Column Mister 20: De teloorgang van een groot kampioen? Columns
Columns

Column Mister 20: De teloorgang van een groot kampioen?

Column Mister 20: De teloorgang van een groot kampioen?

Sinds kort hebben we een nieuwe columnist. Echter om hem alle ruimte te geven die hij nodig heeft hebben we besloten hem een geheime identiteit te geven. Natuurlijk mogen jullie er over speculeren en misschien springt hij wel in de discussie als zijn identiteit genoemd wordt. Wij dagen jullie uit om hem te raden! Bij deze zijn eerste column en reageer erop als je dat wilt, discussies omtrent de dartsport worden van harte aanbeveelt.

John Part. Een grote naam in de dartsport. Toch is het zo dat als je aan mensen vraagt noem de top 3 of top 5 van de grote dartspelers, het niet zeker is dat JP erbij wordt gehaald. Ten slotte zijn er in totaal maar 5 spelers die een WK meer dan 2 keer wisten te winnen. Voor de dartfreakz onder ons: Phil Taylor, Raymond van Barneveld, John Lowe en Eric Bristow zijn de andere vier. Spelers als Jocky Wilson, Andy Fordham worden redelijk vaak genoemd in lijstjes. Waarom eigenlijk? Ze zijn lang niet zo succesvol op de podia als JP. Ik mag hem trouwens JP noemen hoor, is iets persoonlijks… Is het zijn uitstraling dan?

Een groot kampioen dus, maar waar is hij gebleven de laatste toernooien? Als hij niet oppast dan dondert hij zo maar uit de top 16 of de top 20. Sinds zijn laatste wereldtitel tegen Kirk Shepard in 2008, heeft hij bijna geen toernooi meer gewonnen. Is hij het kwijt? Is de rest hem voorbij gehold? Zit dit gewoon in de aard van het beestje?

Ik denk dat het laatste vooral het geval is. JP kan darten, dat onderschrijft iedereen. Maar het is sowieso een diesel, iemand die lastig op gang komt. De geschiedenis wijst uit dat als hij tot 2 á 3 winstpartijtjes komt en het format wordt langer hij vaak doorstoot naar de finale of halve finale. Dus eigenlijk is het bij hem dat hij OF in de eerste ronde wordt uitgeschakeld. OF hij komt tot de eindronde. Dit soort gevallen zorgen er natuurlijk voor dat fans ook niet weten wat te verwachten. En hij is redelijk rustig, het is geen Wayne Mardle bijvoorbeeld. Dus het is enigszins duidelijk waarom hij misschien minder genoemd wordt als andere darters. Maar de belangrijke vraag is, vooral nu de dartsport weer aan het groeien is, komt hij terug in vorm?

Ja, natuurlijk! Tenminste dat wil ik graag geloven. Het probleem zit hem een beetje in de rest denk ik. Er wordt tegenwoordig heel vaak dik boven de 100 gemiddeld gegooid. Kan John Part dit? Ja, ik denk het wel. Tijdens de Premier League heeft hij het enkele malen bewezen. Maar heeft hij met een zeer hoog gemiddelde zijn wereldtitels gewonnen? Nee! Zijn kracht zat hem erin dat hij precies de belangrijkste legs wist te winnen. Dan doet het er niet toe wat je in de andere legs gooit. John Part kan met een gemiddelde van 94 winnen van iemand die een gemiddelde gooit van 103. Maar wanneer komt dit dan terug?

De tijd zal dit moeten uitwijzen. JP is gewisseld van materiaal en teruggestapt. Hij is volop aan het afvallen. Hij loopt een km of 23 per dag in het ijskoude Oshawa in Canada. Legt ondertussen even een ijsbeer om en red 4 kinderen uit een bevroren rivier. Ik hoor de tune van Star Wars al spelen… En dan pas pijltjes gooien. Hij is goed bezig, hij wil fit worden! Ik denk dat hij in een tussenperiode zit. Men schreef Phil Taylor ook al vroegtijdig af toen die in een dip zat. JP kan met de beste mee en hoort daar zeker bij. Geloof mij op mijn woord, hij komt terug. En wanneer hij terugkomt is hij beter en fitter dan ooit. Hij is nog redelijk jong, een Lowe kan niet meer presteren door bijna alleen al zijn leeftijd.

Wanneer onze Canadees zijn “range” weer vind zal hij weer wereldkampioen worden. Hij heeft in het verleden bewezen één van de weinige te zijn die van Taylor kan winnen in een finale…

Dus John zet nog één keer aan! Bewijs ieder zijn ongelijk en maak nog 1 fantastische run richting het wereldkampioenschap, kerf jouw naam in geschiedenisboeken als één van de 4 beste darters die ooit op de wereld hebben rond gelopen door het WK vier keer te winnen!

May the force be with you!

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws