Van Barneveld hoopt carrière in stijl af te sluiten op WK 2020 PDC
PDC

Van Barneveld hoopt carrière in stijl af te sluiten op WK 2020

Van Barneveld hoopt carrière in stijl af te sluiten op WK 2020

Raymond van Barneveld stopt na 2019 met professioneel darten. Het wereldkampioenschap 2020 wordt niet alleen zijn laatste WK, maar ook zijn laatste grote toernooi. De Nederlander hoopt zijn professionele carrière in stijl te kunnen afsluiten tijdens het komend wereldkampioenschap, zo geeft hij aan in gesprek met .

De legende kantelde uit de top 32 van de wereldranglijst, maar is via de Pro Tour Order of Merit momenteel virtueel verzekerd van deelname aan het wereldkampioenschap 2020 en Van Barneveld is vastbesloten om op een mooie manier afscheid te nemen.

"Er is nog één groot toernooi overgebleven voor mij, dat is het wereldkampioenschap en daar focus ik mij op. Het wereldkampioenschap betekent alles voor mij omdat het naar mijn mening het enige toernooi is. De rest van de kalender is fantastisch met briljante internationale toernooien. Begrijp me niet verkeerd maar het wereldkampioenschap betekent voor elke darter dat je de beste van de wereld bent".

"Naast het prijzengeld, kijkt iedereen ernaar tijdens Kerst. Er is geen voetbal in Nederland en in enkele andere landen. Uiteindelijk is de wereldtrofee bemachtigen het allerbelangrijkste. Je wordt een grote speler als je wereldkampioen bent geworden, je krijgt een ster op je shirt, iedereen weet dat je wereldkampioen bent en in dat jaar wil iedereen je opvolgen omdat elke dartspeler wereldkampioen wil worden".

Met zijn 48ste plek op de Players Championship Order of Merit en met nog vier toernooien te gaan, is Van Barneveld ook op koers om aan de Players Championship Finals in Minehead deel te nemen. De vijfvoudig wereldkampioen is ook verzekerd van deelname aan de World Series of Darts Finals in Amsterdam.

"Amsterdam is natuurlijk fantastisch, het is in je thuisland dus ik hoop dat de sfeer hetzelfde zal zijn zoals in Rotterdam. Ik kijk er dus naar uit. Daarna waarschijnlijk de Players Championship Finals in Minehead en hopelijk het wereldkampioenschap. Ik hoop dat ik het tijdens deze toenooien goed zal doen, voor mezelf, mijn familie en mijn fans.

"Het is niet zo’n geweldig jaar voor me vervolgt de vijfvoudig wereldkampioen. Het begon slecht met de uitschakeling in de eerste ronde van het wereldkampioenschap tegen Darius Labanauskas uit Litouwen. Daarna had ik één van de slechtste Premier League’s ooit. Ik degradeerde in week negen in Rotterdam".

"Ik werd niet geselecteerd voor de World Cup of Darts, ik speelde niet in de World Matchplay en ik heb niet genoeg punten voor de World Grand Prix of de Grand Slam of Darts. Als dat gebeurt wordt het een mager jaar waarin ik niet overal afscheid kan nemen van mijn fans".

Maar The Man onthulde dat het gebrek aan succes in de afgelopen jaren hem heeft doen besluiten er eerder mee te stoppen. Hij pakte zijn laatste individuele PDC in 2014 op de Premier League Darts, na winst op onder meer Phil Taylor en Michael van Gerwen. Daarna won hij nog drie World Cup of Darts titels met 'De Groene Machine'. Toch is de Nederlander vastbesloten zijn pijlen aan de wilgen te hangen.

"Het spookt de afgelopen twee jaar door mijn hoofd. Vijf jaar terug won ik mijn laatste individuele toernooi, los van het winnen van de World Cups met Michael van Gerwen. Als je een jaar geen toernooien wint, is dat oké. Na twee jaar zonder toernooiwinst, ga je je een beetje zorgen maken. Na drie jaar ga je je afvragen of je nog goed genoeg bent voor deze sport. Dab ben je de afgelopen twee jaar aan het denken: “Wow, waar ben ik mee bezig? Waarom gaat dit niet werken?"

"Heel veel vrienden en fans zeggen: Ray we geloven in je, het komt terug. Maar na vijf jaar komt het niet terug en dan moet je eerlijk tegen jezelf zijn, in de spiegel kijken en tegen jezelf zeggen: Ik ben niet meer goed genoeg om trofees omhoog te houden en toernooien te winnen".

"Ik ben niet het type om in de eerste of tweede ronde van een toernooi uitgeschakeld te worden. Ik denk niet dat mijn fans en ik dat verdienen. Ze geloven altijd in me en ik dacht dat het een goed moment was om te stoppen, van iedereen afscheid te nemen en andere leuke dingen te doen zoals demo’s".

"Ik heb de beste fans van de hele wereld. De Barney Army fans zijn overal. Ik ben zo gelukkig en verheugd dat ze mij altijd gevolgd hebben en mij de beste wensen hebben verstuurd. Ze geloven in mij. Ik ga ze natuurlijk missen".

"Als ik soms demo’s geef hebben mensen echt tranen in de ogen. Ray, Ray, je kan ons niet verlaten. Je kan ons dit niet aandoen. We gaan je missen. Sommige mensen zeggen tegen me: Ik ga niet naar het darten kijken als jij bent gestopt. Het heeft geen zin meer want het plezier is er dan vanaf. Dat geeft je natuurlijk een prettig gevoel maar uiteindelijk kan je niet oneindig doorgaan. Ik ben 52 en te jong om te stoppen maar het doet pijn om elke dag de strijd met jezelf aan te gaan en met de nederlagen om te gaan".

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws