Home PDC Bijna 30 spelers, inclusief Nederlanders en bekende namen, verliezen hun tourkaart

Bijna 30 spelers, inclusief Nederlanders en bekende namen, verliezen hun tourkaart

Nu het deelnemersveld voor het PDC WK bekend is en er tot aan het WK geen toernooi meer gespeeld wordt waar nog prijzengeld voor de PDC Order of Merit verdiend kan worden weet een aantal spelers dat ze in januari naar Q-School moeten om opnieuw een tourkaart te verdienen of besluiten, al dan niet tijdelijk, afscheid te nemen van het PDC-circuit.

De spelers die na het PDC WK in de top 64 staan of afgelopen januari een tourkaart wisten te bemachtigen behouden, of in een enkel geval krijgen, een tourkaart. Zo krijgen bijvoorbeeld Krzysztof Ratajski en Michael Barnard een tourkaart doordat ze, ondanks dat ze dit jaar geen tourkaart hadden, zich in de top 64 genesteld hebben.

Onder de bijna 30 spelers die nu al weten hun tourkaart niet te behouden zitten ook twee Nederlanders. Jimmy Hendriks en Sven Groen behaalden allebei in 2017 een tourkaart en wisten dus dat ze in 2017 en 2018 het PDC-circuit af mochten gaan en moesten zorgen na het PDC WK 2019 in de top 64 te staan. Zo niet, zouden ze hun tourkaart verliezen. Al hebben ze natuurlijk de mogelijkheid om deze in januari weer terug te verdienen.

Voor de Let Madars Razma, die afgelopen jaar op een Players Championship nog de finale wist te bereiken mede door Michael van Gerwen huiswaarts te sturen. Ook Maik Langendorf en John Part, John Norman Junior verliezen hun tourkaart en zouden we dus zo maar terug kunnen zien op Q-School voor spelers van het Europese vasteland en spelers van buiten Europa. De Canadezen John Part en John Norman Junior kunnen echter ook besluiten om, net zoals zijn landgenoten Jeff Smith en Dawson Murschell afgelopen jaar deden, naar Q-School te gaan voor spelers uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Noord-Ierland.

Er zijn verschillende bekende spelers uit het Verenigd Koninkrijk, die hun tourkaart ook verliezen en dus of naar Q-School moeten of, al dan niet tijdelijk, afscheid nemen van het PDC-circuit. Zo verliezen mannen als Terry Jenkins (voormalig Grand Slam of Darts, Premier League, World Matchplay, World Grand Prix, European Championship, UK Open finalist en PDC WK halve finalist), Ronnie Baxter (voormalig Lakeside, Winmau World Masters en World Matchplay finalist), Richie Burnett (voormalig Lakeside en Winmau World Master kampioen en World Matchplay finalist) en Robbie Green (voormalig Winmau World Masters finalist en Lakeside halve finalist) hun tourkaart. Onder andere Jamie Caven, Andrew Gilding, Kirk Shepherd, Steve Hine, Darren Johnson en Mick McGowan ondergaan hetzelfde lot.

Overigens staan mannen als Kevin Painter, Jeffrey de Graaf en Paul Nicholson momenteel ook maar net in de top 64 en kunnen daar dus tijdens het WK uitvallen. Met name The Artist loopt een risico, aangezien hij zich niet heeft weten te kwalificeren en twee jaar geleden de tweede ronde, goed voor 17.000 pond, wist te halen.

De volledige lijst met spelers die hun tourkaart verliezen is hieronder te zien.