Lakeside 2022: Thibault Tricole en Neil Duff treffen elkaar in WK-finale, Greaves ook naar de finale algemeen nieuws
algemeen nieuws

Lakeside 2022: Thibault Tricole en Neil Duff treffen elkaar in WK-finale, Greaves ook naar de finale

Lakeside 2022: Thibault Tricole en Neil Duff treffen elkaar in WK-finale, Greaves ook naar de finale

Het WDF Lakeside World Championship 2022 loopt voorzichtig richting zijn einde. Zondagavond 10 april worden alle vier finales gespeeld. Maar om tot die finales te komen, moeten er nog drie finaletickets vergeven worden. Twee finaleplaatsen van de herencompetitie en één van de damescompetitie.

In de eerste halve finale van het herentoernooi zien we de laatst overgeleven Nederlander in actie. Richard Veenstra zal het gaan opnemen tegen de Noord-Ier Neil Duff. Veenstra imponeerde al meerdere malen tijdens deze Lakeside met een recordgemiddelde van bijna 105 en hij miste in de kwartfinale de dubbel 12 voor een 9-darter. Duff kwam in zijn kwartfinale met een magistrale comeback langs de Schot Jim McEwan om deze halve finale te bereiken. Deze halve finale kan dus meteen al een kraker worden.
De tweede partij van de avond is de laatste dames halve finale tussen Lorraine Winstanley en Beau Greaves. Vooral Greaves maakte tot nu toe indruk in het toernooi met de winst op Veronika Ihasz en onze eigen Aileen de Graaf. Daardoor zal de 18-jarige als favoriet gezien worden om de finale te halven.
De laatste partij van de halve finale dag in Lakeside gaat tussen de Fransman Thibault Tricole en Cameron Menzies. Tricole heeft in dit toernooi al vele spannende duels gewonnen, zoals van Andy Beatens in een deciding leg. Menzies heeft het daarentegen nog niet zo moeilijk gehad. Hij won onder andere van Wayne Warren en James Hurrell. Dit zal ook een mooie partij beloven te worden.

Hieronder kunt u de drie wedstrijden live volgen met het livebolg. De wedstrijden zijn te bekijken op Eurosport, Quest en Discovery+.

Heren:
Richard Veenstra (89,45/36%) 2 - 5 Neil Duff (93,75/35%)
1-3, 3-0, 1-3, 3-2, 0-3, 2-3, 0-3
De nummer vijf geplaatste Duff had het bullen begonnen en mocht de partij dus beginnen. Maar Veenstra begon zeer goed met onder andere een 180'er en wist via dubbel 16 meteen een break te plaatsen. Echter, een leg later wist The Duffman meteen terug te breaken via dubbel 3. Duff miste in de derde leg onverwachts veel dubbels, maar Veenstra volgde dat en wist niet te profiteren. Uiteindelijk vond de Noord-Ier de dubbel 5 om 2-1 voor te komen. Via dubbel 2 wist Duff in de vierde leg er al voor te zorgen dat hij de eerste set pakte.

De tweede set was de set van Veenstra en dus was er theoretisch gezien nog niets aan de hand voor de Nederlander. De eerste leg wist Veenstra te houden via dubbel 8 om een 16-darter te gooien. Met een 76-finish wist Flyers een break te plaatsen in de tweede leg via een 15-darter. Ook de derde leg van deze tweede set ging snel naar Richard Veenstra toe via dubbel 20 en daardoor kwam hij in setstand weer gelijk.

Na de korte onderbreking begon Duff de derde set goed en dus hield hij de eerste leg met een 11-darter op dubbel 20. Met zijn laatste dart in de hand wist Veenstra op dubbel 5 de stand gelijk te trekken in de tweede leg. Op diezelfde dubbel wist Neil Duff even later de voorsprong weer te pakken in de set; 2-1. Veenstra kreeg vanaf 118 een kans om op 2-2 te komen, maar miste de dubbel 19, waarna The Duffman 45 uitgooide om wederom voor te komen in sets.

De vierde set was de set van Veenstra en dus kon hij het met de darts mee weer op 2-2 brengen. Echter, Duff wist dankzij een zeer goede leg meteen een break te plaatsen via dubbel 6. Dit zette Veenstra meteen onder druk, maar hij wist in de tweede leg juist meteen weer terug te breaken. Hij had daarvoor wel twee missers van Duff nodig, maar profiteerde zelf daar goed van; 1-1. In de derde leg wist Veenstra zijn eigen leg wel te houden om op setpoint te komen. De vierde leg ging even later ook met de darts mee en dus kwam er een hele belangrijke beslissende leg aan. Wordt het 1-3 of 2-2? Het werd op het nippertje 2-2 in sets, want met zijn laatste dart in de hand wist Veenstra de dubbel 10 te vinden toen Duff op 60 geparkeerd stond.

Neil Duff mocht de vijfde set aftrappen en deed dat wederom sterk met 13-darter op dubbel 20. In de tweede leg zette Veenstra zichzelf op een dubbel, maar zag Duff 104 uitgooien voor een 2-0 stand in de set. De derde leg ging vervolgens weer met de darts mee via dubbel 4 en dat zorgde ervoor dat Duff de voorsprong in sets weer pakte; 3-2.

Na de tweede pauze mocht Veenstra beginnen aan de zesde set. Hij wist via dubbel 6 de eerste leg te houden binnen 14 pijlen om al snel op 1-0 te komen. Duff wist daarna ook zijn eigen leg te houden om de setstand weer gelijk te trekken op 1-1. Met een 14-darter in de derde leg wist de nummer 9 geplaatste Veenstra met dubbel 16 de 2-1 voorsprong in de zesde set te pakken. De Noord-Ier hield de druk op de Nederlander door via dubbel 18 weer een decider af te dwingen. Veenstra kreeg het niet voor elkaar in de beslissende leg en zag Duff 81 uitgooien in slechts twee pijlen. Daardoor werd het nu 4-2 in sets en had Duff nog maar één set nodig.

De zevende set mocht ook nog eens begonnen worden door Neil Duff en deed dat met een 12-darter via nogmaals een 81-finish op dubbel 16. Duff was dus slechts twee legs verwijderd van de WK-finale. In de tweede leg bleef Neil Duff goed doorgooien en Veenstra miste een kans op dubbel 20 vanaf 107 om de stand gelijk te trekken. Duff profiteerde daar ook nog eens van en kwam op matchpoint; 2-0. Duff wist het een leg later meteen al af te maken via dubbel 20. Hierdoor wist hij de finale te bereiken ten koste van Richard Veenstra.

Thibault Tricole (87,26/29%) 5 - 4 Cameron Menzies (87,39/29%)
3-2, 3-2, 2-3, 1-3, 3-1, 3-2, 1-3, 2-3, 3-1
De Schot mocht deze laatste halve finale beginnen tegen de Fransman en deed dat uitstekend met een 86-finish op de bullseye voor de 1-0 voorsprong. In de tweede leg wist Tricole zijn eigen leg ook te houden via dubbel 2. Menzies miste in de derde leg vervolgens een single om zichzelf een dart op de bullseye te verschaffen. Tricole kreeg daardoor een kans vanaf 120, maar miste de dubbel. Menzies gooide vervolgens de dubbel om op 2-1 te komen. Tricole had ook in de vierde leg weer de overhand en wist dan ook de vijfde leg meteen te forceren. Tricole wist in die vijfde leg ook nog eens een break te plaatsen, waardoor hij via dubbel 10 de set afpakte van Menzies.

De tweede set was ook nog eens de set van de Fransman en dus was hij goed begonnen aan deze halve finale. In de eerste leg wist Tricole goed door te gaan en finishte 80 om meteen al op 1-0 te komen. Met zijn laatste dart wist Cammy in de tweede leg de dubbel 18 te vinden om de stand in de set gelijk te trekken. Ook de derde leg ging met de darts mee en dus kwam The French Touch op 2-1 in de set met een 62-finish. Met een 14-darter wist Menzies ditmaal een vijfde leg te forceren, maar het was wederom Tricole die zijn beste spel in de beslissende leg liet zien. Hij gooide een 12-darter om de 2-0 stand in sets te zetten.

Menzies mocht de derde set na de onderbreking beginnen, maar begon op de dubbels te missen. Daardoor gaf hij ongewild de kans aan Tricole die deze met beide handen pakte. Via dubbel 2 brak de Fransman meteen naar 1-0. Menzies wist in de tweede leg wel de dubbel te gooien onder de druk. Hij gooide 80 uit voor de rebreak op dubbel 20, terwijl Tricole op diezelfde dubbel stond te wachten. Menzies wist even later de voorsprong weer te pakken en kwam daarmee op setpoint terecht. Maar wederom kwam er een vijfde leg aan de set te pas, want Tricole gooide de dubbel 8. Echter, ditmaal wist Menzies de leg te pakken met een 112-finish. Daardoor kwam hij op scorebord met zijn eerste set.

De vierde set mocht weer begonnen worden door de Fransman, maar miste een 68-finish in de eerste leg, waarna Menzies meteen wist te breaken en het voordeel afpakte. Echter, Tricole wist een leg later meteen weer terug te breaken via dubbel 8 om het voordeel in de set weer naar zichzelf toe te trekken. Een derde break oprij werd een feit toen Cammy een 68-finish gooide, nadat Tricole een 146-finish op de dubbel had gemist. Menzies wist ervoor te zorgen dat hij de vierde set al in de vierde leg te pakken en daarmee kwam hij weer langszij.

De nummer 14 geplaatste Menzies mocht de vijfde set beginnen en dus had hij nu weer het voordeel in de partij te pakken, nadat hij de vorige set had afgepakt. Menzies wist de eerste leg binnenboord te houden met een 15-darter. Een leg later wist de Fransman een belangrijke dubbel te gooien, waardoor hij even het momentum van Cammy stopte. Thibault Tricole wist nu goed door te gaan en brak met een 65-finish zelfs naar de 2-1 voorsprong in de set. In de vierde leg wisten beide spelers belangrijke darts op de dubbels, maar uiteindelijk was het de Fransman die de leg en daarmee ook de set, pakte.

