Jonny Clayton wint Austrian Darts Open 2023 PDC
PDC

Jonny Clayton wint Austrian Darts Open 2023

Jonny Clayton wint Austrian Darts Open 2023

Jonny Clayton heeft zondagavond in de Steiermarkhalle in Premstätten de Interwetten Austrian Darts Open voor de tweede keer op zijn naam geschreven. De winnaar van 2018 versloeg in de Josh Rock in de finale met 8-6. De Noord-Ierse Rock verraste in de halve finale nog door Michael van Gerwen met 7-0 naar huis te sturen. In een finale waarin beide spelers boven de 100 gemiddeld gooiden was Clayton een maatje te groot voor de jeugdwereldkampioen, die zijn eerste Euro Tour finale speelde.

Twee Nederlanders traden aan in de kwartfinales van de Austrian Darts Open. De Fries Danny Noppert, die vanmiddag goed wegkwam na een slechte wedstrijd tegen Nathan Aspinall, beet het spits af tegen Daryl Gurney. Noppert kwam geen moment in de wedstrijd en keek al snel tegen een 4-0 achterstand aan. Ondanks het voornemen om met beter spel aan de oche te verschijnen, zakte de verliezend finalist van vorig jaar volledig door het ijs. Met een gemiddelde van slechts 79.49 kwam de man uit Joure nog wel op het scorebord, maar laat zijn eerste Euro Tour winst nog even op zich wachten; Gurney bleek uiteindelijk met 6-1 veel te sterk.

De tweede kwartfinale ging tussen de spelers die vanmiddag qua gemiddelde de meeste indruk maakten: Jonny Clayton en Joe Cullen. Clayton versloeg Damon Heta met een gemiddelde van 105.89, Cullen deed daar nog een schepje bovenop door Dirk van Duijvenbode te verslaan met een gemiddelde van 107.46. Een sterk begin van Clayton, met onder andere twee finishes op de bullseye, bracht hem op een comfortabele 4-1 voorsprong zonder een dubbel gemist te hebben. Op 5-2 redde Cullen zichzelf nog met een 141-finish via T19 T16 D18, maar de leg erna maakte Clayton het af; 6-3.

De enige overgebleven Oostenrijker van het toernooi, Mensur Suljovic, versloeg vanmiddag verrassend de nummer 1 van de Order of Merit en huidig wereldkampioen Michael Smith met ruime cijfers: 6-2. Gesteund door het thuispubliek nam 'The Gentle' het in de derde kwartfinale op tegen Josh Rock. Rock kwam mede door een break in de derde leg op een 3-1 voorprong, die hij vervolgens in de zesde leg weer weggaf door een handvol dubbels te missen. Echter, met een rebreak in leg en een 116 finish de leg daarna herstelde Rock zich knap. Deze gecreëerde voorsprong was uiteindelijk genoeg voor Rock om zijn eerste halve finale op een Euro Tour in zijn carrière te halen; hij versloeg Suljovic met 6-4.

In de vierde en laatste kwartfinale zette Michael van Gerwen zijn jacht op titelprolongatie voort. De viervoudig winnaar van het toernooi nam het op tegen Ryan Searle. Na breaks over en weer in de eerste twee legs was het Van Gerwen die als eerste zijn eigen leg hield. Vervolgens liep een uitstekend gooiende Van Gerwen vrij gemakkelijk uit naar een 6-1 overwinning. Met een gemiddelde van boven de 100 won Van Gerwen na een 0-1 achterstand zes legs op rij.

In de eerste halve finale nam Daryl Gurney het op tegen Jonny Clayton. 'The Ferret' begon als favoriet aan de eerste van twee wedstrijden die hem een tweede overwinning op de Austrian Darts Open - hij won het toernooi ook al eens in 2018 - had kunnen bezorgen. Echter, het was Gurney die het beste uit de startblokken kwam en een snelle 3-0 voorsprong pakte. Beide spelers wonnen vervolgens steeds hun eigen leg, waardoor de marge 3 bleef tot 6-3. Clayton vocht zich daarna knap terug tot 6-6. Gurney mocht de beslissende dertiende leg beginnen, maar gaf met scores van 39 en 45 het initiatief meteen aan zijn tegenstander. Deze klap kwam hij niet meer te boven; Clayton maakte de comeback compleet en is finalist na een 7-6 overwinning.

In de andere halve finale vervolgde Michael van Gerwen zijn jacht op een vijfde Austrian Darts Open titel tegen Josh Rock, die voor het eerst zijn opwachting maakte in een halve finale op de Euro Tour. De Nederlander begon slecht aan de wedstrijd en liet Rock zelfs uitlopen naar een 5-0 voorsprong. Met een gemiddelde van nog geen 85 leek een whitewash een reëel scenario. De legs erna miste Van Gerwen ook nog eens flink wat dubbels, en uiteindelijk bleek geen enkel leed hem bespaard. Met een ontluisterende 7-0 nederlaag wordt Van Gerwen naar huis gestuurd door Rock, die hiermee zijn eerste finale haalt op de Euro Tour.

De finale was een herhaling van de achtste finale op het afgelopen WK. Toen trok Clayton met 4-3 in sets aan het langste eind. Clayton begon goed en liep uit naar een 4-1 voorsprong. Rock herstelde zich daarna enigszins en verkleinde zijn achterstand tot 4-3. De jeugdwereldkampioen kon daarna niets meer forceren, wat resulteerde in een 8-6 overwinning voor Clayton. De Welshman wint daarmee voor de tweede keer de Austrian Darts Open.

Uitslagen Austrian Darts Open 2023

Kwartfinales (best of 11 legs):

Daryl Gurney (95.47) 6-1 (79.49) Danny Noppert

Jonny Clayton (94.91) 6-3 (96.02) Joe Cullen

Josh Rock (90.04) 6-4 (89.37) Mensur Suljovic

Michael van Gerwen (100.98) 6- 1 (92.79) Ryan Searle

Halve finales (best of 13 legs):

Daryl Gurney (92.95) 6-7 (92.39) Jonny Clayton

Josh Rock (95.65) 7 - 0 (87.11) Michael van Gerwen

Finale (best of 15 legs):

Jonny Clayton (101.36) 8 - 6 (101.47) Josh Rock

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws