Kenny Neyens en Joyce Janssens klaar voor EK Jeugd 2012 WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Kenny Neyens en Joyce Janssens klaar voor EK Jeugd 2012

Kenny Neyens en Joyce Janssens klaar voor EK Jeugd 2012

Dit weekend heeft in het Antwerpse RamadaPlaza Hotel het Europees jeugdkampioenschap darts plaats. Met Kenny Neyens en Joyce Janssens (beiden 17) heeft Antwerpen twee vertegenwoordigers van internationaal topniveau. Kenny en Joyce erfden de dartsmicrobe van hun ouders. ‘Mijn vader en moeder speelden beiden darts in caféverband’, zegt Kenny Neyens. ‘Zelf vond ik het lange tijd niet zo interessant.’

Op zijn elfde was Kenny de sport beu en stopte hij ermee. ‘Ik had even genoeg van de druk en wou andere dingen uitproberen.’ Vier jaar later begon het weer te kriebelen en nam hij de dartspijlen weer op. Met succes, in 2010 was Kenny Belgisch jeugdkampioen en vorig jaar werd hij derde bij de volwassenen. Ook op internationaal niveau staat de Deurnenaar zijn mannetje. ‘Ik stond lange tijd derde op de wereldranking, maar momenteel sta ik op plaats 6 of 7.’ In principe maakt Kenny een medaillekans op het EK.

Ook de Ekerse Joyce Janssens houdt haar persoonlijke ambitie beperkt. ‘Ik ga me niet te veel focussen, en wil er in de eerste plaats van genieten. Het is mooi dat we ons hier in eigen stad kunnen tonen.’ Hoewel ze hoopt dat er veel volk komt kijken, vreest ze de extra druk ook een beetje. ‘Het wordt een serieuze test in stressbestendigheid. Maar dat is één van de belangrijkste kenmerken van een goede darter.’ Net als Kenny stopte Joyce een tijdje met ‘vogelpikken’, maar nam ze de draad enkele jaren later weer op. De twee beseften uiteindelijk dat ze het spelletje moeilijk konden missen. Er is wel een groot verschil in trainingsarbeid tussen de twee. Joyce heeft het laatste jaar niet getraind en gooide enkel wedstrijden, terwijl Kenny gemiddeld 15 uur per week traint.

‘Maar zelfs dat is weinig’, vindt hij zelf. Voor Kenny is darts voorlopig niet meer dan een hobby. Ik wil eerst mijn school afmaken, en dan zien we verder’, aldus de leerling van het Koninklijk Atheneum in Schoten. De twee jeugdige dartsers komen wel op voor de erkenning van hun sport.

'Op ons niveau is het geen cafésport meer. We spelen in rookvrije zalen en in goede omstandigheden.’ Volgens Kenny wordt de sport in België steeds populairder. ‘We leveren steeds betere spelers af, die meekunnen op topniveau.’

Van donderdag 19 juli tot en met zondag 22 juli wordt het EK Jeugd 2012 in Antwerpen gespeeld.

Met dank aan Nieuwsblad.be / Elisabeth Verwaest
.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws