat Smith vele malen meer 180 gooit dan Van Gerwen, houdt hij daarmee ook de druk op de Nederlander hoog. Smith zal zijn kansen moeten pakken die hij krijgt. Alleen dan kan dit een hele interessante finale worden.

Hieronder vind u nog wat statistieken van BullyBoy Michael Smith.

Toernooigemiddelde 101,19
180’s 51
Dubbelpercentage 44,83%
Hoogste finish 136
Breaks 29 van de 60 pogingen = 48%

 

Laten we hopen op een prachtige finale die tot het einde spannend blijft.

Vanaf 20.00 uur is de finale live te volgen bij RTL7 op televisie en natuurlijk hier bij dartfreakz.

Door: Marcel Bus