John Part “Ik moet boos worden op Henderson” algemeen nieuws
algemeen nieuws

John Part “Ik moet boos worden op Henderson”

John Part “Ik moet boos worden op Henderson”

Dartfreakz.nl sprak in een exclusief interview met de 3-voudig wereldkampioen uit Canada, John Part. De Canadees die luistert naar de bijnaam Darth Maple wist in 1994 het wereldkampioenschap te winnen bij de BDO in een historische partij tegen Bobby George die aan de oche stond met een gebroken rug. In 2003 won hij het wereldkampioenschap bij de PDC door Phil Taylor met 7-6 in sets te verslaan. Vijf jaar later won Part wederom het kampioenschap door in de finale met 7-2 in sets te sterk te zijn voor Kirk Shepherd.

Zoals gezegd spraken we Darth Maple in een exclusief voor Dartfreakz.nl welke hieronder is terug te lezen.

Hoe gaat het op moment met je?
Ik voel met erg goed. Mijn darts gaan waar ik ze wil hebben en ik ben gretig voor de aankomende toernooien.

Je bent recentelijk geswitcht van sponsor. Kan je ons vertellen waarom je hebt gekozen voor Cosmo Darts?

Ter informatie: Cosmo Darts is een gerespecteerd merk in Japan en in de soft tip wereld maar het is nog een zeer jong en groeiend bedrijf in het steeltip darten.

Ik zat een beetje in een sleur ondanks dat ik het gevoel had dat mijn spel weer de goede richting op ging. Ik kreeg de kans om iets totaal nieuws te proberen en om met hun volledige steun een nieuwe richting in te slaan, dus dat deed ik. Ik vind het enthousiasme en de innovatie van Cosmo erg goed, en ook erg goed bij mij passen.

Ondanks dat ik drie keer wereldkampioen ben wordt ik altijd beschouwd als de underdog, net zoals Cosmo als een underdog wordt gezien binnen de dartwereld. Dus naar mijn gevoel passen we perfect bij elkaar

Je was de eerste grote naam die wegging bij Unicorn, de grote naam in het darts. Maakte het jou extra nerveus om weg te gaan bij een sponsor met dat allure?
Ik was niet de eerste maar er zaten natuurlijk veel positieve punten aan het sponsorschap van Unicorn. Ik heb met veel plezier 7 jaar voor hun gegooid dus het was zeker geen makkelijke of overhaaste beslissing die ik gemaakt heb. Uiteindelijk komt het erop neer dat iedereen de beslissing moet nemen wat het beste is voor jezelf. Deze beslissing is belangrijk voor het nu en de toekomst, het heeft geen zin om terug te blijven kijken naar het verleden.

Na de laatste wereldtitel brak er een moeilijke tijd voor je aan. Op dit moment gaat het gelukkig natuurlijk beter. Hoe heb jij die moeilijke tijd beleefd en wat heb je veranderd om jezelf er door heen te slaan? Heb je misschien wat tips voor je Nederlandse fans die soms kwakkelen met hun vorm?
Ik denk dat het makkelijk is om de zaken die nodig zijn om te winnen uit het oog te verliezen. Soms is het zo simpel, zoals te veel willen omdat je de wereldkampioen bent en je wilt voldoen aan de verwachtingen en eisen die men stelt. Ik ben ontzettend koppig aangelegd en geloof nog steeds dat ik mijn spel kan verbeteren. Dus aan het einde van het liedje gaat het vooral om wedstrijden winnen en vertrouwen. Geloof in je eigen kunnen is belangrijk.

Ik heb helaas ook niet de gouden tip, het is nooit makkelijk als je een vormcrisis hebt.

Als je kijkt naar de dartsport hoe die zich nu ontwikkeld. Hoe schaal jij die veranderingen dan in?
Ik denk dat darts nu veel populairder is om naar te kijken en ook om te spelen. Het gaat erg goed met de sport maar het moet wel in deze richting blijven gaan, vooral omdat grote toernooien met grote prijzenpotten niet gegarandeerd zijn. Het is een sport die heel erg makkelijk is om te beoefenen omdat de instapdrempel erg laag is. Vergelijk het bijvoorbeeld met golf. Hierdoor is de potentie van het darten erg goed in de nieuwe wereldeconomieën.

Met de vooruitgang zijn ook de zogenaamde “karakters” weggevallen. Wayne Mardle en Peter Manley zijn hier voorbeelden van. Hoe kijk jij naar deze ontwikkeling?
Er zullen altijd karakters blijven. Ik denk alleen dat het algemene niveau zo erg hoog is en veeleisend dat de focus meer op het spel zelf is gaan liggen in plaats van alles eromheen.

Naar mijn mening was vooral Wayne erg goed bezig om zowel een zeer hoog niveau te gooien maar ook alles eromheen te blijven doen. Nadat hij echter terug kwam van zijn ziekte heeft hij, helaas, nooit meer dat niveau gehaald.

We gaan ons natuurlijk ook richten op de toekomst. Het wereldkampioenschap komt er weer aan. Hoe schat jij jezelf in op dit moment. Ben je helemaal terug in vorm en is een vierde titel misschien wel in de maak?
Ik ben ervan overtuigd dat als ik een goede start maak met een solide performance dat ik dan weer ver kan komen.

Je gaat je eerste wedstrijd van de eerste ronde gooien tegen John Henderson. Wat kan jij ons vertellen over Hendo?
Hij heeft mij in een verschrikkelijk goede wedstrijd verslagen in Crawley eerder dit jaar. We kunnen allebei een goede pot gooien en elke keer als we tegen elkaar gooien is het moeilijk om in te schatten. Het is makkelijk om hem te mogen, ik moet dus een reden vinden om “boos” op hem te worden.

Phil Taylor is weer in topvorm. Ga jij hem dit jaar stoppen met een vintage performance, zoals in de goede oude tijd?
Ik heb hem eerder dit jaar in Oostenrijk met 6-2 verslagen. Hij had een handvol met 180 scores maar ik scoorde goed en finishte goed. Ik geloof dat ik elke keer kan winnen van hem dus ik geef altijd alles wat ik heb als ik tegen hem gooi. Ik had 3 keer een hoger gemiddelde dan 100 in de laatste 4 Premier League ontmoetingen tegen hem. Dit laat ook wel zien dat ik hem dwing om zijn beste spel te laten gooien om van mij te kunnen winnen.

Is er nog iets wat je wilt zeggen tegen je fans in Nederland?
Ik wil de Nederlanders die mij al die jaren hebben gesteund bedanken. Ik weet nog goed dat tijdens de finale van de Embassy in 1994 er 4 Nederlanders zaten met op hun bord de tekst “Part Of Holland”.
.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws