Home PDC Blog Bas Engelen: “Een heerlijk toernooi dat garant staat voor verrassingen”

Blog Bas Engelen: “Een heerlijk toernooi dat garant staat voor verrassingen”

UNIBET PREMIER LEAGUE 2019 WESTPOINT ARENA EXETER PIC LAWRENCE LUSTIG JAMES WADE V MICHAEL VAN GERWEN JAMES WADE IN ACTION

Aanstaande zondag start de World Grand Prix in Dublin. Een heerlijk toernooi dat garant staat voor verrassingen, met name in de eerste ronde. Elk jaar kan er weer een imposant lijstje opgesteld worden van spelers die er in de eerste ronde uitvlogen.

In 2018: Rob Cross, James Wade, Simon Whitlock, Michael Smith
2017: Michael van Gerwen, James Wade, Adrian Lewis, Michael Smith
2016: Phil Taylor, Peter Wright, James Wade, Michael Smith
2015: Phil Taylor, Raymond van Barneveld, Peter Wright, James Wade

Misschien lijkt het alsof James Wade geen fan is van dit toernooi, maar niets is minder waar. Daar heb ik het later nog over. De onverwachte uitslagen in de eerste ronde zijn te verklaren: het spelformat. Zoals bekend moeten legs begonnen en geëindigd worden met een dubbel, dit alleen al zorgt al voor genoeg verrassingen. En daarnaast hoeven er in de eerste ronde maar twee sets gewonnen te worden, dit kunnen dus slechts zes legs zijn. Slecht starten in een eerste ronde partij is negen van de tien keer ook game-over.

Vanaf zondag gaat de World Grand Prix van start met 5 Nederlanders. Doe gratis mee met onze dartpoule en maak kans op leuke prijzen.

Titel verdedigen
Ervoor zorgen dat je überhaupt mee mag doen met de World Grand Prix is voor de meeste spelers een enorme opgave, laat staan het toernooi winnen. Maar om het te winnen en het jaar daarop dit nog eens over te doen is helemaal uniek. Tot op heden is het alleen Phil Taylor gelukt om zijn titel met succes te verdedigen. In totaal deed hij dit vijf keer. Het blijkt sowieso lastig voor de titelverdediger om door de eerste ronde te komen, want in totaal ging het zeven keer fout in de afgelopen 21 jaar.
2000: Phil Taylor in 2001: Eerste ronde (1-2 Kevin Painter)
2001: Alan Warriner in 2002: Eerste ronde (1-2 Ritchie Buckle)
2003: Phil Taylor in 2004: Eerste ronde (0-2 Andy Callaby)
2006: Phil Taylor in 2007: Eerste ronde (0-2 Adrian Gray)
2007: James Wade in 2008: Eerste ronde (1-2 Tony Eccles)
2015: Robert Thornton in 2016: Eerste ronde (1-2 Stephen Bunting)
2016: Michael van Gerwen in 2017: Eerste ronde (1-2 John Henderson)
2018: Michael van Gerwen in 2019: ???

Michael van Gerwen gaat dit jaar voor de vierde keer proberen om zijn titel te verdedigen. In 2013 kwam hij voor het eerst terug op de World Grand Prix als regerend kampioen. Hij begon geweldig door in de eerste ronde met 2-0 en met 104,47 gemiddeld van John Part te winnen. Vervolgens won hij in de tweede ronde met 3-0 van Barney, maar in de kwartfinale was Dave Chisnall nipt met 3-2 te sterk. In 2015 kwam MvG voor de tweede keer terug als regerend kampioen en dat jaar was hij er heel dicht bij. Hij kwam tot in de finale om daar in de beslissende negende set zijn meerdere te moeten erkennen in Robert Thornton. Een zinderende finale die beide kanten op had kunnen gaan. 2017 was rampzalig, in dat jaar werd hij als titelverdediger uitgeschakeld in de eerste ronde door John Henderson.

Deelnemersveld
In totaal doen er 32 spelers mee aan de World Grand Prix. De top 16 van de wereldranglijst (Order of Merit) plus de 16 hoogst geplaatste spelers op de Pro Tour ranking, die niet voorkomen in de top 16 van de wereld.
Dat ziet er als volgt uit:
Order of Merit 
1. Michael van Gerwen
2. Rob Cross
3. Daryl Gurney
4. Gary Anderson
5. Michael Smith
6. Gerwyn Price
7. Peter Wright
8. James Wade
9. Mensur Suljovic
10. Ian White
11. Dave Chisnall
12. Simon Whitlock
13. Nathan Aspinall
14. Jonny Clayton
15. Adrian Lewis
16. Joe Cullen

Pro Tour ranking:
1. Krzysztof Ratajski
2. Glen Durrant
3. Jermaine Wattimena
4. Jamie Hughes
5. Jeffrey de Zwaan
6. Ricky Evans
7. Steve Beaton
8. Keegan Brown
9. Chris Dobey
10. Stephen Bunting
11. Danny Noppert
12. Max Hopp
13. John Henderson
14. Vincent van der Voort
15. Mervyn King
16. Dimitri van den Bergh

Vijf spelers gaan dit jaar debuteren. Krzysztof Ratajski, Glen Durrant, Jamie Hughes, Chris Dobey en Dimitri van den Bergh zullen voor het eerst te bewonderen zijn in Dublin.

James Wade
Elk jaar blijft James Wade, in mijn ogen, een serieuze kanshebber op de titel. Hij won de World Grand Prix twee keer en misschien hadden dit er wel drie moeten zijn. Nadat hij de titel in 2007 en 2010 al op zijn naam had geschreven, stond hij in 2014 weer in de finale tegen Michael van Gerwen. Hij had dat jaar de moeilijkste route richting de finale.
Ronde 1: 2-0 Andy Smith
Ronde 2: 3-2 Robert Thornton
Kwartfinale: 3-1 Phil Taylor
Halve finale: 4-3 Gary Anderson
In die finale werd het uiteindelijk 5-3 voor “Mighty Mike”, maar bij 3-3 in sets had alles anders kunnen lopen. Set 7 werd begonnen door Wade en hij kwam 2-0 voor, vervolgens kreeg hij in de derde leg drie pijlen om op één set van de toernooizege te komen. Hij miste op dubbel 8, dubbel 4 en dubbel 2. Michael won vervolgens zes legs op rij en kroonde zich dat jaar tot winnaar van de World Grand Prix. In de jaren die hierop volgde won Wade geen wedstrijd meer op het podium in Dublin. Hij pakte in vier jaar tijd slechts twee sets. Het wordt tijd dat The Machine weer laat zien wat hij kan op het podium in Dublin, misschien komt het dit jaar allemaal wel eruit.

World Grand Prix facts
– dit wordt de 22e editie van de World Grand Prix;
– in totaal is er 16 keer een 100+ gemiddelde gegooid, negen keer door Phil Taylor, vier keer door Michael van Gerwen en één keer door Alan Warriner, Gary Anderson en Dave Chisnall;
– de 170 finish is op dit toernooi veertien keer gegooid, alleen Raymond van Barneveld en Brendan Dolan lukte het om deze twee keer te gooien;
– Michael van Gerwen gooide in de finale van 2015 de meeste 180’ers in één wedstrijd, 18 stuks, dit was niet genoeg om het toernooi te winnen;
– Michael van Gerwen was de eerste en enige ongeplaatste speler die het toernooi won, hij deed dit in 2012 door Mervyn King in de finale te verslaan;

Dit artikel is geschreven door Bas Engelen voor www.mastercaller.nl en hebben wij met zijn toestemming geplaatst. Bas zorgt ook voor de statistieken voor het Twitteraccount Premium Dart Data en voorziet ons ook regelmatig van data.