Tricole mocht nu de zesde set weer beginnen om zijn voorsprong nu weer proberen te vergroten. De eerste leg na de pauze ging met de darts mee via dubbel 20 en dus kwam Tricole op 1-0. Na vier legs oprij voor Tricole wist Menzies nu weer eens een leg te pakken in 17 pijlen; 1-1. Ook de derde leg van de set ging mee met de darts en dus wist Tricole via dubbel 9 op setpoint te komen. De vierde leg ging gemakkelijk naar de Schot toe, waardoor er voor de zoveelste keer een beslissende leg aan te pas kwam. Tricole had de triples bewaard voor de vijfde leg, waarin hij de baas was. Via dubbel 8 pakte hij de zesde set.

De Fransman was nog maar een set verwijderd van de Grande Finale, maar Menzies mocht de zevende set beginnen. Tricole creëerde meteen een breakkans, maar miste de dubbel. Menzies hield daardoor de eigen leg via dubbel 4. Met een 56-finish wist Tricole de stand in de set even later gelijk te trekken. Menzies wist even later ook zijn eigen leg weer te houden om te voorkomen dat de Fransman op matchpoint kwam. Tricole miste in de vierde leg de kans om op matchpoint te komen, waarna Menzies via dubbel 9 terugkwam tot 4-3.

Na de laatste onderbreking mocht The French Touch zelf aan de achtste set gaan beginnen om het eigenhandig te gaan afmaken. Menzies begon de set echter superieur, maar het was toch Tricole die met een 78-finish de 1-0 voorsprong pakte. Tricole kreeg in de tweede leg een kans vanaf 62, maar miste twee dubbels. Menzies voorkwam dat vervolgens en zette de 1-1 op het scorebord. Tricole leek een beetje aangeslagen en Menzies profiteerde via een 76-finish voor de break. Nu kon de Schot zelf 4-4 gaan maken. Maar in de vierde leg ging Menzies ineens veel dubbels missen om die 4-4 te realiseren. Tricole wist na ook veel dubbels missen de dubbel één uiteindelijk te vinden om op matchpoint te komen. In de beslissende leg miste Tricole vijf matchdarts en Menzies wist uiteindelijk te profiteren via dubbel 20.

De negende en allerlaatste set mocht begonnen worden door Menzies en hij wist via dubbel 12 de eerste leg te houden om op voorsprong te komen in deze wedstrijd. Met een 96-finish wist de Fransman weer op gelijke hoogte met Cammy te komen en daardoor liet hij weten aan Menzies dat hij nog niet opgegeven had. The French Touch deed er zelfs nog een tikje bij en wist zelfs de break te plaatsen om op matchpoint te komen. In de vierde leg wist Tricole de 12e matchdart te benutten en daarmee deed hij het onmogelijke. Hij wist deze thriller te winnen en de finale van Lakeside te halen.

Dames:
Lorraine Winstanley (72,44/29%) 0 - 3 Beau Greaves (84,06/33%)
0-3, 0-3, 2-3
De nummer 5 geplaatste Beau Greaves begon goed met een 86-finish in de eerste leg om meteen al een statement te maken in deze partij. In de tweede leg miste Winstanley een kans op tops vanaf 80, waarna Beau 'n Arrow meteen profiteerde met een 52-finish om de 2-0 stand in de set neer te zetten. Via dubbel 16 die Beau Greaves gooide in de derde leg wist de 18-jarige Greaves de eerste set met maar liefst 3-0 te pakken.

Na de onderbreking mocht Lorraine Winstanley de eerste wedstrijddarts weer gooien. Greaves kwam ook nog eens goed uit de pauze met een 64-finish, waardoor Winstanley nog steeds geen leg gepakt had. Een leg later miste Greaves de 64-finish, maar Winstanley kon wederom niet profiteren met de ene dart die ze kreeg op de dubbel. Greaves kwam daardoor op 2-0 in de set. In de derde leg kwam Winstanley er ook niet aan te pas en dus wist Greaves gemakkelijk de set te pakken via dubbel 4.

De derde set was de set van Beau Greaves en dus kon ze het al snel gaan afmaken. Na zes legs afgestaan hebben, wist Lorraine Winstanley in de zevende leg haar eerste leg op het bord te zetten via dubbel 20, mede dankzij missers van Greaves. Met een zeer knappe 110-finish wist Beau Greaves direct weer terug te breaken in de tweede leg. Via dubbel 4 werd de derde break oprij een feit en hield Winstanley haarzelf in de partij. Greaves wist even later de vierde leg weer te pakken en daarmee kwam ze op matchpoint terecht. Met een zeer goede beslissende leg wist Greaves de winst naar haar toe te trekken om met een uitslag van 3-0 in sets naar de finale te gaan.

Door: Marcel Bus

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws