Home BDO/WDF Hoofdnieuws D’Hondt wint The Hague Disability Darts 2018, unicum V/d Rassel

D’Hondt wint The Hague Disability Darts 2018, unicum V/d Rassel

2018-02-17 The Hague Disability Darts International 2018 Vincent D'hondt

Zaterdag werd in Den Haag een uniek toernooi gespeeld genaamd ‘The Hague Disability Darts Invitational’. Het evenement is identiek aan ieder ander (inter)nationaal darttoernooi, inclusief opkomstmuziek, ‘onehundredandeighty’s’ door de luidsprekers, officials van de Nederlandse Darts Bond (NDB) en livecommentaar, maar verschilt in één opzicht: de zestien topspelers uit binnen- en buitenland hebben allen een handicap. 

Er waren zestien topspelers uit binnen- en buitenland en meervoudig kampioene rolstoelracen Willy Feenstra heeft de rol om de allereerste ‘roll-on girl’ ooit te zijn. Zo staan de kwartfinalisten van het Dutch Open aan de oche, waaronder Hagenaar Arie van der Rassel, de Belgen Vincent d’Hondt (tweevoudig WDDA/paradarts Winmau World Masters, red.), Serge van Belle en Bernard Martens, de Engelsen Kevin Stringer en Tony Pass. Deze acht spelers zijn dan ook geseed. Tevens is de Deen Jesper Andersen uitgenodigd en de uit Katwijk afkomstige Ynske Snelleman is nu al de beste dame van het toernooi.

In het programmaboekje viel te lezen hoe trots Hagenaar Arie van der Rassel is dat hij dit toernooi mede mogelijk heeft gemaakt. Overigens zijn er natuurlijk veel meer mensen die dit mogelijk maakte, waaronder Hans Willink, voorzitter van de Stichting Haagse Sportstimulering voor gehandicapten, en de gemeente Den Haag toch een beetje het Stoke-on-Trent van Nederland als dé dartstad van het land. Arie zei: ”Het is mij natuurlijk heel veel waard om dit toernooi te winnen. Het eerste grote toernooi van deze omvang in het land en dan nog wel in mijn eigen stad. Ik vind het echt heel erg spannend, train dagelijks twee uur. Het is qua opzet hetzelfde als de vermaarde Lakeside, maar dan voor paradarters.  Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook rankingtoernooien voor paradarters. De NDB gaat steeds meer organiseren en daarmee ben ik heel blij.” 

Daarnaast blikte Arie ook vooruit op het toernooi en gaf hij aan in de Belg Vincent d’Hondt een van zijn grootste concurrenten te zien. ”Ik heb drie keer tegen hem gespeeld, maar wel nipt”, zegt Arie lachend”, maar hé, dit voelt als mijn toernooi. Ik wil hier winnen, het moet lukken. Het mooiste aan paradarts vind ik dat er nooit gezeur is. Iedereen gunt het elkaar, ook als je eens over de oche staat als je gooit. Natuurlijk ben ik dit toernooi een van de favorieten, maar onderling zal er nooit onenigheid zijn.” Arie had dan ook twee doelen vandaag: ”Het eerste is duidelijk winnen, maar dat is niet het belangrijkste. Ik wil mensen laten zien dat het kan. Iedereen kent wel iemand die in een rolstoel zit en van darts houdt. Die mensen wil ik uit hun schulp halen. Tonen en zeggen: jij kunt het ook!”

Helaas lukte het Arie van der Rassel niet om te winnen. Zoals verwacht was hij een van de halve finalisten. Nadat Vincent d’Hondt, die in zijn kwartfinale imponeerde met een gemiddelde van 90,18, de Engelsman Kevin Stringer met 4-0 de baas was, was Arie in zijn halve finale de eerste speler die op de The Hague Disability Darts Invitational een 180-er mocht gooien. Hij moest echter met 4-1 zijn meerdere erkennen in de Belg Serge van Belle. Hierdoor kwam er een herhaling van de finale van de WDDA Dutch Open 2018, die twee weken geleden in Assen gehouden werd. Ook ditmaal was Vincent d’Hondt duidelijk te sterk voor zijn landgenoot Serge van Belle. Vinnie won met 5-1.  

 

Tevens werd er een loterij georganiseerd, waarvoor loten 2 euro kosten. De opbrengst van de loterij komt volledig ten goede aan de stichting Haagse sportstimulering voor gehandicapten. Uiteraard zijn er ook allerlei mooie prijzen te winnen, waaronder een weekend voor twee personen in Hotel Zuiderduin eventueel met toegang tot de Finder Darts Masters, een gesigneerde set Andy Fordham darts.   

Voor een 9-darter lag er een overnachting van drie nachten (van 25 t/m 28 mei 2018) klaar in het Plaza Hotel in Utrecht, inclusief ontbijt, musicalkaartjes voor ‘On your feet’ in het Beatrix-theater en 3-gangendiner. Aangezien de 9-darter niet gegooid werd, wordt deze prijs verloot tijdens de loterij.

Alle wedstrijden worden gespeeld op een podium, met opkomstmuziek en officials van de Nederlandse Dartsbond. Naast onderstaande livestream is er ook een livescorecenter.

Voor alle deelnemers lag er prijzengeld klaar. De totale prijzenpot bedraagt € 5.200,-. De winnaar Vincent d’Hondt ontving € 1250,- en een deelnamebewijs voor de WDDA Winmau World Masters (voor paradarters, red.). De runner-up Serge van Belle kreeg € 750,-. De halve finalisten Arie van der Rassel en Kevin Stringer zijn € 500,- rijker. De kwartfinalisten mogen € 250,- op hun rekening bijschrijven. De overige acht spelers kregen € 150,-. 

Tevens is er een sfeerimpressie gemaakt door Stichting Haagse Sportstimulering voor gehandicapten. Deze is hier te bekijken. Op onze Facebook hebben we ook een video geplaatst van de opwarmer voor dit toernooi, waarin Jack Spaanderman, de reservespeler voor dit toernooi, het mocht opnemen tegen Roland Scholten, laatst genoemde uiteraard spelend in een rolstoel. In de loop van de avond werd het steeds gezelliger in Theater aan het Spui in Den Haag, zoals eveneens op onze Facebookpagina te zien is. Alle door Dartfreakz.nl gemaakte foto’s zijn te zien in ons foto-album.

Laatste 16
Vincent d’Hondt (1) (Bel) 3-0 Fuat Akbulut 
Vincent pakt de eerste leg met een 120-finish. In de tweede leg mist Vincent Tops voor wederom een 120-finish, maar pakt deze leg met een 18-darter alsnog. In de derde leg gooit Vincent 177 om Tops over te laten om ook deze leg in 18 pijlen uit te gooien. In deze partij liet de Belg zien waartoe hij in staat was door 79,11 gemiddeld te gooien.

Kees van Wielink (8) 3-1 Harm Mellies 
Kees weet in de eerste leg een break te forceren, die cruciaal blijkt te zijn aangezien de resterende drie legs met de darts meegaan. 

Kevin Stringer (5) (Eng) 3-0 Ynske Snelleman 
Via een 19-darter beslist Big Kev de wedstrijd op 3-0.

Tony Pass (4) (Eng) 3-2 Anton van Hemert 
In een gelijkopgaande partij blijkt Tiger Tony met 3-2 net te sterk voor Anton. 

Arie van der Rassel (3) 3-0 Harry de Weerd 
Arie pakte de eerste twee legs direct met zijn eerste legdart. Met 3-0 was Arie in zijn thuiswedstrijd een maatje te groot voor Harry. Het publiek besloot Arie van der Rassel toe te zingen. 

Bernard Martens (6) (Bel) 2-3 Jesper Andersen (Den)
Bernard had 1-1 moeten maken, maar het werd 2-0 voor Jesper. Bernard knokt zich terug tot 2-2 en krijgt zelfs kansen op de wedstrijd. Jesper is echter de eerste speler die een geplaatste speler weet uit te schakelen.

Joop Sterken (7) 3-2 Ricardo Hermans 
In een wedstrijd die enkel breaks kende, was Joop terwijl zijn fanclub ‘Jopie Jopie’ scandeerde met 3-2 de sterkste.

Serge van Belle (2) 3-1 Wilco Wassink 
Na drie breaks op rij wist Serge zijn eigen leg te houden om met 3-1 te winnen.

Kwartfinale
Vincent d’Hondt (1) 3-0 Kees van Wielink (8)
Vincent wist mede door een 14- en 17-darter met 3-0 te winnen van Kees. In deze partij noteerde Vincent een gemiddelde van maar liefst 90,18.

Kevin Stringer (5) 3-2 Tony Pass (4)
Door een eindsprint wist Beep beep Tiger Tony te kloppen. Kevin gooide in de laatste leg namelijk 134 om dubbel 12 te laten staan. Deze dubbel gooide hij met zijn eerste pijl om zich te verzekeren van de halve finale. 

Arie van der Rassel (3) 3-0 Jesper Andersen
Arie maakte via een 76-finish voor een 18-darter 2-0. De Hagenaar liet maar weer eens zien waartoe hij in staat was, want hij versloeg de Deen met 3-0 en noteerde een gemiddelde van 66,31.

Joop Sterken (7) 0-3 Serge van Belle (2)
Serge is met 3-0 een maatje te groot voor Joop en plaatst zich als tweede Belg voor de halve finale.

Halve finale (best of 7 legs)
Vincent d’Hondt (1) 4-0 Kevin Stringer (5)
Vincent liet wederom zien waarom hij tweevoudig Winmau World Master is mede door een 17-darter zette hij de enige overgebleven Engelsman met 4-0 opzij. 

Arie van der Rassel (3) 1-4 Serge van Belle (2)
Serge forceert met een 20-darter een break voor een 2-1 voorsprong. Arie gooide een leg later de eerste 180-er van de The Hague Disability Darts Invitational. Helaas kon de Hagenaar niet doordrukken, wellicht werd de druk hem te veel en moest hij met 4-1 zijn meerdere erkennen in zijn zuiderbuur. 

Finale (best of 9 legs)
Vincent d’Hondt (1) 5-1 Serge van Belle (2)
Serge kreeg kansen om 2-1 voor te komen, maar miste deze. Vincent finisht een paar legs later 80 voor een 4-1 voorsprong en won uiteindelijk met 5-1.