Russ Bray neemt afscheid als Scheidsrechter, neemt nieuwe rol aan bij PDC PDC
PDC

Russ Bray neemt afscheid als Scheidsrechter, neemt nieuwe rol aan bij PDC

Russ Bray neemt afscheid als Scheidsrechter, neemt nieuwe rol aan bij PDC

Russ Bray, beter bekend als 'The Voice', zal op 3 januari zijn laatste televisiewedstrijd callen tijdens de finale van het Paddy Power World Darts Championship 2023/24. De populaire scheidsrechter begint langzaam aan zijn glansrijke carrière een einde te breien en zal vanaf 2024 een nieuwe rol aannemen als ambassadeur van de PDC.

Russ, die zijn bijnaam 'The Voice' te danken heeft aan zijn kenmerkende stemgeluid, heeft een cruciale rol gespeeld in de wereldwijde groei van de sport gedurende de afgelopen vier decennia. Naast zijn tijd als speler op county-niveau voor Hertfordshire, voegde Russ zich in juli 1996 bij de PDC als scheidsrechter/caller. De aankomende editie van het wereldkampioenschap in Alexandra Palace markeert zijn 28e en laatste World Championship achter de microfoon.

De 66-jarige scheidsrechter heeft geschitterd in enkele van de meest iconische momenten van de sport, waaronder de finale van het wereldkampioenschap in 2007 tussen Phil Taylor en Raymond van Barneveld in de Circus Tavern. Hij was ook de caller tijdens de historische overwinning van John Part op Taylor in 2003 en kondigde de eerste wereldtitels aan voor Adrian Lewis, Michael van Gerwen, Gary Anderson en Peter Wright in respectievelijk 2011, 2014, 2015 en 2020.

Russ heeft ook toezicht gehouden op 17 op televisie uitgezonden negendarters, waaronder Michael van Gerwen's 17 perfecte pijlen op het wereldkampioenschap van 2013/14 en Phil Taylor's baanbrekende negendarter in 2002 - de eerste op televisie uitgezonden perfecte leg in de PDC.

“Tot dusver heb ik een prachtige carrière gehad, en deze sport heeft me zoveel kansen en herinneringen gegeven,” reflecteerde 'The Voice'. Hij zal nog steeds de PDC vertegenwoordigen op het World Series-circuit in 2024.

“Wanneer je deel uitmaakt van de sport, ga je mee met de stroom, met de achtbaan, maar als je kijkt naar de ontwikkeling van de sport sinds ik me in 1996 bij de PDC heb gevoegd, is het verschil ongelooflijk.

"Het is nu een mondiale sport. Als je scheidsrechter bent op de PDC Asian Tour in Mongolië en op het World Series-podium in Australië, moet je jezelf soms wel knijpen.

“Ik ben nu met pensioen. We hebben een aantal geweldige jongeren scheidsrechters die eraan komen, dus voor mij persoonlijk denk ik dat het de juiste tijd is.”

Gevraagd naar enkele van zijn meest beroemde wedstrijden, voegde hij eraan toe: “Het meest speciale moment voor mij was de finale van het wereldkampioenschap in 2007 tussen Phil Taylor en Barney Van Barneveld, die nog steeds wordt gezien als de beste finale ooit.

“Ik had het geluk om die finale te callen en dat was absoluut geweldig. John Part die Phil in 2003 versloeg, was een andere geweldige prestatie en een andere mijlpaal."

PDC Chief Executive Matt Porter voegde toe: “Russ' stem is synoniem met onze sport en zijn bijdrage aan het spel gedurende de laatste 30 jaar is ongelooflijk.

“De finale van het World Darts Championship is de perfecte en enige omgeving voor hem om zijn carrière als scheidsrechter af te sluiten. Russ is trots op wat hij doet, maar hij is ook trots op waar de sport staat, en hij heeft een grote rol gespeeld in het helpen ervan op dat niveau te komen.

"De rol van PDC-ambassadeur is speciaal voor Russ gecreëerd, omdat we het te verspillend vonden om zijn bijdrage aan de sport volledig te verliezen.”

Russ heeft een belangrijke rol gespeeld bij de uitbreiding van de wereldwijde affilitatietours van de PDC, waaronder de Asian Tour, en gelooft dat de wereldwijde groei van de sport de komende jaren zal blijven toenemen.

“Ik heb veel ervaring en input die ik kan aandragen, en ik kijk er echt naar uit om deze nieuwe rol te vervullen," voegde de 66-jarige toe, die ook zal bijdragen aan de ontwikkeling van de volgende generatie scheidsrechters.

“Er is nog steeds veel te doen en er zijn nog steeds veel dingen die we kunnen bereiken.

“We zitten op de top van een golf en we gaan met een razend tempo, en ik zie niet dat het einde van die golf ergens komt.”

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws