De evolutie van darts: van pijltjes gooien in de kroeg naar professionele sport algemeen nieuws
algemeen nieuws

De evolutie van darts: van pijltjes gooien in de kroeg naar professionele sport

De evolutie van darts: van pijltjes gooien in de kroeg naar professionele sport

Tot voor enkele jaren was darts voor veel Nederlanders een spel dat in de Britse pubs werd gespeeld door mannen met bierbuiken en weinig talent. Voor velen was het idee om voor de televisie te gaan zitten voor een dartstoernooi ondenkbaar, en geen enkele TV-zender zou het hebben gewaagd om op een zondagnamiddag darts te programmeren. Maar de tijden zijn veranderd. Darts is, net zoals poker en blackjack, uitgegroeid tot een sport die miljoenen fans aantrekt, een sport met een enorme prijzenpot. In dit artikel bekijken we de evolutie van deze oer-Britse sport.

De oorsprong van darts

De exacte oorsprong van darts is moeilijk te achterhalen, maar het staat vast dat het spel diepe wortels heeft in de Britse pubcultuur. Het wordt algemeen aangenomen dat darts ontstond in de late 19e eeuw. Aanvankelijk waren de pijlen gemaakt van hout en veren, en werden ze gegooid naar een schijf van een wijnvat of een ander stuk hout. De natuurlijke ringen van de schijven deden dienst als doelwit.

In 1896 ontstond het huidige ontwerp van het dartsbord en een vast puntensysteem. Dit zorgde voor een uitdagender en strategischer spel. Het bord zo was opgebouwd dat risico's hogere punten konden opleveren.

De opkomst van darts in de pubs

In de eerste helft van de 20e eeuw werd darts steeds populairder in Britse pubs. De competitie zorgde voor een levendige sfeer. Het spel bleef relatief ongestructureerd tot de jaren 1920 en 1930, toen de eerste officiële dartsorganisaties werden opgericht, waaronder de National Darts Association. Deze organisaties begonnen regels in te voeren en organiseerden competities en toernooien, waardoor de sport een meer professioneel karakter kreeg.

De populariteit groeit

Dankzij de technologische vooruitgang en de invloed van televisie in de jaren 1970 en 1980 werd darts niet alleen populairder in het Verenigd Koninkrijk, maar ook professioneler. De pijlen werden nauwkeuriger en in 1973 werd de British Darts Organisation opgericht, die een centrale rol speelde in het organiseren van toernooien en het promoten van darts. De BDO lanceerde in 1978 het eerste wereldkampioenschap darts, een evenement dat sindsdien een jaarlijkse traditie is geworden.

In het Verenigd Koninkrijk bracht de BBC de sport naar een breder publiek. Toernooien zoals de Embassy World Championship werden kijkcijferhits en maakten van darters zoals Eric Bristow en Jocky Wilson nationale beroemdheden. De populariteit van deze evenementen toonde aan dat darts veel meer was dan een simpel kroegspel; het was een volwaardige sport.

Darts gaat de professionele toer op

In de jaren 1990 werd darts opgesplitst tussen de BDO en de Professional Darts Corporation (PDC). De reden daarvoor was dat een groep topdarters de sport naar een hoger niveau wou tillen.

De PDC trok grotere sponsors aan, wat op zijn beurt leidde tot meer prijzengeld. PDC-toernooien, zoals de World Darts Championship dat jaarlijks in het Alexandra Palace in Londen wordt gehouden, werden alsmaar populairder. Het prijzengeld voor dit toernooi is inmiddels opgelopen tot miljoenen euro!

Internationale groei

De PDC zorgde ook voor de promotie van darts buiten het VK. En dat heeft wel degelijk zijn vruchten afgeworpen. De sport heeft niet alleen een sterke groei doorgemaakt in Europa, maar ook in Noord-Amerika en Azië. Spelers uit verschillende delen van de wereld hebben hun stempel gedrukt op de sport. Denk maar aan Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen, die niet meer weg te denken zijn uit internationale dartstoernooien. Mighty Mike's spelstijl en zijn vermogen om onder druk te presteren hebben hem tot een publiekslieveling gemaakt en hebben bijgedragen aan de wereldwijde groei van darts.

Darts: van suf naar hip

Darts is de laatste jaren ook enorm populair geworden onder jongeren. De sport heeft een transformatie ondergaan in termen van imago en presentatie. Wat ooit werd gezien als een sport voor oudere mannen, is omgevormd tot een dynamische en moderne sport die ook jongeren aanspreekt. Dit komt deels door de professionele uitstraling van de spelers, met hun opvallende shirts en charismatische persoonlijkheden, maar ook door de groeiende aanwezigheid van darts op sociale media en digitale platforms. Hoogtepunten van toernooien, interviews met spelers en interactieve content zorgen voor een grotere betrokkenheid van fans. Platforms zoals YouTube en andere streamingdiensten maken het mogelijk om live wedstrijden te volgen over de hele wereld, ongeacht de locatie.

Ook op de traditionele TV-zenders kun je tegenwoordig terecht om belangrijke toernooien te bekijken. De sfeer, het enthousiasme, de vaak verklede fans, dragen allemaal bij aan de populariteit van de sport.

De evolutie van darts van een eenvoudig kroegspel tot een professionele sport is een opmerkelijk verhaal. Wat begon als een informeel tijdverdrijf is uitgegroeid tot een wereldwijde professionele sport met prijzengelden en gepassioneerde fans. De voortdurende innovaties, zowel in de technologie als in de manier waarop de sport wordt gepresenteerd, beloven een spannende toekomst voor darts. Terwijl de sport blijft groeien en nieuwe markten aanboort, zal darts ongetwijfeld zijn plek als een geliefde en gerespecteerde sport verder verstevigen.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws