Column Ron van den Berg: "Goed nieuws van de BDO?!" Columns
Columns

Column Ron van den Berg: "Goed nieuws van de BDO?!"

Column Ron van den Berg: "Goed nieuws van de BDO?!"

Inderdaad jubelend het bericht ontvangen dat de Lakeside 2019 zal gaan plaatsvinden in de Country Club Lakeside in Frimley Green en nog jubelender dat Eurosport dit toernooi (de naam WK was er toch al af?) alsook nog 2 andere “grote” BDO toernooien zal gaan uitzenden Jubel de jubel!

Voelt u daar enige ironie in deze vermelding? Besmuikt gegiechel?

Dan heeft u gelijk, want in de bovenstaande newsflash wordt een nieuw wereldrecord “open-deuren-intrappen” gevestigd, want wordt het grootste BDO toernooi, voorheen World Championship of Darts, niet al sinds medio 1843 in Frimley Green gehouden?!

En heeft Eurosport niet al sinds een jaar of 5 beelden van dit evenement uitgezonden?! Betekent dat niet dat die afspraak tussen BDO en Eurosport allang bestond evenals de deal met de inmiddels 153-jarige eigenaar van Lakeside Bob Potter?! Dus wat is er nieuw aan dit goede nieuws? Anders dan dat men niet grootschalig World Championship of Darts loopt te gillen, kan ik niet veel wereldschokkends ontdekken.

Opvallend is wel dat de nieuwe voorzitter dan blijk geeft van die ene week mediatraining die hij genoten heeft door te stellen dat het eventjes iets langer duurde voor er duidelijkheid geschapen kon worden inzake Lakeside.

Zou het dan niet zo kunnen zijn, dat men wanhopig op zoek is geweest naar iets wat op een grote TV zender lijkt om dit toernooi te slijten? Niemand heeft kunnen vinden die interesse had? BBC, jarenlange partner van BDO koos immers ook een tijd geleden al voor de PDC en ITV ging daarin al snel mee. Sky was al vergeven en dan blijft een Eurosport over, die sowieso al jarenlang mee hobbelde.

Om dan uiteindelijk toch maar in Lakeside te blijven is volgens mij meer noodzaak dan keuze. De naam Lakeside is nog het enige cachet wat men aan dit toernooi kan geven. Alleen voor de spelers heeft het zin bij een overstap naar de PDC, want daar wordt je dan toch maar even als World Champion aangekondigd als je Lakeside een keer gewonnen hebt. En dit telt dan met name voor de titels na 2013 gewonnen, want ik weet niet meer zeker of Christian Kist op TV bij de PDC nog wordt aangekondigd als Former World Champion. Ik zal de volgende keer eens wat beter opletten in plaats van alleen maar negativiteit te verzamelen.

Genoeg geschopt tegen de BDO. Datgene wat ervan overblijft en diegene die daar nog in werkt, mee werkt, in gooit en doet wens ik uiteraard alle succes van de wereld toe om het dagelijks brood op de plank te krijgen.

Valt er nog wat te mopperen op de PDC dan? Daar moest ik toch wat langer over nadenken of het moet dan toch de steeds voller lopende agenda worden met zoveel toernooien en evenementen zijn. Ik begin bang te worden voor overkill. Een tijdje geleden werd dat al eens aangegeven, maar ik ben bij mijzelf te rade gegaan en heb ontdekt, dat ik steeds minder enthousiast wordt van een wedstrijd tussen pakweg Daryl Gurney en Gerwyn Price, waarbij de emotionele uitspattingen en debiele manier van juichen mij meer interesseren dan het geboden spel. Ligt dat aan mij?

Toch heel vaak dezelfde koppies die dezelfde kunstjes vertonen.

De eerste ronde partijen vind ik vaak de leukste met nieuwe gezichten en andere stijlen. Ik ben echt dol op darten kijk vrijwel alles wat er te kijken valt, maar soms lijkt het wel of er wekelijks herhaald wordt, hetgeen mijn volwassen dochter laatst zijdelings opmerkte. “Dit heb je vorige week toch ook zitten kijken, Pa?”

Anderzijds is het wel steeds leuker en interessanter om iedere keer andere gezichten in halve finales en finales te zien. Volgens mij wordt 2018 het jaar waarin de verdeling van de winst op de toernooien met betrekking tot finalisten en winnaars het grootst is. Laten we wel zijn en dat de periode waarin Phil Taylor de scepter zwaaide en onder andere 16-voudig wereldkampioen is geworden best wel saai te noemen was ten aanzien van afwisseling.

De vraag destijds was heel vaak wie dan anders dan hij de finale zou halen, laat staan winnen. Nu is dat anders. De komende winnaars van toernooien laat zich steeds moeilijker raden. Iets waar de Engelse wedkantoren best blij mee zijn. En de kijker ook. En de kenners niet, want menig analyse wordt te kakken gezet na een avondje darten tegenwoordig, waarmee mijn gemopper enkele alinea’s eerder door mijzelf wordt tegengesproken en ik mijzelf voor de zoveelste keer belachelijk maak.

Zodoende.

Ron van den Berg
1 november 2018

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws