Het dilemma waar de dartsport met de versoepeling op dit moment voor staat Nederland Hoofdnieuws
Nederland Hoofdnieuws

Het dilemma waar de dartsport met de versoepeling op dit moment voor staat

Het dilemma waar de dartsport met de versoepeling op dit moment voor staat

Mark Rutte heeft woensdagavond versoepelingen aangekondigd die vanaf 1 juli ingaan. Alle binnensportsportaccommodaties en horecalocaties, waaronder sportkantines, mogen per 1 juli weer open. Maar wat is de invloed hiervan op de dartsport en wat zijn de gevolgen hiervan voor het spelen van competitie en toernooien?

Dartfreakz sprak met Paul Engelbertink, directeur van de Nederlandse Darts Bond, om hier meer duidelijkheid over te verschaffen.

“De persconferentie met de aangekondigde versoepelingen per 1 juli is natuurlijk goed nieuws voor de sport in algemene zin. Toch is er voor onze dartsport onduidelijkheid. Dat komt doordat 95% van onze sport in de horeca plaatsvindt. Tijdens horecasporten komen in veel gevallen de horecaprotocollen en sportprotocollen bij elkaar. In enkele gevallen kunnen die protocollen conflicteren. Aan de ene kant kun je zeggen, binnensporten mag, contactsporten mag dus we kunnen ook weer een potje darten in de kroeg. Maar we hebben hier ook te maken met de horeca en dus met het horecaprotocol en de noodverordening. Daar staat nu in ‘zitten aan bar of tafel’ en zoals in de persconferentie gezegd werd blijft de verplichting om te zitten in de horeca gelden na 1 juli. Maar wat willen we nu met elkaar. Duidelijkheid! Wat kan en wat kan niet, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. We willen natuurlijk net als alle andere sporten onze geliefde dartsport zo snel mogelijk op een zo’n normaal mogelijke manier beoefenen”, aldus Engelbertink.

De directeur van de Nederlandse Bond geeft verder uitleg waar de bond op dit moment mee bezig is.

“De NDB is al meerdere weken actief bezig met het verkrijgen van die duidelijkheid en creëren van versoepeling in de verschillende regio’s. Eigenlijk al voordat de aankondiging kwam dat de horeca open zou gaan op 1 juni. We schakelen met partijen als VWS, NOC*NSF, KHN, maar ook met het veiligheidsberaad en veiligheidsregio’s. We hebben zelfs al met meerdere gemeentes aan de telefoon gehangen. Ook na de persconferentie van deze week hebben we gelijk geschakeld met NOC*NSF en een aantal andere sportbonden van horecasporten die ook in dit grijze gebied vallen. Aansluitend hebben we ook gelijk opnieuw geschakeld met het ministerie van VWS over dit conflicterende probleem. Dit probleem hebben we nu nogmaals heel helder en duidelijk aangekaart. Onze oproep was dan ook, laten we er nu met elkaar voor zorgen dat we voor 1 juli helderheid en duidelijkheid kunnen geven. Dat is wat iedereen nu wil en we nu nodig hebben. Ik reken dus ook op een helder antwoord van VWS”.

Klopt het dat er in verschillende regio’s al wel weer recreatief gedart kan worden en in andere regio’s niet.

“Ja dat klopt, op zich is dat natuurlijk goed nieuws voor de regio’s waar het weer kan. Nu de regio’s nog waar het niet kan. Deze verschillen vinden wij een onwenselijke situatie. Wij hebben gelijk van het begin van de coronacrisis aangegeven ons veel zorgen te maken over het voortbestaan van alle horecagelegenheden waar gedart kan worden. Het zijn natuurlijk ongekend zware tijden voor deze ondernemers. Toen de horeca open ging op 1 juni stond in de noodverordening de regel: in horeca zitplaats aan bar of tafel. Verschillende veiligheidsregio’s gaan helaas verschillend om met de interpretatie van deze noodverordening. Dit heeft geen gevolgen voor de inhoud van de noodverordening maar geeft weer of de noodverordening soepel, ‘in de geest van de noodverordening’, of streng wordt toegepast. Resultaat is dus dat in de ene veiligheidsregio darten is toegestaan en in de andere niet. Zelfs binnen één veiligheidsregio wordt dit verschillend toegepast door gemeenten. Aangezien vanaf 1 juli binnensporten weer mag pleiten wij opnieuw voor een eenduidig antwoord dat darten in de horeca ook mogelijk moet zijn. Waarbij naar onze mening de juiste interpretatie is dat spelers/klanten een zitplaats dienen te hebben maar wel een potje zouden moeten kunnen darten."

Uiteraard wilde Dartfreakz ook al even vooruitblikken naar de Dutch Open Darts 2021. Want hoe gaat bijvoorbeeld de Dutch Open er volgend jaar uitzien of komt er geen 2021-editie?

Paul Engelbertink: "Vooropgesteld weten we op dit moment niet hoe de situatie er in februari 2021 uitziet en dat maakt het natuurlijk bijzonder lastig om een voorspelling te doen over de Dutch Open 2021. Duidelijk is dat we hier nu nog geen besluit in nemen. Uiteraard is er nagedacht over verschillende scenario’s en zijn we in contact met onze vaste partners zoals De Bonte Wever. Zoals het er nu naar uitziet gaat op 1 oktober de inschrijving gewoon open. Wel met een duidelijke opmerking dat we afhankelijk zijn van de regels en richtlijnen van de overheid. Een dergelijk evenement willen we natuurlijk wel op een veilige en verantwoordelijke manier organiseren.”

Hoe nu verder?

Engelbertink: “Jullie mogen echt van mij aannemen dat wij er boven op zitten en alles op alles zetten om zo snel mogelijk meer helderheid te verkrijgen, met natuurlijk als doel dat we weer met elkaar kunnen gaan darten. Zodra wij meer duidelijkheid hebben communiceren we dat zeker op onze website en zullen we Dartfreakz ook op de hoogte brengen. Hopelijk spreek ik jullie snel weer met meer en goed nieuws.

De NDB publiceerde gister dit artikel al op hun website.

Update 20:00 uur: Inmiddels is er meer duidelijkheid met een aanpassing in het sportprotocol, klik hier voor meer informatie.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws