Phil Taylor wint 16e World Matchplay-titel, Peter Wright is runner-up PDC
PDC

Phil Taylor wint 16e World Matchplay-titel, Peter Wright is runner-up

Phil Taylor wint 16e World Matchplay-titel, Peter Wright is runner-up

Phil Taylor is naast 16-voudig wereldkampioen na zondagavond ook 16-voudig World Matchplay-kampioen. The Power nam deel aan 24 edities van de World Matchplay en won met 16 titels twee derde van alle edities. Peter Wright toonde voor en na de finale zijn emoties en kon bijna geen woord uitbrengen. Taylor leek er minder moeite mee te hebben dat het zijn laatste optreden ooit op de World Matchplay was.

Met deze titel stijgt Taylor op de wereldranglijst naar de vierde plek en is daarmee de hoogst geplaatste Engelsman. Dat hij dat nog weet te bereiken met het missen van erg veel toernooien is een ongekende prestatie.

In totaal heeft Phil Taylor 107 wedstrijden gespeeld op de World Matchplay en hiervan won hij er 99 en verloor er slechts 8. Hij pakte 16 titels en gooide twee 9-darters. Dit sprookje is zondagavond afgesloten zoals Taylor dit alleen had kunnen dromen.

World Matchplay 2017
Finale

Phil Taylor (104,24) 18-8 Peter Wright (99,74)
Nadat Taylor voor de allerlaatste keer zijn walk on richting het World Matchplay podium maakte toonde Peter Wright zijn emoties. In de partij was het Taylor die nipt een 161-finish miste in de openingsleg maar in de herkansing was het raak. Ook de tweede leg was een prooi voor The Power waarna The Snakebite, of in deze finale ook wel The Pinapple genoemd, een 101-finish gooide. In leg vier openen ze allebei met een 180-er maar Taylor gooide er twee perfecte darts achteraan en Wright slechts 1. Taylor wint de leg en Wright pakt de laatste leg voor de eerste onderbreking waarmee de Engelsman met een 3-2 voorsprong in zijn voordeel gaat rusten.

Na de onderbreking is de eerste leg een prooi voor Taylor maar de zevende leg gaat naar Wright via een 100-finish die hij gooit via single 20 en tweemaal dubbel 20. In de legs die erop volgen is Taylor duidelijk zijn opponent de baas. Met o.a. twee 12-darters waarbij hij er één eindigt op de bulls-eye weet The Power zijn voorsprong uit te bouwen tot 7-3 alvorens er weer een onderbreking volgt.

The Power pakt direct weer de 11e leg na de pauze waarna Wright opent met tweemaal 180. Hij maakt 8-4 en lijkt de triples niet meer te kunnen missen. Na 9 darts staat hij op dubbel 8. Wel kan hij de dubbels missen want Taylor krijgt nog de kans om de leg te winnen maar Wright hersteld tijdig. Hij gooit maar liefst 19 triples in 7 beurten, dat betekent dat hij slechts twee keer de triple niet raakte. Het is dat hij de dubbels mist anders had hij op rij een 11-darter, 11-darter, 10-darter en 11-darter kunnen gooien. De legs pakt hij uiteindelijk wel en op die manier verkleint hij de achterstand tot 6-8, maar net voor ze weer van het podium gaan gooit Taylor een 11-darter en staat op dat moment op 9-6.

Voor de derde onderbreking kwam Wright op stoom en liep hij in op zijn opponent maar dit alles werd te niet gedaan in de sessie die daarop volgde. Van de 5 legs won Taylor en 4 en dus stond er daarna 13-7 op het scorebord en met 18 benodigde legs wordt het een hele kluif voor de Schot om dit nog om te buigen.

The Power is hard op weg naar zijn 16e World Matchplay-titel wanneer hij doorstoomt naar een 17-7 voorsprong. Slechts één leg is hij verwijderd van historie. Maar Wright sleept er nog een leg uit en weet er daardoor nog een pauze uit te slepen. Bij een stand van 17-8 is het niet langer de vraag wie de finale wint, maar meer in welke leg Taylor het besluit laat vallen.

Na de laatste onderbreking viel het besluit direct in de eerste leg. Phil Taylor wint het toernooi met een 18-8 overwinning en schrijf daarmee geschiedenis. Van de 24 edities waar The Power deelnam aan de World Matchplay won hij er maar liefst 16.

---
Van 1 tot en met 3 september vinden in Maastricht de Dutch Darts Masters plaats. Hier komen toppers als Michael van Gerwen, Peter Wright, Kim Huybrechts, Benito van de Pas en Jelle Klaasen in actie. Jij kan live aanwezig zijn als je via deze link je kaarten op tijd bestelt. Wacht niet te lang er zijn al verschillende sessies uitverkocht.

Ook tickets voor de Unibet European Darts Championship 2017 zijn te bestellen via deze link.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws