Home Nederland Hoofdnieuws De laatste uren van 2020 tikken weg, wat een jaar was het!

De laatste uren van 2020 tikken weg, wat een jaar was het!

2020-2-9 Barney Dome afscheid van Raymond van Barneveld

De laatste uren van 2020 tikken weer van de klok, wat een jaar. Over de pandemie die onze sport, ons land en de wereld in haar greep houdt is genoeg gesproken. Het jaar wat begon met twee nieuwe wereldkampioenen op een moment dat niemand zou kunnen verwachten wat er allemaal zou gaan gebeuren. Op 1 januari kroonden we de nieuwe PDC wereldkampioen Peter Wright die met 7-3 afrekende met Michael van Gerwen. Voor Van Gerwen was het ook geen makkelijk jaar, de Brabander werd op 1 april vader van zijn tweede kind zoon Mike. Carrière technisch ging het Van Gerwen minder voor de wind, Mighty Mike wist weliswaar het UK Open en de Players Championship Finals te winnen waar menig darter jaloers op is, maar hij verloor zijn dominantie in de sport. Nederland dat bekend staat om het land wat winnaars omarmt en verliezers de rug toekeert liet de geboren kampioen vallen. Het groene monster won niet meer alle toernooien op de kalender, Van Gerwen bleek een mens te zijn. Iets wat Nederlanders maar lastig kunnen accepteren.

Begin januari kroonden we nog een wereldkampioen en wel Wayne Warren die met 7-4 te sterk was voor Jim Williams. Het was meteen de laatste BDO wereldkampioen gezien het doek viel voor de BDO en daarmee het einde van The Home of Darts. In de afgelopen jaren brokkelde de glans al af met het dieptepunt dat Wayne Warren geschiedenis schreef als oudste wereldkampioen en dacht zijn baan op te kunnen zeggen. Helaas kreeg Warren slechts 23.000 pond voor zijn titel en zag hij door de pandemie de extra inkomsten uit demonstraties ook in rook opgaan. Net na de zomer viel het doek voor de ooit zo geprezen BDO. Na 47 jaar het hart van het darten te zijn geweest is de stekker er begin september 2020 uitgetrokken.

Veel eerder dit jaar namen we afscheid van een grootheid, Raymond van Barneveld, die vijf keer de wereldtitel wist te veroveren. De Hagenaar ruilde zijn postfiets in voor een lange carrière aan het dartbord maar besloot zijn pijlen in de postzak te stoppen. Op 8 februari zag een vol AFAS live, wat was omgedoopt tot BarneyDome, hoe Van Barneveld zijn laatste pijlen naar het bord gooide. 9 Maanden later maakte de 53-jarige Hagenaar zijn wedergeboorte bekend. The Man had heimwee naar de pijlen en ging vol in training om terug te keren op het hoogste niveau. Later bleek dat het afscheidsfeest van de Nederlandse kampioen één van de laatste grote darts evenementen was waar het Nederlands publiek in 2020 bij zou zijn. Wie had dat kunnen bedenken.

Het afscheid van Barney kwam kort na de volle zalen van de Kings of Darts en de Dutch Open. Tijdens de Kings of Darts konden volle Nederlandse zalen genieten van showspektakel met onder andere Tony O’Shea, Colin Lloyd, Bobby George, Wayne Mardle, Gerwyn Price, Fallon Sherrock, Darryl Fitton, Vincent van der Voort, Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Wat verlangen we terug naar oude tijden… Op 2 februari werden Ross Montgomery, Aileen de Graaf, Lerena Rietbergen, Mark Tabak en Stijn Verbakel gekroond tot de Dutch Open kampioenen van 2020 in een vol Bonte Wever te Assen. De Zuid-Koreaan Kwanghee Cho sloeg dat weekend een dubbelslag. Op vrijdag won hij al het WK paradarts om op zaterdag ook het Dutch Open paradarts te winnen.

Als donderslag bij heldere hemel viel plots op 10 maart 2020 de sport en de volledige samenleving stil. Velen zijn in 2020 diep geraakt door verlies van dierbaren of bijvoorbeeld werk. Zo lag bijna het gehele jaar de horeca plat en was er op een enkel lokaal toernooitje na geen pijltje te gooien in Nederland. Wat verlangen we toch terug naar ‘vroeger’, we smachten weer naar competitiedarten en de altijd gezellige darttoernooien in binnen en buitenland.

Bij de toernooien die achter gesloten deuren werden gespeeld zagen we nog wel hoogtepunten voor de lage landen zoals de finaleplek op de World Grand Prix voor Dirk van Duijvenbode en de World Matchplay titel voor Dimitri van den Bergh.

Op 15 december zagen we eindelijk weer publiek in het Alexandra Palace, het PDC WK darten was begonnen en gelukkig mét publiek. Maar een dag later was de pret over, ook het PDC World Championship Darts moest verder achter gesloten deuren. De pandemie sloeg om zich heen waardoor Nederland en ook Engeland verder in lockdown gingen.

Gelukkig kunnen we darten kijken. Met velen zitten we voor de buis te kijken naar de prestaties van onder andere Dirk van Duijvenbode en Michael van Gerwen die allebei nog kans maken op de felbegeerde titel. Dat merken we ook aan de bezoekersaantallen. Ook Dartfreakz zag door de pandemie bezoekersaantallen teruglopen. Er waren immers geen toernooien, waardoor het nieuws met een loep gezocht moest worden. Toen de toernooien zonder publiek weer gespeeld werden zagen we de populariteit van het darten door het plafond gaan. Nog nooit waren er zoveel bezoekers op Dartfreakz.nl te vinden als in de afgelopen maanden november en december. Nederlanders en Belgen zitten thuis en kunnen nergens heen waardoor men zich vermaakt met darts op tv en het nieuws op internet. Het WK darts is naast op RTL 7 in Nederland sinds deze editie dan ook op de Belgische televisiezender VTM4 te volgen.

Het voltallige team achter Dartfreakz wenst alle bezoekers een mooie jaarwisseling en voor iedereen een gelukkig maar vooral gezond 2021!