BDO WK voorbeschouwing: Wie zijn de favorieten en outsiders en welke eerste ronde partijen springen eruit? WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

BDO WK voorbeschouwing: Wie zijn de favorieten en outsiders en welke eerste ronde partijen springen eruit?

BDO WK voorbeschouwing: Wie zijn de favorieten en outsiders en welke eerste ronde partijen springen eruit?

Het PDC WK is pas net voorbij of het BDO WK staat alweer voor de deur. Zaterdagmiddag wordt in de O2 in Londen begonnen aan het volgende wereldkampioenschap darts. Dit leek ons een mooi moment om vooruit te blikken of wat we mogen verwachten. Hierbij kijken we bij zowel het heren- als damestoernooi naar de favorieten, outsiders, andere spelers om in de gaten te houden en lichten enkele interessante eerste ronde partijen uit.

Herentoernooi
Favorieten
Wesley Harms, Jim Williams en Richard Veenstra wisselden in 2019 afwisselend van plek in de top 3. Het is dan ook duidelijk dat zij de favorieten zijn.

Wesley schreef onder andere de England Classic, England National Championship, British Open en Scottish Open op zijn naam en heeft dus getoond dat hij zeker in staat is om het komende WK te winnen. Sparky heeft echter niet echt kunnen overtuigen op het grote podium met een kwartfinale in de World Trophy, laatste 16 op het vorige BDO WK en een laatste plek in de poulefase van de Grand Slam of Darts.

Jim lijkt niet de topvorm te hebben van 2018 als we kijken naar zijn toernooizeges. De Welshman haalde echter vorig jaar de halve finale van het BDO WK, nadat hij van Glen Durrant verloor. Ook heeft The Quiff de BDO World Trophy op zijn naam geschreven dus hij maakt zeker kans op het komende BDO WK.

Richard herpakte zich goed na een teleurstellend BDO WK 2019 door het Dutch Open in de Bonte Wever te Assen te winnen. Het Dutch Open wordt door velen beschouwd als het moeilijkste open toernooi van de BDO om te winnen. Ook haalde de man uit Ossenzijl de finale van de BDO World Trophy, die hij echter verloor van Jim Williams. Dus het kan interessant worden als beide heren in de halve finale van het BDO WK wederom de degens kruisen.

Outsiders

BDO WK voorbeschouwing: Wie zijn de favorieten en outsiders en welke eerste ronde partijen springen eruit?

Martijn Kleermaker kende een geweldig 2019 en is daarom zeker een speler in de vorm die nodig is om wereldkampioen te kunnen worden. Martijn haalde in 2019 de halve finale van de WDF World Cup singles en won daarnaast ook het Welsh Open, Luxemburg Open en sloeg een dubbelslag door het West-Fries Open en de West-Fries Masters te winnen. Martijn heeft echter relatief weinig ervaring op het grote podium. Hij speelde enkel tweemaal op de Finder Darts Masters en strandde op de BDO World Trophy 2019 bij de laatste 16. Dit zou in zijn nadeel kunnen werken, maar Martijn zal ongetwijfeld zijn kansen pakken als deze zich voordoen.

Scott Waites is weliswaar niet meer de topspeler die hij ooit was. Scotty2hotty is echter een speler die het altijd goed doet op het grote podium. Zo haalde hij in 2019 voor de derde keer de finale van het BDO WK, nadat hij zich in 2013 en 2016 tot wereldkampioen had laten kronen. Ook stond Scott in de finale van de World Masters 2019. Sinds zijn laatste wereldtitel deed hij het steeds iets beter met respectievelijk een kwartfinale, halve finale en finaleplek dus als hij die lijn doorzet wordt hij voor de derde keer wereldkampioen.

Wayne Warren is een vaak onderschatte speler. Dit komt waarschijnlijk doordat hij zelden echt goed speler, maar zijn tegenstander moet op zijn best presteren om hem te verslaan. Wayne is dan ook vergelijkbaar met spelers als James Wade. Hij doet de juiste dingen op het juiste moment zonder buitengewoon goed te gooien. Dit blijkt ook uit het feit dat hij een vaste waarde is in het nationale team van Wales. Wayne haalde de halve finales van de WDF World Cup 2011 en 2013 en de WDF Europe Cup 2010. In 2019 voegde hij het Antwerp Open aan zijn palmares toe.

Nick Kenny gold lange tijd als veelbelovend talent. Zo wist hij al in 2010 de WDF Europe Cup jeugd te winnen en pakte hij in 2014 twee PDC Development Tours. In 2014 haalde hij ook de laatste 16. Sindsdien leek hij langzaam maar zeker uit de BDO-top te vallen en had het er alle schijn van dat Nick het zoveelste talent was die het niet kon maken in de dartswereld. Maar Nick wilde van geen opgeven weten en haalde de halve finales van de World Trophy 2017 en zette de laatste jaren de weg omhoog in. In 2019 was de Welshman erg succesvol met titels op het Belgium Open, French Open en Bruges Open naast de zege op het teamtoernooi van de WDF World Cup. Zodoende behoort Nick weer tot de top van de BDO en is hij een van de outsiders op het komende WK.

