Column Ron van den Berg "Hoe kan het verkeren in de dartwereld…." Columns
Columns

Column Ron van den Berg "Hoe kan het verkeren in de dartwereld…."

Column Ron van den Berg "Hoe kan het verkeren in de dartwereld…."

Al lezend in Jacques laatste column over de BDO kon ik mezelf niet meer beheersen en moest reageren. Waarom? Omdat datgene wat Jacques nu dus schrijft (12 juni 2018) pakweg 11 jaar geleden werd geroepen over de PDC. Niet meer en niet minder. De PDC was immers een nietszeggend bondje met een paar over-the-top professionals, die het dachten beter te weten dan de heilige BDO. PDC speelde haar toernooitjes in lawaaierige zalen, gesponsord door wedkantoren en bookmakers. Geen klasse en geen toekomst. Zalen werden volgezet met schreeuwerige bierdrinkers. Schande was dat destijds… Voelt u ‘m?..

Hoe kan het verkeren in de dartwereld….

Voordat Raymond van Barneveld in 2006 overstapte naar de PDC was het echt ondenkbaar dat de PDC ook maar iets van positiefs of moois zou kunnen zijn en laat staan kunnen worden. Martin Adams stond met tranen in de ogen van woede voor de camera en zei dat hij nooit met en tegen een PDC speler wilde spelen. Mervyn King zorgde er hoogst persoonlijk voor dat Jan van der Rassel en Eric Clarys bij de Dutch Open bij de laatste 16 uit het toernooi werden gehaald, daarbij gesteund door Martin Fitzmaurice (RIP) omdat dit “melaatse PDC’ers” waren die “niet op een echt toernooi horen”. De organisatie NDB gaf er uiteraard gehoor aan.

Enkele jaren daarvoor was ondergetekende al uit zijn PR-functie bij de NDB ontheven omdat hij bij RTL4 destijds commentaar had gegeven bij het PDC-WK. PDC was geen ‘echte bond’ dus daar mocht geen aandacht aan besteed worden. Een jaar later werd ondergetekende wederom geslachtofferd, omdat er PR werkzaamheden voor de DDF (destijds de Nederlandse ‘poot’ van de PDC) zouden zijn uitgevoerd. Geen bondscoach bij de dames, want wij willen niks met de PDC te maken hebben. Water en vuur – BDO versus PDC – ruim 11 jaar geleden.

Hypocrisie ten over nadat Raymond van Barneveld aangaf bij de PDC te gaan spelen, omdat toen al duidelijk werd dat daar veel meer geld te verdienen viel dan bij de BDO. De BDO die zich bij de oprichting midden zestiger jaren of zoiets zeer goed en duidelijk manifesteerde als de grootste en beste dartbond ter wereld. Helaas is er sinds die oprichting nooit meer wat veranderd. Olly Croft omringde zich met meningloze ja-knikkers en de andere bonden in alle andere landen volgende braaf dat voorbeeld. Toen 16 spelers in 1993 besloten om “voor zichzelf” te beginnen als onafhankelijke dartbond vulde hoongelach en bespotting ervan de daarop volgende 11 jaar.

Hoe kan het verkeren in de dartwereld….

Jacques en ik hebben samen voldoende meegemaakt op de diverse podia maar ook stadia van de dartwereld. Ikzelf ben in 2009 al een stuk teruggetreden om in 2013 voor het laatst op het Dutch Open te callen. Jacques is doorgegaan en heeft een mooie carriere, die ik hem uiteraard van harte gun en toejuich. Daar waar ik mijn zakken er van vol had, daar vult hij zijn zakken ermee. (Woordgrapje…)

In die periode schreef ik regelmatig columns op dartpromotie.nl waarin mijn mening (niet geremd door enige kennis van zaken noch inhoud) op duidelijke wijze werd geventileerd.

De tips en adviezen die Jacques nu geeft, zijn woorden die destijds ondenkbaar waren. Ook ik ben in de Lakeside Country Club geweest tijdens de Embassy. Ook ik stond met kippenvel en voelde me als een kind in een snoepwinkel. Maar haalde het nou niet in je hoofd om onder de wedstrijd iets van geluid te maken, want dan kwam security gelijk naar je toe en maande je tot stilte. Als je nieste of hoestte, werd je van alle kanten vernietigend aangekeken. Ieder pijl was namelijk heel duidelijk hoorbaar in de zaal. Juichen en springen? Echt niet! Dat kwam later pas. Ik kan me nog herinneren dat Mervyn King echt met dodende blikken de zaal inkeek, omdat er mensen zaten te babbelen. Jawel, babbelen, dus geen geschreeuw, gejuich, gejoel of niks.

Hoe kan het verkeren in de dartwereld….

Dat de BDO richting faillissement afstevent of in plat Nederlands op sterven na dood is, is enkel en alleen maar te wijten aan het gevoerde wanbeleid over de jaren. Eigen belang eerst en met gekonkel en gedraai ervoor zorgen dat je eigen straatje schoon blijft, met name over de rug van een ander.
Eens de grote bond die alles voor het zeggen had en geen enkele in- of tegenspraak accepteerde, thans het ondergeschoven kindje in de dartwereld. De PDC maakt nu de dienst uit en dat was pakweg 11 jaar geleden echt totaal ondenkbaar.

Hoe kan het verkeren in de dartwereld….

Ron van den Berg
12 juni 2018

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws