Tweede avond World Darts Championship Anderson, Hughes, Barry en Williams winnen PDC
PDC

In het bruisende Alexandra Palace te Londen werd om 20:00 uur de magie van het Paddy Power World Darts Championship voortgezet. De avond viel enigszins tegen, de krachtmeting tussen twee veteranen was het absolute hoogtepunt van de avond.

Hoewel er deze zaterdagavond geen Nederlandse of Belgische spelers in actie komen, stond er desondanks een avond vol adrenaline en dartplezier op het programma. De strijd ging onder andere tussen Gary Anderson v Simon Whitlock in de tweede ronde, met de hoop op onvergetelijke momenten en indrukwekkende dartsprestaties. In 2015 en 2016 wist Gary Anderson 'back to back' wereldkampioen te worden, zijn tegenstander Whitlock wist nog geen wereldtitel te winnen. Het is de 15de deelname aan het PDC WK voor de Schot. Whitlock begint aan zijn 16de deelname en wist in 2010 de finale te halen maar niet te winnen.

Voor een volledig overzicht van het speelschema, alle uitslagen, records en interessante weetjes verwijzen we je graag naar het toernooicenter van het PDC WK Darts. Hier vind je alle details die je nodig hebt om op de hoogte te blijven van dit spraakmakende evenement.

Jamie Hughes (81.36) 3-1 David Cameron (R1) (82.19) (3-2; 2-3; 3-2; 3-0 )
Om de stand op 2-2 gelijk te trekken, voltooide Hughes de hoogste finish van het duel tot dan toe. Jamie Hughes gooide 115 uit, waarna Yozza met een 65-finish de set die Cameron begon, wist te winnen. Het duel is zeker niet sprankelend; langzaam spel zonder spectaculaire finishes houdt Ally Pally op het puntje van de stoelen. In de tweede set wordt het opnieuw 2-2, waarna de Canadees Cameron de eerste 180-score van het duel gooit. De Engelsman Hughes mist een 167-finish om de set te pakken op de bull, waarna Cameron de dubbel wel gooit en de set steelt die Hughes begon. Ook in de derde set bleef spektakel uit. De mannen, die net iets boven een gemiddelde van 80 staan te spelen, komen weer op 2-2 in legs in set drie. De Canadees verzuimt de set die hij begon te finishen, waardoor opnieuw Hughes de set afsnoept en op 2-1 in sets voorkomt. Jamie Hughes heeft de vierde set met 3-0 in legs weten te winnen. De Engelsman, bijgenaamd "Yozza", heeft voor het eerst in zijn loopbaan een wedstrijd in het PDC weten te winnen. Hughes was zichtbaar emotioneel na het gooien van de beslissende dubbel. Hoewel Hughes in het verleden tweemaal de halve finale van de Lakeside heeft bereikt, kwam hij in het Alexandra Palace niet eerder door het eerste duel.

Keane Barry (86.68) 3-1 Reynaldo Rivera (R1) (87.38) (3-1; 3-2; 0-3; 3-1)
In de eerste set plaatst de Filipijn Reynaldo Rivera een break tegen de Ier Barry Keane. Ondanks dat Keane Barry matig speelt, weet hij wel de eerste set naar zich toe te trekken met een 120-finish. De 21-jarige "Dynamite" Barry begon zijn eerste WK tegen Vincent van der Voort in 2020, waar de Ier verloor. In 2022 wist Barry de tweede ronde te behalen, wat zijn beste WK-prestatie is tot nu toe. De tweede set bracht wederom geen spektakel. De gemiddeldes blijven laag, rond de 80, maar de Ier weet set twee wel met 3-2 binnen te halen tegen de erg vertragende Filipijn Rivera. Russ Bray is scheidsrechter van deze wedstrijd. Bray heeft aangekondigd na dit WK met pensioen te gaan. De typerende stem van de Engelsman, die de zaal doet trillen, zal niet meer op tv te horen zijn. In set drie mocht de Ier beginnen, maar hij verzuimt de buitenste ring te gooien, waardoor de Filipijn 64 uitgooit voor de break. Rivera heeft geen snelle speelstijl en neemt veel tijd voordat hij de eerste pijl gooit, wat de snelheid volledig uit het spel haalt. Rivera weet ook de tweede leg van de derde set te pakken. De PDC WK-debutant Rivera slaagt erin de set met 3-0 te winnen. In een krachtige vertoning op het PDC World Darts Championship wist Keane Barry een beslissende break te realiseren tegen de trage speler Rivera, die de vierde set mocht beginnen. In de tweede leg miste de 21-jarige Barry de dubbel, maar Rivera kon hier ook geen gebruik van maken, waardoor Barry met 2-0 in de set kwam. Ondanks een sterke 71-finish van Rivera om zijn eigen leg in set vier te behouden, bleef "Dynamite" Barry heer en meester. Hij pakte de vierde leg en claimde daarmee de overwinning op Rivera. De volgende uitdaging voor Barry wordt niemand minder dan Michael van Gerwen, wat ongetwijfeld een snellere en spannendere wedstrijd belooft.

Scott Williams (90.69) 3-1 Haruki Muramatsu (R1) (90.43) (3-2; 3-0; 0-3; 3-2)
De 33-jarige Engelsman beleefde een turbulente start in de eerste set, waarin hij twee van zijn eigen legs verloor. Echter, hij herpakte zich knap en wist de set uiteindelijk met 3-2 te winnen. In de tweede set tegen de Japanner Haruki Muramatsu domineerde Williams volledig en hield zijn tegenstander zonder enige leg, terwijl hijzelf een indrukwekkende 120-finish noteerde. Het tij keerde in de derde set, waar Muramatsu met een krachtige 108-finish alle drie de legs pakte. In de vierde set werd Williams gebroken, maar hij vocht terug en wist de set met 3-2 te winnen, inclusief een indrukwekkende 127-finish. Hiermee schakelde Scott Williams de Japanner uit met een overtuigende 3-1 in sets.

Gary Anderson (98.29) 3-0 Simon Whitlock (R2) (88.38) (3-0; 3-1; 3-2)
In 2012 stonden Anderson en Whitlock ook tegenover elkaar, waarbij de Australiër destijds met overtuigende cijfers won. In hun 44 ontmoetingen heeft de Schot Anderson er 26 gewonnen. De 52-jarige "The Flying Scotsman" mocht de eerste set beginnen en zette direct de toon met een maximale score van 180, gevolgd door een 140-score. De openingsleg ging in 11 pijlen naar Gary Anderson. In de tweede leg slaagde de 54-jarige "The Wizard" Whitlock er niet in om de Schot onder druk te zetten, waardoor Anderson met een 14-darter op een voorsprong van 2-0 kwam. Whitlock miste een 150-finish op de dubbel en kon ook in de herkansing niet scoren, wat resulteerde in een 3-0 overwinning voor Anderson in de eerste set. Met een 96-finish breekt Anderson zijn tegenstander in de eerste leg van set twee. Het duel tussen twee dartsveteranen levert het meeste spektakel op het podium van Ally Pally. De voormalige back-to-back wereldkampioen zet Whitlock in set twee op een 2-0 achterstand via 'het gekkenhuis' dubbel één. Een fraaie 106-finish brengt Simon Whitlock op het scorebord, en hij maakt 2-1 in set twee. Whitlock kan echter niet voorkomen dat Anderson ook de tweede set wint. De Schot zegeviert in de set met 3-1 en gooit bijna met een gemiddelde van 100. In set drie komt Whitlock 0-1 voor, waarna hij verzuimt de buitenste ring te raken, waardoor de Schot 1-1 kan maken en beide mannen elkaar gebroken hebben. De 52-jarige Anderson gooit vervolgens 112 uit voor een 2-1 voorsprong en opent de vierde leg van de set met een 180-score. Simon Whitlock blijft in de wedstrijd nadat hij 127 mist op de dubbel, raakt hij doel in de herkansing, waardoor de Schot de vijfde leg mag beginnen. Whitlock was dicht bij een break en de setwinst, maar hij mist de bull vanaf 130, waarna Gary Anderson 116 wel weet te raken om de wedstrijd te beslissen.