Spelers om in de gaten te houden
Er zijn teveel spelers om op te noemen, die aanspraak maken voor deze categorie. Daarom hebben wij ons beperkt tot spelers van het Europese vasteland met een uitzondering, omdat hij de schifting naar de categorie outsiders net niet had gehaald.

Dave Parletti is ook een gevaarlijke speler. Hij won de Welsh Classic en Romanian Open en is de nummer vier van de plaatsingslijst. Op de Grand Slam of Darts 2019 boekte hij een overwinning op William O'Connor om aan te tonen waar hij toe in staat is. Verder heeft hij zich nog niet echt kunnen laten zien op het grote podium met een plek bij de laatste 16 op de World Masters 2018 als een van de hoogtepunten. Dus het is zeker een goede speler, maar lijkt op het podium nog wat stappen te moeten zetten om echt kans te maken op grote toernooizeges.

BDO WK voorbeschouwing: Wie zijn de favorieten en outsiders en welke eerste ronde partijen springen eruit?

Mario Vandenbogaerde hoorde een aantal jaar geleden tot de Belgische top, maar was vervolgens enige tijd uit de spotlights verdwenen. In 2018 ging Super Mario weer de BDO-tour af en won hij onder andere de Luxemburg Masters 2018 en het German Open 2019. In 2019 haalde hij ook de grote podia met een laatste 16 op de World Trophy en halve finaleplek op de World Masters tot gevolg. Dus deze Belg is zeker een speler om in de gaten te houden.

Sebastian Steyer verzekerde zich van een plek in de eerste ronde van het BDO WK door op de 24e plek te staan op de BDO-ranking op de datum dat het deelnemersveld bekend wordt. Sebastian zal de vierde Poolse speler op het BDO WK zijn. Hiermee treedt hij in de voetsporen van Krzysztof Ratajski, Krzysztof Kciuk en Karolina Podgorska. Steyer maakte indruk op de World Trophy, waar hij de halve finales haalde waar hij verloor van de als eerste geplaatste Richard Veenstra. Ook speelde hij vorig jaar januari op PDC Q-School en kwam slechts een punt te kort om een PDC tourkaart te bemachtigen.

Thibault Tricole is een van de spelers, die door een van onze redacteuren geinterviewd is voor zijn Facebookpagina, om inzicht te geven in zijn carrière en leven en de status van de dartsport in Frankrijk. Thibault kwalificeerde zich voor het WK door de hoogste speler te zijn op de West-Europese ranking, die zich nog niet had gekwalificeerd via de top 27 van de wereld. Thibault had wellicht nog meer kunnen presteren, maar kon niet de hele BDO-tour aflopen. Desalniettemin won de Fransman de Greek Open en Torremolinos Open in 2019 en is zodoende zeker een speler om in de gaten te houden. Hij heeft echter weinig ervaring op het grote podium en hij gaf in het eerder genoemde interview zelf al aan dat hij nog weleens onder de druk wil bezwijken.

Andreas Harrysson wist zich te kwalificeren via de ranking voor spelers uit de Baltische & Scandinavische landen. Andreas is een ervaren speler en taaie tegenstander. Andreas speelt echter weinig buiten Scandinavie. Toch heeft hij al laten zien waar hij toe in staat is. Zo haalde hij op de WDF World Cup 2019 de kwartfinales, nadat hij in 2016 door wist te dringen tot de halve finales van de WDF Europe Cup. Daarnaast won hij de Finnish Masters 2018 en haalde hij de finale van het Swedish Open 2018 en de halve finales van de Denmark Masters 2019 en Polish Open 2018.

Interessante eerste ronde partijen
Mario Vandenbogaerde en Sebastian Steyer trappen het BDO WK af. Dit is een wedstrijd tussen twee spelers om in de gaten te houden. Sebastian haalde de halve finale van de World Trophy, terwijl Mario halve finalist was op de World Masters. Meer hoeft er niet gezegd te worden toch?

De als achtste geplaatste Willem Mandigers treft de Duitser Michael Unterbuchner. Vorig jaar leverden ze een geweldige wedstrijd in de kwartfinale van het BDO WK, waar Michael met 5-4 aan het langste eind trok. Als ze ook maar in de buurt komen van die wedstrijd krijgen we een goede wedstrijd.

Scott Waites tegen Martin Adams, de enige spelers met meerdere wereldtitels op hun naam treffen elkaar in de eerste ronde. Een tweevoudig wereldkampioen tegen een drievoudig wereldkampioen na een op papier interessante dameswedstrijd. Is er een betere manier om de maandagavond te besteden?

