Dag 3 World Grand Prix: overwinningen voor wereldkampioen Smith en voormalig winnaar Price PDC
PDC

Vandaag is het tijd voor dag 3 van een van de grootste PDC major-toernooien: de Boylesports World Grand Prix. Het toernooi dat gehouden wordt in Leicester kent een uniek format: dubbel-in, dubbel-uit. Op dag 3 staan vier laatste 16 wedstrijden op het programma.

Dit toernooi wordt gespeeld in een setsysteem. In de tweede ronde is dit een best of 5 sets. Vanavond staat de bovenste helft van het speelschema op de planning en alles is live te zien op Viaplay en VTM.

De avond begon met tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson. Hij speelde tegen UK Open kampioen Andrew Gilding. In tegenstelling tot wat hun vorm deed verwachten was het Gilding die de wedstrijd verrassend met 3-2 won. We vervolgden de avond daarna met Stephen Bunting tegen Martin Schindler, een heerlijke wedstrijd waarin Schindler nipt het sterkst bleek.

De winnaar van 2020, Gerwyn Price kwamdaarna in actie tegen de nummer 1 van Polen: Krzysztof Ratajski. Hierin ging elke set naar een beslissende leg maar was het wel Price die elke set wist te winnen. Ten slotte sloten we de avond af met de wereldkampioen Michael Smith die speelde tegen voormalig finalist Brendan Dolan. Smith had geen kind aan Dolan en won eenvoudig met 3-0.

Gary Anderson (83.09) 2-3 (3-0, 2-3, 3-0, 0-3, 1-3) Andrew Gilding (80.20)
In de eerste set zorgde een magere eigen leg van Gilding ervoor dat Anderson de 2-0 voorsprong pakte. Anderson hield daarna opnieuw de eigen leg en won de eerste set dus met 3-0. In de tweede sets gingen alle legs met de darts mee, zo ook de laatste leg waarin Gilding via tops de set met 3-2 won en de wedstrijd 1-1 in sets gelijk maakte. In de derde set miste Gilding 4 pijlen om zijn eigen leg te houden waarna Anderson de Engelsman brak en in deze set 2-0 voor kwam. Via een 86-finish op de bullseye pakte Anderson vervolgens deze derde set en de 2-1 voorsprong. In de vierde set miste Anderson pijlen om de eigen leg te houden, en was het juist Gilding die brak voor 2-0. Via een 56-finish won Gilding de vierde set zelfs met 3-0 en stond het 2-2 in sets waardoor we een beslissende laatste set kregen. In die set miste Anderson pijlen op de dubbel om de eerste leg te houden, waarna 'Goldfinger' via een 100-finish de break pakte. Daarna miste Gilding echter een karrevracht aan dubbels om de eigen leg te houden waarna Anderson terugbrak tot 1-1. In de derde leg was het weer de beurt aan Anderson om dubbels te missen waarmee ook Gilding weer brak en 2-1 voor stond. Met zijn vierde matchdart pakte Gilding vervolgens de verrassende overwinning en bereikte hij voor het eerst in zijn carrière de kwartfinales van de World Grand Prix.

Stephen Bunting (92.06) 2-3 (3-0, 1-3, 1-3, 3-2, 1-3) Martin Schindler (88.21)
Bunting begon geweldig met een 138-finish, terwijl Schindler nog niet eens de openingsdubbel had weten te raken. Schindler gooide helemaal niks in deze eerste set en dus snelde Bunting naar een 3-0 winst in de openingsset. In set 2 ging Bunting verder waar hij gebleven was en gooide hij 6 perfecte pijlen in uiteindelijk een 11-darter. Via een 78-finish pakte Schindler vervolgens zijn eerste leg voor 1-1 in deze set. De eigen leg werd gehouden en met een 112-finish won Schindler de set en stond het zelfs alweer gelijk met 1-1 in sets. In set 3 hielden beide mannen de eigen leg. Schindler brak vervolgens met een 160-finish voor 2-1. Via een 87-finish won de Duitser ook de derde set en kwam hij 2-1 voor. In set 4 was het Bunting die brak en met een 74-finish kwam hij 2-0 voor in deze set. Bunting mistte echter setpijlen waarna Schindler terugvocht tot 2-2. Met Schindler op dubbel 6 voor de wedstrijd gooide Bunting 70 uit, waarmee het 2-2 in sets stond en we opnieuw een beslissende set kregen. Bunting mistte meteen al 4 pijlen op de dubbel wat werd afgestraft door 'The Wall'. Met een 80-finish breidde de Duitser de voorsprong uit tot 2-0. Bunting mocht nog een leg pakken maar met een 103-finish pakte Martin Schindler de winst en zijn tweede kwartfinale op een ranking televisietoernooi.

Gerwyn Price 3-0 (85.13) (3-2, 3-2, 3-2) Krzysztof Ratajski (80.78)
Price begon de partij sterk met een 120-finish. Ratajski gooide in zijn eigen leg vervolgens een 112-finish. Beide spelers hielden nog eens de eigen leg voor 2-2, waarna Price met een 116-finish de eerste set met 3-2 won. In de tweede set ging de Welshman sterk door waar hij gebleven was, en kwam eenvoudig 2-0 voor. Ratajski pakte wel de eigen leg en via een 74-finish maakte hij er weer 2-2 van. Via tops pakte Price echter weer de set en kwam hij toch nog met 2-0 voor. In set 3 gooide Ratajski 130 uit voor 1-1. Voor de derde set op rij werd het vervolgens 2-2. In leg 5 miste Price twee matchdarts, echter miste Ratajski ook 3 pijlen voor de set waarna 'The Iceman' via tops de 3-0 overwinning pakte en zich plaatste voor een kwartfinale partij tegen Martin Schindler.

Michael Smith (90.57) 3-0 (3-1, 3-1, 3-0) Brendan Dolan (76.83)
Smith brak Dolan meteen met een 96-finish. Dolan brak echter meteen terug met een 80-finish. Het regende goede finishes om te breaken want in leg 3 was het Smith die 91 uitgooide voor 2-1. Via een 64-finish hield Smith vervolgens als eerste zijn eigen leg en won daarmee de eerste set met 3-1. Het breaken herhaalde zich al meteen in set 2 toen Dolan 90 uitgooide voor de 1-0. Ook nu brak Smith meteen terug, en via zijn tweede 96-finish maakte Smith er 2-1 van. De eigen leg werd vervolgens gehouden waardoor Smith ook de tweede set met 3-1 won. In de derde set was 'Bullyboy' helemaal dominant. Hij brak weer meteen, hield vervolgens via een 105-finish en brak vervolgens weer via een tweede 105-finish op rij voor de wedstrijd. Daarmee plaatste de wereldkampioen zich eindelijk voor de eerste keer in zijn carrière voor de World Grand Prix kwartfinales waarin hij het op zal nemen tegen Andrew Gilding.