Home BDO/WDF Hoofdnieuws Wereldkampioen Vincent d’Hondt: ”Nu eindelijk officieel wereldkampioen”

Wereldkampioen Vincent d’Hondt: ”Nu eindelijk officieel wereldkampioen”

De 45-jarige Vincent d’Hondt uit het Belgische Passendale heeft zich afgelopen weekend tot eerste officiële wereldkampioen paradarts gekroond. Dit was reden voor Het Laatste Nieuws om de voormalig tweevoudig Winmau World Master paradarts op te zoeken voor een gesprek. Vincent zegt, terugblikkend op zijn twee Winmau World Masters titels: ”Toen ging het om een officieus kampioenschap. Het WK dit weekend in Oostende werd wel erkend door de wereldbond darts (WDF, red.). De voorbije jaren werden de World Masters telkens in Engeland georganiseerd. De afgelopen twee jaar moest ik me tevreden stellen met de negende plaats. Voor de eerste keer werd het wereldkampioenschap dit jaar in Oostende georganiseerd”, zegt Vincent, die sinds 2002 in een rolstoel zit na een val van een ladder. 

”G-Darts (de Belgische benaming voor wat in Nederland paradarts genoemd wordt, red.) is de afgelopen jaren enorm populair geworden en daarom waren er voor de eerste keer twee categorieen: rechtstaand en in een rolstoel. Iemand die rechtstaand gooit, is uiteraard in het voordeel, maar ik heb mij niet laten doen.” 

Vincent, die voor zijn val al actief darter was en een jaar voor zijn ongeluk de laatste 32 op het Dutch Open wist te halen, gaat in op het verschil tussen paradarts en gewoon darts: ”Het grootste verschil tussen G-darts en gewoon darts is dat ik vanuit mijn rolstoel zuiver vanuit de arm met de pijltjes gooi, terwijl een valide sporter bij zijn worp gevoel in zijn hele lichaam legt. Verder gooien wij naar een bord dat op 1,37 meter hoogte hangt, terwijl dat anders 1,73 meter is.”

Hij mag dan wereldkampioen zijn, hij zal deze week gewoon verder gaan met werken. Vincent zegt hierover: ”Er komt geen geld aan te pas. Het is me puur om de titel te doen en voor mij is dat meer dan voldoende”, vertelt de man die getrouwd is met Mieke Bekaert en vader is van drie kinderen Senne en de tweeling Marte en Tess.

Maandag had hij een dag verlof, maar dinsdag moest hij alweer aan de bak als preventieadviseur in maatwerkbedrijf ‘t Veer. Vincent zegt over de combinatie van werk en darts: ”Dagelijks probeer ik ook een half uur tot driekwartier te trainen. Naar een belangrijke wedstrijd of toernooi toe is dat het dubbele. Volgende maand neem ik deel aan een groot toernooi in Nederland en ik heb begin februari ook al de Dutch Open in Nederland gewonnen.”