WK Darts dag 12: Petersen bloedstollend langs West, Van den Bergh onderuit, Smith fabuleus algemeen nieuws
algemeen nieuws

Na de korte kerstbreak gaat het WK Darts weer verder in het prestigieuze Ally Pally met vandaag de afronding van de derde ronde en de aftrap van de laatste 16.

Voordat we beginnen met de partijen van de middagsessie, eerst even aandacht voor de veiling van de middag. U kunt vanmiddag op een gesigneerd dartbord van Raymond van Barneveld veilen. De opbrengst gaat naar Kika. Wilt u deelnemen aan de veiling? Klik dan hier.

In de middagsessie begonnen we met de partij tussen Devon Petersen en Steve West. West begon uitstekend en Petersen wat minder. Later draaiden die rollen om en wist Petersen goed terug te komen. Hij kwam na een 1-0 achterstand 2-1 voor. West maakte wel steeds weer gelijk en dreigde ook op voorsprong te komen, maar miste op de cruciale momenten toch weer dubbels. Zoals dat hij op 3-2 in sets kon komen, wat Petersen vervolgens deed en de Zuid-Afrikaan wist de wedstrijd ook te winnen en daarmee wist hij zijn tourcard vast te stellen, ongeacht wat er in de tweede partij van de middagsessie gebeurd.

Vervolgens kwam Dimitri van den Bergh aan de oche tegen Luke Humphries. Humphries wist in de eerste twee sets de vijfde en beslissende leg te pakken en daarmee op een 2-0 voorsprong te komen. Van den Bergh kwam nog op 2-1 en het leek erop dat Van den Bergh vervolgens goed doorging, maar Humphries was net op tijd wakker om toch nog sets te pakken. De Engelsman maakte 3-1 en na de pauze ging hij goed oor, waarna hij een sterke vijfde set gooide voor de winst wat hij ook deed, want hij won deze set met maar liefst 3-0 en schakelde dus Van den Bergh uit. Hierdoor was het Paul Nicholson die zijn tourcard verloor en in januari terug naar Q-School moet.

Als kers op de taart in middag kwam Big John Henderson nog in actie tegen Michael Smith. Henderson begon goed en wist de eerste set nipt te pakken, wat Smith in de tweede set deed. Met wat geluk wist Henderson vervolgens op voorsprong te komen. Daarna maakte Smith weer gelijk en zette een tandje bij en kwam voor. Henderson haakte wat af en Smith zette door, waardoor hij de winst uiteindelijk pakte.

Hieronder vindt u het live verslag van de middagsessie nog eens rustig terug lezen:

Devon Petersen (92,25) 4 - 2 Steve West (95,68)

0-3, 3-1, 3-1, 0-3, 3-2, 3-1

De Zuid-Afrikaan die weer is uitgedanst voor zijn opkomst, mocht de partij beginnen tegen Steve West. West wist via een 98-finish in een 11-darter direct het bal te openen met een break. Petersen wist 98 niet uit te gooien voor de re-break, waarna West tops uitgooide voor de 2-0. In de derde leg miste Devon Petersen twee darts op de dubbel vanaf 68, waardoor West tops gooide voor de set.

De tweede set was de set van de Engelsman. Doordat West wat dubbels miste, kreeg Petersen een kans vanaf 110 maar miste. Maar doordat West wederom de dubbel niet vond, gooide Petersen de dubbel 16 nu wel. In de tweede leg wist West vijf perfecte darts te gooien, waarna nummer 6 niet in de triple 20 verscheen. Echter wist West de leg via tops wel te pakken. Petersen wist dubbel 8 te gooien en daarmee kwam hij op een 2-1 voorsprong in de set. Doordat West stond te prutsen en veel afzwaaiers had, kon Petersen de leg pakken en deed dat via een prachtige 139-finish.

Set drie was net zoals de eerste set de set van de Zuid-Afrikaan en wist met zijn 7e 100+ finish van het het toernooi van 127-finish op 1-0 te komen. Via een 12-darter wist Devon Petersen 62 uit te gooien voor zijn vierde leg op rij en een 2-0 voorsprong. Doordat West drie pijlen op de dubbel miste, kwam The African Warior terug voor 120 en gooide ook die 100+ finish uit voor zijn eerste voorsprong in sets.

De vierde set mocht begonnen worden door Steve West en deed dat uitstekend, want hij won de eerste leg via dubbel 5 met een 16-darter. Doordat Petersen twee darts op de dubbels miste, kwam West terug voor 93 en gooide die voor de break uit via de bull. Steve West wist ook de derde leg te pakken in 14 darts via een 50-finish en daarmee wist hij de vierde set met 3-0 te winnen en kwam op een 2-2 gelijke stand in sets.

De sets van Devon Petersen zijn de oneven sets en dus ook deze vijfde set. De eerste leg ging met de darts mee en ging met een 76-finish dus naar de Zuid-Afrikaan. West wist gelijk te maken via dubbel 5. Doordat de Engelsman 130 miste op de bull, kwam Petersen terug voor 46 en gooide die uit met dubbel 8 voor de 2-1 voorsprong. West wist via een 45-finish er een beslissende vijfde leg uit te halen. Petersen wist in deze vijfde een 160-finish te missen op tops, maar doordat West tops ook miste voor een 96-finish kwam de Zuid-Afrikaan terug aan de oche en wist met zijn tweede pijl in de hand de dubbel te gooien voor de set.

De zesde set was de set weer van Steve West en wist de eerste leg te houden via een 84-finish op tops. De tweede leg ging ook met de darts mee en zo wist The African Warior via een 13-darter op dubbel 16 1-1 maakte. Doordat Petersen een uitstekende leg gooide, wist hij een break te plaatsen die hij nodig had om het in deze set al af te kunnen maken. Via dubbel 10 kwam hij dus op matchpoint. Het leek erop dat West er 2-2 van ging maken in de set, maar miste veel dubbels om dat tot realiteit te brengen. Petersen stond op dubbel 8 en kreeg daar zelfs de kans nog voor en hij wist deze kans te pakken, waardoor hij de winst wist te pakken en zich te plaatsen voor de laatste 16.

Dimitri van den Bergh (90,82) 1 - 4 Luke Humphries (89,64)

2-3, 2-3, 3-1, 1-3, 0-3

De 23-jarig jonge Engelsman mocht de tweede partij van de middagsessie aftrappen, want hij had het bullen achter de coulissen gewonnen, waardoor hij de oneven sets in de partij mag beginnen. Humphries wist de eerste leg te houden via dubbel 4, wat uiteindelijk toch wat moeite opleverde maar wel zijn kant uit ging. Via een 147-finish op dubbel 18 wist de Belg ook zijn eigen leg te pakken en op 1-1 in de eerste set te komen. Humphries wist de derde leg te houden via dubbel 4, mede dankzij dat hij de betere scorer van de beide was tot nu toe. Van den Bergh wist in de vierde leg wederom een 100+finish bij te schrijven, namelijk een 128-finish op dubbel 4 voor de 2-2 stand. Doordat Van den Bergh een kans miste om de set af te pakken wist Humphries 68 uit te gooien voor de 3-2 winst in de eerste set.

Set twee was de set van onze onderbuur Dimitri van den Bergh en zijn taak was in deze set gelijk maken. Hij wist ten minste de eerste leg alvast te pakken via een 57-finish. Via een 84-finish wist Van den Bergh een break te plaatsen en daarmee 2-0 te maken zijn eigen set. Doordat de Belg 145 niet uitgooide, mocht Luke Humphries voor 85 terugkomen en wist deze finish via de bull uit te gooien voor de re-break. Humphries wist zijn eigen leg vervolgens te houden en daarmee 2-2 te maken. De vijfde en laatste leg van de set was de leg van de Belg, maar doordat hij veel matige scores gooide kon de Engelsman instappen en deed dat via een 83-finish, waardoor hij de derde leg op rij pakte en 2-0 in sets voorkwam.

Set nummer drie was weer de set van Luke Humphries, maar Van den Bergh wist een break te plaatsen en daarmee op 1-0 te komen. Van den Bergh wist ook de tweede leg te pakken via dubbel 8, net zoals in de vorige set. Cool Hand Luke wist er 2-1 van te maken, doordat The Dreammaker een aantal dubbels miste. Van Bergh wist de vierde leg wel te winnen, waardoor hij de set naar zich toe trok.

De vierde set was de set van Dimitri van den Bergh en wist de eerste leg via een 11-darter op dubbel 16 te pakken. Via een 78-finish op tops wist de Engelsman op 1-1 te komen. De derde leg was de leg van Van den Bergh, maar ging via een 13-darter op tops naar Humphries die daarmee een groot voordeel naar zich toetrok. Hij mocht namelijk in de vierde leg zelf gaan aanleggen voor de set en deed dat via een 117-finish die de Engelsman uitgooide. Hierdoor wist hij op een 3-1 voorsprong in sets te komen.

Dimitri van den Bergh stond vanaf nu met de rug tegen de muur en moest vanaf nu alle sets pakken. Humphries mocht ook nog eens de vijfde set aftrappen om zelf voor de winst te mogen gaan. Van den Bergh kreeg een dart voor de break maar miste die, waarna Humphries 51 uitgooide voor de 1-0. Doordat Van den Bergh niet regelmatig scoorde in de tweede leg, wist Humphries een break te pakken via dubbel 8, waardoor hij op een 2-0 voorsprong kwam en dus op matchpoint. Humphires wist de derde leg van de set te houden, waardoor hij de partij naar zich toetrok en de man uit Merksem naar huis te stuurde.

Michael Smith (100,47) 4 - 2 John Henderson (94,65)

2-3, 3-2, 2-3, 3-0, 3-1, 3-0

De 'wiebelende' Schot mocht de partij beginnen tegen BullyBoy. De man uit Huntly, Schotland, wist zijn eigen leg niet te houden, want het was Smith die dubbel 9 gooide voor de 1-0. Big Bad John wist wel direct weer terug te breaken via een 116-finish doordat Smith een pijl op de dubbel miste. Highlander was de eerste speler die zijn eigen leg wist te houden en kwam daarmee op 2-1. Smith wist via single 20 en een dubbele 20 2-2 te maken in de eerste set. Ondanks dat Henderson geweldig de vijfde leg begon, kreeg Smith toch nog pijlen om die set te pakken maar pakte die kansen niet. Henderson wist nu wel de dubbel te gooien en wist dus met 3-2 de eerste set te winnen.

De tweede set van de partij was de set van Michael Smith. De talentvolle Engelsman wist via een 14-darter op dubbel 12 de eerste leg te pakken. Henderson antwoordde met een 11-darter via een 41-finish, waarvan in deze leg de eerste zes pijlen perfect waren. Via een knappe 116-finish wist John Henderson een break te plaatsen in de derde leg, terwijl Smith op dubbel 8 stond te wachten. Henderson liet het wat zitten in zijn eigen vierde leg, waardoor Smith dubbel 15 gooide voor de re-break en de 2-2 stand. Michael Smith wist zijn eigen leg te houden via een 74-finish, waardoor hij de stand in sets weer gelijk trok.

Set drie was een oneven set en dus mocht John Henderson de set beginnen. Via een break wist Michael Smith de derde break in de partij te plaatsen door middel van dubbel 2. Smith wist zijn tweede leg te houden en kwam daarmee op 2-0. Doordat Henderson drie pijlen op de dubbel miste, kreeg Smith nog eens kans vanaf 160 en miste uiteindelijk een setdart op tops, waarna de Schot nu wel de dubbel gooide voor de 1-2. Doordat John Henderson een 161-finish wist te gooien, brak hij naar 2-2 in zijn set drie. Doordat John Henderson een erg goede leg gooide wist hij zijn eigen leg te pakken en vanaf een 2-0 achterstand zijn eigen leg toch nog te pakken.

De vierde set was de set weer van de Engelsman en hij wist een extra versnelling te vinden, want hij opende deze set met een 12-darter, waarin Smith tweemaal 180 gooide en Big Bad John één. De tweede leg was de leg van de Schot, maar leverde deze leg in bij Smith en dus werd het net zoals in de vorige set 2-0 voor BullyBoy. Met een 13-darter wist Michael Smith de set te beslissen en de pauze in te gaan met een 2-2 stand.

Set nummer vijf mocht weer begonnen worden door Big Bad John Henderson uit Schotland. Henderson miste een 135-finish voor de voorsprong, waarna Smith tops gooide voor de 0-1 voorsprong. Doordat Henderson een finish van 80 miste met twee darts op de dubbel, wist Smith via dubbel 2 2-0 te maken in de vijfde set. Henderson wist 75 uit te gooien via dubbel 12 en daarmee kwam hij enigszins terug in de set tot 1-2. Doordat Smith wederom een ijzersterke leg gooide wist hij via tops de set binnen te hengelen.

De zesde set was de set van Michael Smith, die hem de winst kon gaan brengen. Via een 99-finish op tops wist Smith de eerste leg te houden. Michael Smith wist wederom via dubbel 20 de leg te pakken en in dit geval ook de break. Met deze legwinst wist hij de laatste acht van de negen legs te winnen. Met deze 2-0 stand stond hij dus op matchpoint. De derde leg van de set ging via tops ook naar BullyBoy en ging dus nog een rondje verder.

Door: Marcel Bus