Voormalig BDO wereldkampioen Scott Mitchell neemt het op tegen Leighton Bennett, een van de revelaties van 2019. De 13-jarige Leighton kende een geweldig jaar, maar is hij opgewassen tegen de ervaren en populaire Scott Mitchell?

Damestoernooi
Favorieten
Veel mensen zullen verwachten dat de strijd bij de dames zal gaan tussen titelverdedigster Mikuru Suzuki en Lisa Ashton. Hier valt zeker iets voor te zeggen, zeker nadat Fallon Sherrock zich heeft afgemeld. Weinig mensen zullen Mikuru gekend hebben voordat ze zich voor het BDO WK 2018 kwalificeerde. Waarschijnlijk waren er nog minder mensen die verwachtte dat ze de eerste ronde van Lisa Ashton zou winnen. De rest is geschiedenis. Lisa Ashton is een viervoudig BDO wereldkampioen en weet absoluut wat er nodig is om het toernooi te winnen en zal uit zijn op revanche.

Outsiders
Deta Hedman is een van de meest ervaren en constante spelers in het damesdarten. Ze heeft echter nog geen BDO WK weten te winnen, ondanks dat ze driemaal de finale haalde. Wellicht werkt de nieuwe locatie in haar voordeel om het toernooi dat een speler met haar staat van dienst minstens een keer op haar naam zou moeten zetten te winnen.

Anastasia Dobromyslova is een drievoudig BDO wereldkampioen. Haar laatste wereldtitel dateert echter alweer uit 2013. Natuurlijk heeft ze de laatste tijd minder toernooien gespeeld, nadat ze moeder is geworden. Toch wist ze in 2019 vijf finales te halen, waaronder de World Masters. De Russische is dan ook zeker een speler om rekening mee te houden.

Lorraine Winstanley is een van de spelers, die al jaren in de top van het damesdarten staat. Ze begon 2019 met een halve finaleplek op het BDO WK. Sindsdien was 2019 niet haar beste jaar, maar wie weet wat ze op het grote podium kan laten zien.

BDO WK voorbeschouwing: Wie zijn de favorieten en outsiders en welke eerste ronde partijen springen eruit?

Aileen de Graaf is ook een van de spelers die al jaren tot de damestop behoort. Aileen won tweemaal de Finder Masters en daarnaast de World Masters 2015 en World Trophy 2017. Dus ze weet wat er voor nodig is om een groot toernooi te winnen. Op het WK is ze echter nog niet verder gekomen dan de halve finale, waar ze in 2016 en 2017 strandde.

Spelers om in de gaten te houden
Laura Turner kende een goed 2019. Ze won het Isle of Man Open en haalde de kwartfinales van de World Trophy, nadat ze ook haar WK-debuut had gemaakt. Ze heeft echter een pittige eerste rondepartij tegen Deta Hedman, maar als ze die ronde doorkomt kan Laura ver komen dit toernooi.

Beau Greaves staat al jaren bekend als een zeer getalenteerde speelster. In 2019 speelde ze regelmatig tussen de dames mee, ondanks dat ze pas 16 is. Beau toonde haar klasse door de Welsh Classic, Welsh Open, England National Championships en England Open te winnen. Ze is dan ook als zesde geplaatst.

Interessante eerste ronde wedstrijden
Aileen de Graaf treft in Kirsty Hutchinson een speler die zich stormachtig heeft ontwikkeld in 2019. Op basis van de BDO-ranking kwam Kirsty net te kort voor een plek op het WK. Op het kwalificatietoernooi liet ze echter zien dat ze het verdient om op het WK te staan en heeft ook aangetoond dat het deelnemersveld van het dames WK uitgebreid kan worden, omdat de sterkte in de breedte steeds meer toeneemt. Aileen is natuurlijk de favoriet in deze partij, maar als zij niet op komt dagen zal Kirsty haar kansen pakken.

Deta Hedman tegen Laura Turner is ook een interessant affiche. Deta is een speelster die het verdient om een wereldtitel te pakken, maar dat is haar tot nu toe niet gelukt. Dit jaar heeft Deta in Laura, die een sterk 2019 kende, direct een taaie tegenstander en als Deta niet op haar top speelt kan Laura zeker winnen.

Mikuru Suzuki is een van de favorieten voor de eindzege. Echter is haar eerste tegenstander Maria O'Brien een taaie speelster, die moeilijk te verslaan is en in de laatste jaren al voor enkele verrassingen op het grote podium heeft gezorgd. Dus als Mikuru last krijgt van de druk van titelverdedigster en als Maria haar onder druk kan houden, kan het een erg interessante wedstrijd worden.

Het toernooi zou live uitgezonden worden door Eurosport maar net als vorig jaar staan niet alle sessies in de programmering van de Nederlandse Eurosport.

Hiervoor kan worden uitgeweken naar deze pagina met de officiële livestream van de BDO.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws