Home PDC PDC WK dag 8 avond: The Thorn wint na sudden death, Hendriks...

PDC WK dag 8 avond: The Thorn wint na sudden death, Hendriks exit

Jerry_Hendriks_2012

Na de oranje avond op de donderdag staat ook op vanavond weer een partij met een Nederlander op het programma. Jerry Hendriks mag het in de laatste partij van de avond opnemen tegen niemand anders dan Phil ‘The Power’ Taylor. Ook de twee andere partijen van vanavond zijn om je vingers bij af te likken. Terrry Jenkins en John Part zullen het bal openen, gevolgd door de partij tussen Paul Nicholson en Robert Thornton, welke ook een mooie is op papier.

De partijen in de tweede ronde worden gespeeld over best of 7 sets. Het toernooi is in zijn geheel te zien via RTL7 en via de livestream van rtl7darts.nl. Klik hier voor het uitzendschema. Voor alle uitslagen zie het Ladbrokes wereldkampioenschap toernooicenter.

Speelschema dag 8 2e ronde avondsessie
Terry Jenkins v John Part
Paul Nicholson v Robert Thornton
Phil Taylor v Jerry Hendriks


Terry Jenkins (98.18) 4-1 John Part (89.34) (3-0) (3-1) (3-1) (0-3) (3-1)
Jenkins mag beginnen aan de eerste leg maar het is Part die beter uit de startblokken komt en als eerste op een finish komt van 167. Jenkins haalt Part echter weer in en komt met een 170 score op 51. Part gooit 167 niet uit en Jenkins poetst 51 wel weg voor een voorsprong van 1-0. In leg 2 neemt Jenkins al snel een voorsprong. Door een gemiste pijl op bullseye voor 89 geeft hij Darth Maple een kans op dubbel 16 voor een 70-finish, die hij op het nippertje mist. The Raging Bull straft dit af met een finish van 25 om de eerste break te plaatsen. Met een 96 finish pakt Jenkins de eerste set met 3-0 en begint goed aan de partij.

John Part mag beginnen aan de eerste leg van de tweede set. In deze leg gaat het lang gelijk op en het is Part die als eerste mag aanmeren voor een finish van 137. Deze gaat niet uit maar Darth Maple zet wel weg op tops, waar hij geen kans voor krijgt want Jenkins gooit 110 uit op tops om de drievoudig wereldkampioen te breken. In de tweede leg produceert The Bull weer een mooie finish van 116 om op 2-0 in de tweede set te komen. In de derde leg mist Darth Maple bullseye voor een 127 finish maar mag terug komen voor een herkansing. Via dubbel 4 komt ook Part op het scorebord. Met een 140 en een 180 staat Jenkins in de vierde leg na 9 pijlen op 98 en laat Part ver achter zich. 98 gaat in twee pijlen uit waardoor Jenkins ook de tweede leg overtuigend wint.

De derde set wordt wederom begonnen door de zevenvoudig runner-up, die begint met 100 en 180 en staat als eerste op tops. Part gooit ook nog z’n eerste 180 om op 83 te komen, maar krijgt hier geen kans meer voor. Jenkins mag als eerste voor 164 gooien in de tweede leg maar raakt triple 4 in plaats van triple 18. De Canadees gooit ook niet uit en Jenkins krijgt een kans op 72, maar mist dubbel 12 nipt. De drievoudig wereldkampioen maakt hier dankbaar gebruik van en gooit 52 uit om op 1-1 te komen. Jenkins lijkt niet erg van streek, want hij begint de derde leg van de derde set met 180 en 140 en staat na 9 pijlen op 11. In 11 pijlen gooit Jenkins ook deze leg uit om op 2-1 te komen. Part mist twee pijlen op dubbel 12 voor een 78 finish in de vierde leg, Jenkins twijfelt niet en gooit 100 uit om op 3-0 in sets te komen.

In de vierde set komt Part voor het eerst in een set op voorsprong via dubbel 10. In Jenkins zijn leg is het echter wel weer The Bulls die een voorsprong neemt. Hij mist dubbel 18 voor 110 en geeft Part een kans op 107 die hij gooit via dubbel 16 en Jenkins voor het eerst in de partij breekt. Part lijkt op stoom te komen want in de derde leg van de vierde set gooit hij zijn tweede 180 en komt als eerste op een finish van 47. Jenkins zet nog druk met een 180 en ziet vervolgens Part 2 pijlen op dubbel 16 missen. Dit keer mist ook Jenkins tops en dubbel 10 en Part mist niet in de herkansing om de vierde set met 3-0 te winnen.

Jenkins mag aan set 5 beginnen en komt als eerste op een finish van 99. Part komt wel op een betere finish maar krijgt hier de kans niet meer voor want Jenkins twijfelt niet en gooit 99 uit. In de tweede leg gooit Part onder andere een 180 en staat op tops terwijl Jenkins nog niet op een finish staat. Darth Maple twijfelt niet en komt terug tot 1-1. In de derde leg begint de Canadees met 180 om Jenkins het vuur aan de schenen te leggen en als eerste op een finish van 138 te komen. Met een slordige beurt komt Jenkins Part niet voorbij en hoewel Part 138 niet uitgooit mag hij wel terugkomen want Jenkins weet 146 niet weg te poetsen. Part mist echter 6 pijlen op een dubbel en zo weet Jenkins alsnog zijn leg te houden om op 2-1 te komen binnen deze set. In de vierde leg komt Jenkins ook als eerste op een finish en raakt zijn eerste matchdart op tops om 81 uit te gooien en gaat door naar de derde ronde.


Paul Nicholson (92.56) 3-4 Robert Thornton (94.79) (3-1) (1-3) (3-1) (2-3) (2-3) (3-2) (5-6)
Thornton begint aan de eerste leg en gooit onder andere 180. Ook Nicholson gooit in deze leg zijn eerste 180 van dit toernooi en mag als eerste aanmeren voor 148 terwijl Thornton op 68 staat. Beide heren gooien niet uit en ook bij de herkansing mist Nicholson 88 op bullseye. Thornton gooit dubbel 2 wel om op 1-0 te komen. In de tweede leg gooit Nicholson 56 uit na Thornton 2 pijlen op tops te hebben zien missen en trekt de stand gelijk. In leg 3 mist The Asset bullseye voor 121 maar ziet vervolgens The Thorn de enkele 20 missen. Nicholson pakt deze kans dankbaar aan om Thornton te breken en 2-1 voor te komen. The Thorn lijkt de vorm even kwijt te zijn want hij begint de vierde leg met 28. Nicholson gooit onder andere 180 om na 9 pijlen op 121 te komen, met de Schot nog niet op een finish. Nicholson gooit uiteindelijk dubbel 2 om de eerste set te winnen.

In de eerste leg van de tweede set komt The Asset als eerste op een finish van 79 met Thornton nog niet op een finish. 79 gaat uit via tops en zo komt de in Engeland wonende Australiër op 1-0. In de tweede leg laat Thornton echter weer van zich gelden en met onder andere een 180 komt hij als eerste op een finish van 41. Deze gaat zonder twijfel uit en zo wordt het wederom 1-1. Na een matige leg gooit Thornton achtereenvolgens 180 en 20 uit om op voorsprong te komen in de tweede set. In een wederom matige leg krijgt wederom Thornton als eerste pijlen op een dubbel maar mist twee. Nicholson krijgt vervolgens 3 pijlen op een dubbel vanaf 40 maar mist ook alle drie. Uiteindelijk pakt Thornton de dubbel als eerste en trekt de stand in sets gelijk.

Nicholson begint de eerste leg van set 3 met 180 en komt als eerste op een finish van 130. Thornton haalt hem echter in en komt op 65 om de druk op The Asset te zetten. Beide mannen gooien hun finishes niet uit en bij de herkansing gooit Nicholson 65 wel uit om meteen te breken. Gesterkt door de voorsprong gooit Nicholson zijn vierde 180 in de tweede leg en krijgt als eerste pijlen op een dubbel en komt via dubbel 10 op een 2-0 voorsprong binnen de derde set. In een matige leg gaan beide mannen gelijk op. Thornton gooit 101 niet uit maar zet weg op dubbel 8, die hij gooit om zijn eerste leg in deze set te pakken. Terwijl het publiek met een onderlinge strijd bezig is komt Nicholson in een matige leg als eerste op een finish. Hij mist twee pijlen op een dubbel en geeft zijn Schotse tegenstander een kans op 106. De tegenstander mist dubbel 18 en zo wordt ook de derde set 3-1 gewonnen door degene die hem niet is begonnen: in dit geval Nicholson.

Nicholson komt in de eerste leg van de vierde set als eerste op een finish, maar wel een hoge: 164. Thornton zet iets beter weg op 104. Beide mannen gooien hun finish niet uit en bij de herkansing gooit Nicholson een knappe finish van 100 via twee keer tops. Via 51 gaat de tweede leg naar The Scottish Terrier. Via een 180 komt Thornton als eerste op een finish van 136 in een leg die Nicholson is begonnen. Hij gooit dit niet uit en de Australiër straft dit af met een knappe 107-finish. Ook in de vierde leg gooit de winnaar van de UK Open 180. Dit keer helpt het hem wel en forceert een beslissende leg in de vierde set. Via een 180 pakt Thornton het initiatief in deze leg en breekt Nicholson via een knappe 130 finish via triple 20, triple 10 en tops om de stand gelijk te trekken in deze wedstrijd.

In de eerste leg van de vijfde set neemt Nicholson de voorsprong, maar mist 4 pijlen op een dubbel en geeft The Thorn de kans op 78. Na nog wat gemiste dubbels van beide mannen wint Thornton de leg alsnog en komt op 1-0. Hij weet z’n tegenstander ook nog te breken in de tweede leg om de voorsprong in deze set te vergroten. In de derde leg krijgt Nicholson de eerste grote kans op 91, die hij gooit via bullseye om Thornton te breken en terug te komen tot 2-1. In de vierde leg komt Nicholson weer op voorsprong en probeert op dezelfde manier 91 weer te gooien maar mist dit keer de bullseye. Thornton gooit 170 ook niet uit en geeft Nicholson een kans op 25 die deze grijpt. Thornton is echter niet van plan de set af te geven en begint met 180 in de beslissende leg en komt als eerste op een finish van 130. Omdat Nicholson nog niet op een finish staat, zet Thornton weg op tops. Deze gooit hij in één poging om tot 3-2 te komen.

Nicholson begint sterker aan de eerste leg van set 5 en gooit deze uit via tops om de voorsprong te nemen. De tweede leg gaat via een finish van 60 naar Thornton, die steeds beter staat te finishen. Ook het scoren gaat goed want Thornton gooit zijn tiende 180 om de derde leg te beginnen en gooit 136 uit om een voorsprong te nemen in de zesde set en op één leg van de overwinning te komen. Hij lijkt nabij het eind echt op stoom te komen want hij begint de vierde leg met 180 en 140. Nicholson weet niet te volgen en Thornton komt als eerste op een finish: 56. Hij begint echter met 8 en weet vervolgens dubbel 16 niet te gooien, maar Nicholson staat nog op ruime achterstand en gooit 161 niet uit. Thornton mist echter nog drie matchdarts en geeft Nicholson een kans op 62 die hij zonder twijfel uitgooit om tot een beslissende leg te gaan. Nicholson gooit deze leg sterk om na 9 pijlen op 130 te komen. Thornton kan niet volgen en zo forceert Nicholson een beslissende zevende set.

In de eerste leg trekt Thornton wederom aan het langste eind en komt op 1-0 via dubbel 12. Ondanks een 180 van Thornton in de tweede leg staat Nicholson als eerste op een finish en komt terug tot 1-1. De Australiër krijgt in de derde leg de kans om Thornton te breken via een 57 finish maar mist twee pijlen op tops en geeft zijn Schotse tegenstander de kans op 82, die dit in twee pijlen uitgooit via tops. Nicholson lijkt niet onder de indruk want hij begint zijn eigen leg met nog een 180 en neemt een ruime voorsprong in deze leg. Hij gooit 55 uit om de zevende set tot een verlenging te brengen. Thornton begint sterk aan de vijfde leg via 180 en 140 en via een knappe finish van 124 komt hij op 3-2. De Schot neemt ook de voorsprong in de leg die de Australiër begint. Hij mist echter matchdart nummer 5 op dubbel 15 en geeft Nicholson wederom een kans, op 50. Deze gooit hij en komt terug tot 3-3. In de zevende leg mist Thornton 3 pijlen op een dubbel en geeft Nicholson zo de eerste grote kans deze set om te breken. The Asset twijfelt niet en komt op 4-3 in de beslissende set. Via een 130 finish op bullseye breekt The Thorn in de volgende leg weer terug en brengt de stand naar 4-4. De Schot komt in de negende leg ook weer op voorsprong en gooit dubbel 18 om tot 5-4 te komen. In de tiende leg begint Nicholson met 140 en 180 en het lijkt tot een sudden death leg te gaan. Via dubbel 16 brengt Nicholson het inderdaad zover.

Thornton wint het bullen en mag de sudden death leg beginnen. Hij doet dit met 140. Nicholson volgt en Thornton herhaalt dit kunstje ook de volgende beurt. Nicholson blijft deze beurt achter en weet de triple niet te vinden. Thornton geeft deze voorsprong niet meer uit handen en via dubbel 10 wint Robert Thornton een absolute thriller in een sudden death leg van Paul Nicholson en gaat door naar de derde ronde!


Phil Taylor (90.23) 4-1 Jerry Hendriks (82.75) (1-3) (3-0) (3-0) (3-0) (3-0)
De Nederlander mag beginnen aan de eerste leg en komt als eerste op een finish van 125. Hij zet weg op 70 en ziet Taylor wegzetten op 40. Hij mist tops en geeft The Power zo de kans, maar Taylor mist 3 pijlen op een dubbel. Bij de herkansing raakt Electric tops met één pijl om zo de voorsprong in de eerste set te nemen. De vijftienvoudig wereldkampioen begint de tweede leg en gooit in de tweede en derde beurt 180, maar ook de man uit Venlo begint met 180 en 140. Hij krijgt geen poging op een finish want Taylor gooit de leg in vier beurten uit om op 1-1 te komen. Via tops houdt Hendriks zijn eigen leg om op 2-1 binnen de eerste set te komen. The Power weet voorlopig nog niet te imponeren en het is ook de Nederlander die als eerste op een finish komt in Taylors leg. Hij mist tops voor een finish van 109. Taylor gooit 91 ook niet uit en Electric krijgt drie pijlen op een dubbel vanaf 20. Met zijn derde pijl weet hij dubbel 10 te vinden en komt zo op een 1-0 voorsprong in sets!

Taylor begint aan de eerste leg van de tweede set en komt als eerste op een finish van 112, maar mist dubbel 16 op het nippertje. Hendriks staat nog wel een eindje achter op 145 en weet dit niet uit te gooien. Taylor raakt bij de herkansing dubbel 8 wel en komt op 1-0 in de tweede set. Hendriks begint aan de tweede leg maar Taylor komt als eerste op een finish van 120. Hij mist tops maar Hendriks staat nog op 154 en Taylor krijgt de herkansing en hij gooit dubbel 10 om tot 2-0 te komen. Hendriks lijkt niet van plan de set weg te geven want hij begint de derde leg met 140. In de derde leg krijgt Hendriks als eerste de kans op 120 maar begint met enkele 1 en geeft The Power de kans op 50, die hij in twee pijlen uitgooit om de stand gelijk te trekken in sets.

Hendriks begint aan de eerste leg van de derde set maar het is Taylor die de leg naar zich toe trekt via dubbel 16 om Hendriks te breken. In de tweede leg kan ook Hendriks niet bijblijven bij de nummer één van de wereld en terwijl Taylor op 81 staat, staat Hendriks op 156. Taylor mist wel op 81, maar Hendriks gooit 156 niet uit. Als Taylor vervolgens 3 pijlen op een dubbel mist, staat Hendriks op 116, maar weet ook dit niet uit te gooien. Met zijn derde pijl gooit Taylor uiteindelijk wel een dubbel en wint zijn vijfde leg op rij. Taylor begint sterk aan de derde leg met 180 en komt weer op ruime voorsprong en gooit dubbel 16 om de derde set ook met 3-0 te winnen.

In een sterke leg staat Taylor na 9 darts op 82. Hij mist tops, maar Hendriks staat nog op een hoge finish van 141. Hij mist de tweede pijl op triple 19 en Taylor raakt dubbel 5 bij de herkansing wel. In de tweede leg krijgt Taylor ook weer als eerste pijlen op dubbel 16 en weet deze met zijn tweede pijl te vinden om zijn achtste leg op rij te winnen, ondanks het veelbelovende begin van Hendriks. Ook in de derde leg neemt de beste darter aller tijden een grote voorsprong maar Hendriks gooit nog wel een 180 om op 111 te komen, terwijl Taylor op 106 staat. Taylor weet dit niet uit te gooien maar de Nederlander gooit 111 ook niet uit. Taylor raakt bij de herkansing tops wel en komt zo op 3-1.

In de eerste leg van de vijfde set krijgt Hendriks als eerste een pijl op een dubbel maar mist twee en ziet Taylor 99 uitgooien. Ook in de tweede leg komt Taylor op voorsprong en gaat eenvoudig naar 2-0 in deze set en komt op één leg van de overwinning. In de derde leg van de vijfde set staat Taylor op 120 voor de wedstrijd en gooit deze uit om zijn twaalfde leg op rij te winnen en Hendriks uit het toernooi te gooien.