Home PDC Michael van Gerwen is PDC speler en Pro Tour speler van het...

Michael van Gerwen is PDC speler en Pro Tour speler van het jaar

Maandagavond werd in het vertrouwde Dorchester te Londen het jaarlijks terugkerende PDC Awards Dinner gehouden. Tijdens dit gala worden diverse awards aan genomineerde spelers uitgereikt op basis van hun prestaties in de afgelopen 12 maanden.

Awards werden uitgereikt aan de beste PDC speler van 2018, de PDC Pro Tour speler van het afgelopen jaar, de beste nieuwkomer van het afgelopen jaar, de beste prestatie op een tv toernooi in het afgelopen jaar, de beste jonge PDC speler/talent van het afgelopen jaar, PDC fans speler van het jaar. Verder lag er ook een award klaar voor de PDPA speler van 2018.

Michael van Gerwen sleepte twee prijzen in de wacht tijdens het gala van 2019. De drievoudig wereldkampioen ging er met de grootste prijs vandoor, namelijk de PDC speler van het jaar en Mighty Mike werd ook nog uitgeroepen tot de PDC Pro Tour speler van het jaar. Van Gerwen schreef in 2018 maar liefst 19 titels op zijn naam, waaronder drie individuele majors The Masters, de Premier League Darts en de World Grand Prix. Daarnaast domineerde het groene monster op de Pro Tour en de European Tour en pakte hij ook de World Cup of Darts titel, samen met partner Raymond van Barneveld.

De Brabander nam voor de vijfde keer de prijs in ontvangst voor ‘beste PDC speler van het jaar’. Voor de jaren 2013, 2015 en 2016 en 2017 (in 2017 pakte hij ook 19 titels) mocht de nummer één van de wereld ook de award in ontvangst nemen voor ‘beste speler van het jaar’. In 2015 moest Van Gerwen de prijs voor ‘beste speler van het jaar’ echter delen met Gary Anderson die ook de ‘beste speler’ werd van dat jaar. 

In de categorieën ‘PDPA speler van het jaar’, ‘Fans speler van het jaar’en ‘Beste tv prestatie van het jaar’ was de nummer één van de wereld ook genomineerd maar die onderscheidingen gingen naar respectievelijk Michael Smith, Gary Anderson en Daryl Gurney. Van Gerwen werd twee keer de runner-up.

De spectaculaire en verrassende WK kwartfinaleplek van Luke Humphries, na winst op titelverdediger Rob Cross, is beloond met een award voor beste nieuwkomer. Humphries liet bij de verkiezing onder meer Danny Noppert achter zich.
De 22-jarige Duitser Max Hopp, die op de European Tour zijn eerste PDC titel pakte, mag zich het beste jonge talent van 2018 noemen ten koste van onder meer Jeugd Wereldkampioen Dimitri van den Bergh en Jeffrey de Zwaan.
Daryl Gurney versloeg torenhoge favoriet Michael van Gerwen in de finale van de Players Championship Finals, deze prestatie is verkozen tot de beste van 2018. Premier League en WK finalist Michael Smith nam ook een prijs in ontvangst, Bully Boy is de beste PDPA speler geworden.
Alle genomineerden zijn onderaan dit artikel te zien.

Spelers die de perfecte leg hadden gegooid in 2018, de zogenaamde 9-dart club, werden beloond met gouden en zilveren spelden.

De gouden spelden voor ‘9-darters gegooid op tv’ gingen naar: Gary Anderson en Dimitri Van den Bergh.
Anderson gooide zijn 9-darter tijdens de World Matchplay, terwijl Van den Bergh een perfecte leg produceerde op de Grand Slam of Darts.

De zilveren spelden voor ‘9-darters niet gegooid op tv’ werden uitgereikt aan: Robbie Green, Ian White, Michael van Gerwen (x3), Peter Jacques, John Goldie, Cameron Menzies, Jamie Lewis, Noel Malicdem, Steve Hine, Stephen Bunting, Nathan Aspinall, Dawson Murschell, Dennis Nilsson, Lee Turle, Simon Preston, Adrian Lewis, Vincent van der Voort, James Wade, Krzysztof Ratajski, Rowby-John Rodriguez, George Killington, Peter Hudson, Andrew Gilding, Jimmy Hendriks, Eddie Lovely

Sky Sports Darts commentator en analist Rod Harrington werd toegevoegd aan de zogenaamde ‘PDC Hall of Fame’, voor degenen die een hele belangrijke bijdrage leveren aan de dartsport.
Harrington, voormalige nummer één van de wereld en tweevoudig Matchplay kampioen, is onder meer pionier van de Youth en Development Tours.

Hieronder zijn de genomineerde spelers per categorie te zien:

PDC Speler van het jaar
Winnaar: Michael van Gerwen
Overige genomineerden:
Gary Anderson
Michael Smith
James Wade

Pro Tour speler van het jaar:
Winnaar: Michael van Gerwen
Overige genomineerden:
Peter Wright
Rob Cross
Ian White

PDPA speler van het jaar
Winnaar: Michael Smith

Runner-up: Michael van Gerwen

Beste nieuwkomer van het jaar:
Winnaar: Luke Humphries
Overige genomineerden:
Danny Noppert
Ryan Joyce
Gabriel Clemens

Fans speler van het jaar:
Winnaar: Gary Anderson
Runner-up: Michael van Gerwen

Beste tv prestatie van het jaar:
Winnaar: Daryl Gurney (Players Championship Finals finale v Michael van Gerwen)
Overige genomineerden:
Michael van Gerwen (Premier League finale v Michael Smith)
Gary Anderson (World Matchplay kwartfinale v Joe Cullen)
Michael Smith (WK halve finale v Nathan Aspinall)
Luke Humphries (WK vierde ronde v Rob Cross)

PDC jonge speler/talent van het jaar:
Winnaar: Max Hopp
Overige genomineerden:
Dimitri Van den Bergh
Jeffrey de Zwaan
Luke Humphries