Home Jeugd WDF Europe Cup Youth: Eerste halve finales voor de Nederlanders

WDF Europe Cup Youth: Eerste halve finales voor de Nederlanders

Het Nederlands team kende een succesvolle dag in Ankara tijdens het EK jeugd. Vanmorgen begonnen ze met de koppels bij zowel de meisjes als de jongens. Met maar liefst 3 debutanten in het team was het logisch dat er ondanks het vertrouwen toch enige spanning merkbaar was.

Lerena Rietbergen en Rosanne van de Velde waren wederom bijzonder vrolijk opgestaan en hadden er net als alle jongens veel zin in. Met vertrouwen en gezonde spanning vlogen de meisjes uit de startblokken en wonnen direct met 3-1 van gastland Turkije. In hun tweede wedstrijd waren onze oosterburen de volgende tegenstander. De Duitse meisjes verweerden zich kranig, maar in de 5de en beslissende leg waren Lerena en Rosanne oppermachtig en pakte ze de overwinning; 3-2! Nu was de ban pas echt gebroken, de Nederlandse meisjes kregen vleugels en wisten achtereenvolgens met 3-0 van zowel Hongarije en Ierland te winnen. Met 4 overwinning plaatsten ze zich overduidelijk als groepswinnaar voor de kwartfinales. In deze kwartfinale was Tsjechië de volgende opponent voor onze oranje leeuwinnen. Ook deze wedstrijd wonnen ze met 3-0!

Wat een dag van Lerena en Rosanne, 5 wedstrijden op rij winnen en slechts 3 legs verliezen, grote klasse! De halve finales worden morgen pas gespeeld, net als het singeltoernooi bij de meisjes.

Ook bij de jongens begonnen we met de koppels, Danny Jansen en Marcel Bus waren in hun eerste wedstrijd wat gespannen. Ondanks de nervositeit wisten de mannen kleine kansjes te creëren tegen de sterke Engelse jongens. Het waren echter de Engelsen die iets sterker waren en de spanning beter onder controle hadden, 3-1 voor Engeland. In hun tweede wedstrijd hadden de beide jongens de spanning beter onder controle maar waren de titelverdedigers uit Ierland hun tegenstanders. Het was een spannende en gelijk opgaande wedstrijd, maar de Ieren waren met 3-1 net iets te sterk. In de afsluitende groepswedstrijd streden de jongens nog tegen Oostenrijk voor de 3e plaats in de poule en een extra punt voor het overall klassement. De jongens kwamen ook steeds beter in hun spel en wonnen deze wedstrijd met 3-1.

Het andere Nederlandse koppel bestaande uit Jurjen van de Velde en Luke van der Kwast, begonnen ook wat gespannen aan het EK. In de loop van de eerste wedstrijd kregen de jongens de spanning beter onder controle, maar het waren uiteindelijk de sterke Schotten die met 2-3 net iets scherper waren. In hun laatste groepswedstrijd moesten de jongens winnen van de verrassend sterk spelende jongens uit Gibraltar. Jurjen en Luke waren vastberaden en mes scherp om deze wedstrijd te winnen en zo alsnog de knock-out fase te bereiken. De jongens uit Gibraltar wisten nog terug te komen tot 1-1 maar daarna waren onze mannen oppermachtig en wonnen de wedstrijd met 3-1. Deze flow wisten Jurjen en Luke in de knock-out fase vast te houden. Ze overklassen achtereenvolgens IJsland en Denenmarken met 3-0. Jurjen en Luke mogen zich dus opmaken voor de halve finale tegen Engeland, welke morgen gespeeld zal worden.

Na de koppels stonden de singels nog op het programma voor de jongens. In de poulefase wisten Jurjen en Luke hun goede spel vast te houden en zelfs nog te verbeteren. Marcel en Danny zagen dit ook en gingen volledig mee en lieten ook fantastisch spel zien. Alle 4 de jongens wisten alle 4 de poulewedstrijden te winnen en zich zo ongeslagen als groepswinnaar te plaatsen voor de laatste 32.

In de knock-out fase trokken de mannen deze lijn door en wisten ze alle vier hun wedstrijd overtuigend te winnen. Jurjen, Marcel en Danny wonnen met 3-0, maar Luke moest aan de bak tegen een klasbak uit Schotland, Kyle Walker. Luke gooide een fantastische wedstrijd met een gemiddelde van ruim 97, maar toch moest er een beslissende leg aan te pas komen. Luke was ijzig koel en wist de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Bij de laatste 16, waren de jongens nog steeds fris en scherp. Danny moest het opnemen tegen de sterk spelende Leighton Bennet, ondanks zijn goede spel, wist de meer ervaren Leighton deze wedstrijd te winnen. De andere drie jongens wisten de wedstrijden wel te winnen en plaatsen zich met z’n drieën voor de kwartfinales.

In de kwartfinale moest Luke het opnemen tegen een volgende wereldtopper, Keane Barry uit Ierland. In de eerste set won Luke zijn eigen leg, maar wist de ervaren Keane, Luke op 1-1 te breaken en zo de eerste set te winnen. In de 2de set won Keane direct zijn eigen leg. Met de rug tegen de muur wist debutant Luke echter zijn vechtersmentaliteit aan te spreken. Hij won de 2de set en vocht zich in de 3de set terug tot 1-1. Voor de beslissende leg, won Luke de bull, om vervolgens de wedstrijd te beslissen met een 87-finish op de bull, terwijl Keane op 60 stond te wachten. Wat een klasse!

Jurjen nam het op tegen Dylan Slevin uit Ierland. Hij won overtuigend de 1e set, maar in de 2e set vocht de Ier zich terug in de wedstrijd. Ook hier moest een beslissende leg aan te pas komen. In deze beslissende leg toonde Jurjen zijn echte klasse door met een 13 darter alsnog de wedstrijd te beslissen.

Onze derde troef Marcel nam het op tegen Keelan Kay uit Engeland. Ook hier werd het 1-1 in sets. In de derde set was het echter Marcel die met zijn ervaring de spanning veel beter onder controle had. Onze landgenoot wist de wedstrijd met 2-1 in zijn voordeel te beslissen.

Livestream

Loting
Koppels
Jongens koppels
Meisjes koppels

Singles
Jongens singles

Speelprogramma
Donderdag 11 juli
10:00 uur Jongens koppel poulewedstrijden
               Meisjes koppel poulewedstrijden
14:00 uur Jongens koppel poulewedstrijden (t/m kwartfinales)
               Meisjes koppel poulewedstrijden (t/m kwartfinales)
16:00 uur Jongens single poulewedstrijden
18:00 uur Jongens single knock out wedstrijden (t/m kwartfinales)


Meer updates