Jacques Nieuwlaat "Dat maakt het verschil in sfeer" algemeen nieuws
algemeen nieuws

Jacques Nieuwlaat "Dat maakt het verschil in sfeer"

Jacques Nieuwlaat "Dat maakt het verschil in sfeer"

Tijdens de eerste dag van het PartyPoker.net European Championship in Dinslaken spraken we met Jacques Nieuwlaat die tijdens dit toernooi als caller actief is. Dit is zijn tweede Europese kampioenschap waarbij hij deze functie invult. Wij legden hem een aantal vragen voor met betrekking tot zijn werkzaamheden tijdens de toernooien van de PDC.

Jacques, kun je ons vertellen hoe je met het werk als caller in aanraking bent gekomen?
Ik ben via Roland in aanraking gekomen met het werk als caller in 1993. Toen Roland Scholten wereldkampioen werd kwamen veel aanvragen voor demo’s binnen. Roland had in het buitenland gezien dat er meestal een caller meeging bij die demo’s en heeft mij toen gevraagd om mee te gaan.

Hoeveel wedstrijden moet je tijdens dit EK callen?
Dat is nog niet helemaal bekend. Vandaag moest ik de eerste 4 wedstrijden op het podium aankondigen en de laatste 2 wedstrijden als referee. Morgen (vrijdag red.) moet ik ook 2 wedstrijden doen, en voor de zaterdag en zondag wordt het nader bepaald.

Even een gewetensvraag. Wat vind je leuker om te doen, je werk als commentator of je werk als caller?
Dat is inderdaad een gewetensvraag. Het is een lastige keuze. Met mijn werk als commentator verdien ik een vaste boterham en het callen is niet in vaste dienst.

Maar stel je wordt voor de keuze gesteld tussen beide?
Dan zou het toch commentaar worden. Ik heb bij de eerste World Darts Trophy voor deze keuze gestaan en toen is het commentator geworden. Deze keuze zou ik op dit moment weer maken.

Je speelde of speelt zelf natuurlijk ook. Hoe gaat het daar momenteel mee?
Ik speel op dit moment nog steeds wekelijks competitie in Delft. We spelen eredivisie en in de overgangsklasse van de Superleague.

Maar ik kan mij toch herinneren dat je ook bij andere toernooien hebt meegedaan?
Dat klopt, maar daar heb ik nu helaas geen tijd meer voor. Ik ben vorig jaar met Roland naar het PDC Pro Tour toernooi in Salzburg geweest en heb daar inderdaad meegedaan. Op de zondag kwam ik zelfs de eerste ronde door en won ik mijn geld terug. Hierdoor sta ik nog altijd ergens in de PDC Order of Merit genoteerd.

Je bent vorig jaar ook in functie geweest als caller toen het EK vorig jaar in Hoofddorp was. Is er een verschil in sfeer tussen het EK nu in Dinslaken en vorig jaar in Hoofddorp?
Er is geen groot verschil betreft de sfeer. Je ziet wel dat de interesse in Duitsland toe begint te nemen terwijl het in Nederland af begint te nemen. In Nederland zijn het vooral de harde kern liefhebbers die nog steeds naar de toernooien gaan. In Duitsland zijn het vooral fans en mensen die toevallig mee gaan. Dit maakt het verschil in sfeer.

Denk je dat de animo voor het darten ooit weer toeneemt in Nederland?
Ik denk dat het afhankelijk is van een wisselwerking tussen aandacht op tv, dat weer publiek aantrekt, en volle zalen, dat weer meer sponsoren aantrekt. Bij het opzetten van het gratis online dartsmagazine is gebleken dat er op dit moment een te kleine markt is voor het darten. Met 1400 lezers wordt het lastig. Ik denk dat het darten langer zal blijven voort bloeien dan de aandacht ervoor op tv.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws