Ladbrokes wereldkampioenschap 2013: Het aftellen is begonnen PDC
PDC

Ladbrokes wereldkampioenschap 2013: Het aftellen is begonnen

Ladbrokes wereldkampioenschap 2013: Het aftellen is begonnen

Het aftellen naar het Ladbrokes wereldkampioenschap 2013 is begonnen. Vrijdag barst het rond de klok van 20:10 uur Nederlandse tijd weer los in het Alexandra Palace te London als het wereldtoernooi van start gaat waaraan 72 spelers uit de hele wereld aan deelnemen.

Krijgen we een Nederlandse kampioen? Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld behoren namelijk ook tot de favorieten voor de wereldtitel. Krijgen we een verrassende winnaar of zal tweevoudig en regerend wereldkampioen Adrian Lewis zijn titel kunnen prolongeren? De kersverse vader kent na zijn tweede wereldtitel een rustig jaar, op het winnen van de German Darts Masters oftewel de vierde European Tour in september na. Toch is Lewis één van de grote kanshebbers om de wereldtitel naar zich toe te trekken.

Of zal Phil Taylor zijn 16e wereldtitel in de wacht slepen? The Power heeft niet zijn beste jaar achter de rug waarin hij vijf majors niet naar zich toe kon trekken. Op het wereldkampioenschap 2012, de UK Open, de European Championship, de Grand Prix en de Grand Slam lukte het de grootmeester niet om aan het langste eind te trekken. Alleen de Premier League Darts, de World Matchplay waar hij zijn 13e titel pakte en de Players Championship Finals kon hij aan zijn totaal toevoegen. Voor 'Taylor begrippen' dus een mager jaar. Toch hoeven zijn prestaties van de afgelopen periode niets te zeggen over zijn komende vorm op het wereldkampioenschap. Taylor is heel erg gebrand om de eerste te zijn die de 'Sid Waddell trofee' in ontvangst mag nemen, de trofee die naar zijn overleden vriend Sid Waddell is vernoemd. Samen met Michael van Gerwen is hij de torenhoge favoriet om op 1 januari de beker omhoog te houden en de £200.000,- te cashen.

Simon Whitlock die na twee jaar droog te hebben gestaan weer enkele titels pakte in dit jaar, is ook een grote kanshebber voor de wereldtitel. Ook Andy Hamilton die na zijn tweede plek op het vorig wereldkampioenschap constant is gebleven komt in het rijtje kanshebbers voor, evenals Raymond van Barneveld en Gary Anderson die op de weg terug zijn. Spelers zoals Wes Newton, Mervyn King en Robert Thornton moeten niet uit het oog verloren worden. Op de eerste dag van het wereldkampioenschap 2013 komen meteen twee Nederlanders in actie.

Co Stompé en Gino Vos zullen hun pijlen op de eerste avond laten spreken. Debutant Vos krijgt meteen de titelverdediger Adrian Lewis voor zijn kiezen en is de underdog in deze partij. Maar als de jonge Nederlander zich goed staande weet te houden en de wereldkampioen wat steekjes laat vallen, is niets onmogelijk. Vos die zich in zijn eerste PDC jaar meteen voor het wereldkampioenschap heeft geplaatst, heeft al bewezen dat hij de 'grotere namen' achter zich kan laten. Zo won hij op de European Darts Open van Justin Pipe en wist hij Dave Chisnall op de Dutch Darts Masters in Nuland met ruime cijfers achter zich te laten.

Co Stompé zal zijn Australische tegenstander voor de vijfde keer in zijn carrière aan de oche treffen en deze wordt hun eerste partij op een tv toernooi. De mannen zijn aan elkaar gewaagd. De onderlinge tussenstand is gelijk. Co Stompé is al een poos niet in zijn beste vorm en kantelde dit jaar uit de top 32, daarnaast kent Paul Nicholson dit jaar wat up en downs nadat hij een hele tijd met een schouderblessure kampte. Deze partij zou beide kanten op kunnen gaan. UK Open 2012 kampioen Robert Thornton en zesde SDC Pro Tour winnaar Magnus Caris die zich via de European Order of Merit wist te kwalificeren, hebben de eer het spits af te bijten. Zoals eerder gezegd is de Schot heel goed in vorm dit jaar en kan ook op het wereldkampioenschap mooie dingen laten zien.

Zowel op tv toernooien als op de vloer liet The Thorn zijn goede vorm zien en slaagde erin om Phil Taylor in zowel de finale van de UK Open te verslaan als bij de laatste 16 van de World Grand Prix. We krijgen op de eerste avond ook nog de partij tussen de winnaar van het Bild Superdarter toernooi in Duitsland Andree Welge en winnaar van het kwalificatietoernooi in China Leung Chun Nam. Voor Welge wordt dit zijn vierde optreden op het PDC wereldkampioenschap. In 2006, 2010 en 2011 kwam hij steeds tot de laatste 64. De winnaar uit deze partij sluit de avond af tegen Players Championship Finals 2011 kampioen Kevin 'The Artist' Painter die zijn titel dit jaar niet heeft kunnen prolongeren. Painter heeft zijn prestatie van het wereldkampioenschap 2004 nog niet kunnen evenaren, waar hij tot de finale kwam en nipt met 7-6 van Phil Taylor verloor.

Het speelschema van het PDC WK dag 1:
1x voorronde, 4x eerste ronde
Robert Thornton v Magnus Caris
Andree Welge v Leung Chun Nam (V)
Paul Nicholson v Co Stompé
Adrian Lewis v Gino Vos
Kevin Painter v Welge/Chun Nam

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws