WCoD 2e ronde: België wint en Nederland exit op 'bizarre' avond PDC
PDC

WCoD 2e ronde: België wint en Nederland exit op 'bizarre' avond

WCoD 2e ronde: België wint en Nederland exit op 'bizarre' avond

De avondsessie van dag twee van de World Cup of Darts was de avond van de complete verrassingen oftewel een hele "rare" avond. De eerste twee bescheiden verrassingen kwamen van Kroatië en Japan. Kroatië wist in een beslissende leg van het als zesde geplaatste Noord-Ierland te winnen, Japan won relatief overtuigend van het als achtste geplaatste Ierland. Wales maakte veel indruk tegen Canada, die zelf vooral in het begin van de partij ook indrukwekkend speelden. Daarna volgden er nog meer verrassingen. Het begon met de gebroeders Huybrechts uit België die met 5-1 over het als derde geplaatste Australische duo Whitlock en Nicholson walste. België zal in de kwartfinale tegen Kroatië strijden. Ook Spanje zorgde voor een sensatie door het Schotse duo Anderson en Thornton in een beslissende leg te verslaan .

Even leek het erop dat de ultieme verrassing plaats zou vinden tussen Engeland en Zuid-Afrika. Zuid-Afrika schopte het tot een beslissende leg en Charl Pietersen kreeg zelfs nog twee matchdarts, maar deze werden gemist en Engeland kroop zodoende door het oog van de naald. De "bizarre" avond kreeg een vervolg bij de partij tussen Nederland en Finland. De verrassingen hingen in de lucht. Ondanks veel andere geplaatste landen eruit lagen, speelde Nederland wel sterk maar de 'oranjes' werden compleet verrast door het Finse duo Komula en Haavisto die de partij van hun leven speelden en niet konden missen. Het werd 5-3 voor Finland. Gastland Duitsland sloot de avond af met een 5-2 overwinning op Polen en zo hebben slechts drie geplaatste landen deze ronde overleefd.

De partijen werden gespeeld over best of 9 legs. De partijen zijn zowel via RTL7 als via de livestream te zien. Klik hier voor het uitzendschema. Voor alle uitslagen en het overige speelschema, zie ons World Cup of Darts 2013 toernooicenter. Het toernooi wordt op de zondagmiddag voortgezet met de kwartfinales, de halve finales en de finale worden in de avond gespeeld.

Hieronder de samenvattingen van de tweede ronde partijen:

Noord Ierland (83.58) 4-5 Kroatië (76.91)
Noord-Ierland mag de partij openen. In de eerste leg gaat het gelijk op en Brendan Dolan mist dubbel 10 voor een finish van 140. Michael Mansell krijgt de herkansing want Robert Marijanovic weet 102 ook niet te gooien. Mansell mist niet op dubbel 5 en brengt Noord-Ierland op 1-0. Kroatië mag de tweede leg openen maar Noord-Ierland komt beter uit de startblokken deze leg en staat als eerste op een dubbel. Mansell mist drie dubbels en Robert Marijanovic brengt Kroatië op het scorebord door 124 uit te gooien. Dolan begint de derde leg met 180 en Noord-Ierland neemt een grote voorsprong maar zowel Mansell als Dolan missen drie dubbels. Marijanovic gooit de tweede mooie finish op rij: 82 en brengt Kroatië op voorsprong. Via een 47-finish op dubbel 16 trekt Dolan de stand gelijk en begint de vijfde leg met 180. Via een mooie finish van 121 op bullseye brengt Michael Mansell Noord-Ierland weer op een voorsprong van 3-2. Vijf beurten worden er op dubbels gemist, uiteindelijk weet Marijanovic via dubbel 1 de stand terug te brengen naar 3-3. Via shanghai 20 breekt Marijanovic namens Kroatië Noord-Ierland om op één leg van de overwinning te komen. In de achtste leg mist Dolan bullseye voor 95 en Kroatië kan het afmaken via 67 maar Restovic mist tops ruim en Mansell straft dit af via dubbel 11 en zo krijgt de wedstrijd een beslissende leg. Kroatië komt op voorsprong in de beslissende leg maar Restovic mist tops ruim op enkele 5 maar ook Dolan mist twee dubbels. Marijanovic houdt zijn zenuwen onder bedwang en gooit dubbel 13 voor een sensatie en Kroatië gaat naar de kwartfinale!

Ierland (77.41) 3-5 Japan (80.73)
Japan heeft het bullen gewonnen en mag aan de partij beginnen en komt in de eerste leg ook op ruime voorsprong. Haruki Muramatsu mist dubbel 10 voor een finish van 100, maar Sho Katsumi maakt het af en zo komt Japan op 1-0. Muramatsu begint de tweede leg met 180 en zo neemt Japan het initatief over van Ierland. Via dubbel 14 gooit Muramatsu een 46 finish en Japan komt op 2-0. In de derde leg staat Japan wederom als eerste op een dubbel, maar Katsumi mist drie dubbels voor 3-0 en Connie Finnan gooit 60 zonder aarzelen uit en plaatst een rebreak. Katsumi mist dubbel 18 tweemaal nipt voor 96 maar William O'Connor kan 122 ook niet uitgooien. Via dubbel 9 wordt de derde break op rij geplaatst door Muramatsu: 3-1 voor Japan. In de vierde leg neemt Ierland een voorsprong maar via een 180 van Muramatsu schuift Japan aan. Katsumi vindt tops niet voor 72 en Connie Finnan gooit dit wel en Ierland komt terug tot 3-2. Ierland mag beginnen aan de zesde leg en neemt een ruime voorsprong en Connie Finnan gooit 56 uit om de stand gelijk te trekken. In de volgende leg gaat het grotendeels gelijk op en Japan staat als eerste op een finish van 124. Katsumi gooit dit niet uit maar ook Finnan gooit 94 niet uit. Bij de herkansing gooit Muramatsu namens Japan 80 uit en Japan herpakt de voorsprong. Finnan mist twee pijlen op tops voor 60 om het tot een beslissende leg te brengen en Katsumi krijgt een matchdart op tops en gooit deze om voor de tweede verrassing van de avond te zorgen: Japan verslaat Ierland!

Wales (98.24) 5-2 Canada (95.01)
John Part begint de partij namens Canada en Canada komt als eerste op een finish van 164. Hij gooit dit niet uit maar zet knap weg op 36. John Part aarzelt niet en breng Canada op een voorsprong van 1-0 en begint de tweede leg met 180. In zijn tweede beurt gooit John Part wederom 180 en zo komt Canada op ruime voorsprong in de leg die Wales is begonnen en staat op een finish van 41. Jeff Smith weet dit niet uit te gooien en geeft Mark Webster namens Wales de kans op 120. Webster gooit dit uit en brengt de stand op 1-1. In de derde leg is het Jeff Smith die namens Canada 180 gooit. Canada komt weer op ruime voorsprong in de leg. Via dubbel 8 gooit John Part 95 uit en Canada herpakt de voorsprong. In de vierde leg komt Wales op voorsprong en via dubbel 4 trekt Richie Burnett de stand in de wedstrijd gelijk. Via 48 breekt Mark Webster namens Wales en komt op voorsprong in de partij. Canada kan zijn bliksemstart niet voorzetten en Richie Burnett brengt Wales op een 4-2 voorsprong via dubbel 16. In de zesde leg gooit Webster nog 180 en hierdoor neemt Wales het initiatief over in deze leg. John Part gooit 150 niet uit en via dubbel 18 brengt Mark Webster de overwinning voor Wales: 5-2.

Australië (95.57) 1-5 België (101.08)
België opent de partijen staat als eerste op een finish van 81 na een 180 van Kim Huybrechts. Ronny Huybrechts gooit dit niet uit maar zet weg op 40. Kim Huybrechts aarzelt niet en België komt op 1-0. Australië begint sterk aan de tweede leg met een 140 van Paul Nicholson en een 180 van Simon Whitlock. Via dubbel 2 brengt Nicholson Australië op het scorebord: 1-1. In de derde leg mist Ronny Huybrechts tops voor een 157 finish, maar België staat op ruime voorsprong en bij de herkansing gooit Huybrechts wel uit en brengt België weer op voorsprong. Ronny Huybrechts gooit zijn eerste 180 van het toernooi in leg 4. Kim Huybrechts mist drie dubbels, maar ook Whitlock mist twee pijlen en bij de herkansing plaatst Ronny Huybrechts via dubbel 2 de eerste break. In de vijfde leg komt België weer op een riante voorsprong en via dubbel 16 brengt Kim Huybrechts België op één leg van een grote sensatie! In de vijfde leg krijgt Australië nog een kans op 61 maar Paul Nicholson mist twee dubbels en Kim Huybrechts brengt de indrukwekkende 5-1 overwinning voor België ten koste van Australië!

Schotland (83.72) 4-5 Spanje (87.23)
Schotland begint aan de partij en via dubbel 18 gooit Gary Anderson 90 uit en Schotland komt op een 1-0 voorsprong! In de tweede leg mist Antonio Alcinas dubbel 16 voor een 105 finish en bij de herkansing raakt Carlos Rodriguez dubbel 16 wel om op 1-1 te komen. Alcinas begint de derde leg met 180. Toch krijgt Thornton namens Schotland de eerste pijl op een dubbel maar mist tops. Rodriguez mag namens Spanje aanleggen voor 76 maar mist ook 2 dubbels. Anderson mist niet en brengt Schotland op een 2-1 voorsprong. Spanje begint aan de vierde leg maar Schotland komt als eerste op dubbel 19 maar Anderson mist en geeft Rodriguez namens Spanje de kans op 102. Hij mist tops nipt en Thornton mag aanleggen voor dubbel 7 die hij raakt en zo de eerste break namens Schotland plaatst: 3-1. In de vijfde leg gaat het gelijk op en Carlos Rodriguez mist bullseye voor een 164 finish. Ook Anderson kan 167 niet uitgooien en via dubbel 16 plaatst Antonio Alcinas de rebreak. In de zesde leg gooit Rodriguez 67 uit en trekt de stand gelijk. Anderson begint de zevende leg met 180 en Schotland komt deze leg op comfortabele voorsprong. Alle spelers missen dubbels maar uiteindelijk brengt Gary Anderson via dubbel 1 Schotland op 1 leg van de overwinning. Spanje houdt het initiatief in de achtste leg en staat als eerste op een finish van 60 en via dubbel 5 weet Antonio Alcinas de partij tot een beslissende leg te brengen. Met onder andere een 180 van Alcinas komt Spanje op een comfortabele voorsprong en na Engeland in 2010 te hebben verslagen zorgt Spanje ook deze editie voor een verrassing door te winnen van Schotland met 5-4 als Antonio Alcinas tops weet te raken en Spanje de kwartfinale bereikt!

Engeland (91.27) 5-4 Zuid-Afrika (84.21)
Phil Taylor begint namens Engeland aan de partij maar Zuid-Afrika komt op lichte voorsprong. Toch is het Phil Taylor die als eerste een pijl op dubbel 14 krijgt voor 1-0 maar mist. Charl Pietersen mist dubbel 10 niet voor een finish van 48 en zo breekt Zuid-Afrika Engeland voor een 1-0 voorsprong. In de tweede leg kan Zuid-Afrika niet bijblijven bij Engeland die zelf ook nog niet op hun topniveau spelen. Via dubbel 8 brengt Adrian Lewis Engeland op het scorebord: 1-1. Dankzij een slordige beurt van Taylor vanaf 91 krijgt Charl Pietersen een kans op 121 en via bullseye brengt hij Zuid-Afrika op 2-1! In de vierde leg krijgt Engeland de eerste kans op een dubbel vanaf 70 en Taylor mist tops niet en brengt de stand tot 2-2. Pietersen begint de vijfde leg met 180 en gooit later in de leg nog één en zo neemt Zuid-Afrika het initiatief over in de leg. Via dubbel 13 gooit Shawn Hogan 81 uit en Zuid-Afrika komt weer op voorsprong. Ook in de zesde leg is het Zuid-Afrika die een lichte voorsprong neemt. Maar net op tijd gooit Phil Taylor 180 om Engeland op 47 te zetten. Hogan kan 134 niet uitgooien en Lewis gooit 47 wel uit en zo wordt de zesde break op rij geplaatst. Engeland lijkt niet van plan de zevende leg weg te geven en Taylor begint met 171. Lewis vervolgt met 140 en zo loopt Engeland makkelijk weg deze leg. Via 76 brengt Taylor Engeland op één leg van de overwinning. Pietersen gooit tweemaal 140 in de achtste leg en brengt Zuid-Afrika op voorsprong. Shawn Hogan zet weg op 66. Pietersen gooit 66 uit via dubbel 8 en brengt de wedstrijd tot een beslissende leg! Pietersen begint ook weer sterk aan de negende leg met 134. Engeland staat als eerste op een finish van 154 maar Zuid Afrika staat op 60. Phil Taylor gooit 154 niet uit en Charl Pietersen krijgt de kans op 60 maar mist twee dubbels. Lewis krijgt de kans op 58 en mist tops niet en zo wint Engeland op het nippertje van Zuid-Afrika.

Nederland (97.38) 3-5 Finland (96.00)
Michael van Gerwen mag beginnen aan de eerste leg namens Nederland en begint goed met 140. Nederland staat als eerste op een finish van 104 met Finland nog niet op een finish. Van Gerwen mist dubbel 16 nipt maar Van Barneveld maakt het professioneel af op dubbel 8: 1-0. Finland begint sterk aan de tweede leg want zowel Jarkko Komula als Jani Haavisto gooien 140. Michael van Gerwen noteert in deze leg nog wel de eerste 180 van de partij. Komula mist tops voor een 125 finish en Haavisto mist ook drie pijlen. Via dubbel 16 brengt Van Gerwen Nederland op 2-0. Van Gerwen begint matig aan de leg met 44 maar zowel Haavisto als Van Barneveld als Komula gooien daarna 180 waardoor Finland na 6 pijlen nog kans heeft op een 9-darter! Jani Haavisto gooit de zevende pijl in triple 20 maar mist triple 19 en zet weg op 52. Van Barneveld gooit nog 140 en zet Nederland op tops maar Jarkko Komula gooit dubbel 10 en zet Finland op het scorebord: 2-1. Vooral Van Gerwen gooit sterk in de vierde leg, maar Finland is nog lang niet van plan op te geven en staat na 12 darts op 36. Voor Nederland staat 149 op het scorebord en dit gaat niet uit. Jani Haavisto gooit dubbel 18 en trekt de stand gelijk. Haavisto noteert in de eerste beurt van de vijfde leg zowel een bouncer asl een pijl die uit de triple 20 valt maar Komula maakt dit goed door nog een 180 te noteren. Van Barneveld mist bullseye voor 121 en geeft Jarkko Komula de kans op 136. Dit gaat niet uit maar Van Gerwen mist ook op dubbel 12. Haavisto mist tops niet en Finland komt op voorsprong. De Finnen lijken niet te kunnen missen en beginnen beide weer met 140 in de zesde leg en nemen wederom een voorsprong en via tops brengt Haavisto Finland op één leg van de overwinning. Met onder andere een 180 voor Van Barneveld sleept Nederland de zevende leg ruim binnen ondanks 5 gemiste dubbels. In de achtste leg heeft Nederland een lichte voorsprong en staat als eerste op een finish van 170. Barney zet weg op dubbel 18 met de Finnen nog niet op een finish. Van Gerwen mist drie dubbels en geeft Jarkko Komula drie pijlen vanaf 50. Via dubbel 10 zorgt Jarkko Komula voor de vijfde sensatie op de avond ten koste van Nederland.

Duitsland (81.37) 5-2 Polen (72.80)
Jyhan Artut begint namens Duitsland aan de eerste leg en bij de eerste beurt van Krzysztof Ratajski spreekt het publiek zijn voorkeur al uit. Duitsland staat als eerste op een finish en via dubbel 16 brengt Artut Duitsland op 1-0. In de tweede leg gooit Jyhan Artut de eerste 180 van de partij en meteen daarna gooit Krzysztof Kciuk de eerste 180 namens Polen. Jyhan Artut weet 96 niet uit te gooien en geeft Kciuk de kans op 72 maar hij mist tops. Andree Welge gooit dubbel 9 en brengt Duitsland op 2-0. In de derde leg neemt Duitsland wederom een ruime voorsprong maar Andree Welge mist drie pijlen op dubbel 10 en ziet vervolgens Kciuk, Artut en Ratajski allemaal pijlen op dubbel missen. Na veel gemiste dubbels is het uiteindelijk Kciuk die de leg binnensleept via dubbel 8: 2-1. Kciuk gooit in de vierde leg zijn tweede 180. Welge laat de eerste hoge finish van de partij noteren als hij 122 uitgooit via bullseye voor 2-1. Vanaf 74 mist Krzysztof Kciuk twee grote getallen en krijgt zo geen kans op de dubbel maar vervolgens missen zowel Artut als Ratajski dubbels en Andree Welge gooit dubbel 8 om Duitsland op één leg van de overwinning te brengen. In de zesde leg gooit Artut nog een 180 en Duitsland neemt wederom een ruime voorsprong. Maar door 9 gemiste dubbels ie het uiteindelijk Kciuk die nog een leg voor Polen noteert. Artut gooit in de zevende leg wederom 180 en Welge volgt met ook een 180. Een eventuele 9-darter gaat mis bij de zevende pijl maar via dubbel 16 brengt Andree Welge Duitsland nog wel naar de kwartfinale en wordt zo slechts het derde geplaatste land dat zich plaatst voor de kwartfinale.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws