Historie 4 Nations Tournament, zaterdag start de 6de editie van de 4-nations Nederland Hoofdnieuws
Nederland Hoofdnieuws

Historie 4 Nations Tournament, zaterdag start de 6de editie van de 4-nations

Historie 4 Nations Tournament, zaterdag start de 6de editie van de 4-nations

Het wordt het eerste officiële optreden van het jaar voor de Nederlandse Selectie. Op zaterdag 13 en zondag 14 april aanstaande wordt in Sunparks De Kempense Meren in Mol (België) het 4 Nations Tournament gehouden. Het is de zesde editie van dit prachtige toernooi tussen vier landen: Nederland, Duitsland, België en Luxemburg. Vorig jaar werd het toernooi nog in het Duitse Borken georganiseerd, vlak over de grens bij Winterswijk.

Historie

Het eerste 4 Nations Tournament vond plaats in Duitsland, in Kirchheim in 2016. De Nederlandse darters boekten daar toen grote successen. Zo won Danny Noppert het herentoernooi in de finale van Wesley Harms en gooide de Fries een paar partijen eerder een 9-darter. Maikel Verberk en Kyana Frauenfelder pakten de titels bij de jongens en bij de meisjes. De Belgische Nicole Delie schreef het damestoernooi op haar naam ten koste van Vanessa Zuidema. Als kers op de taart wonnen de Nederlandse heren, dames en jongens het overall-klassement.

Een jaar later was België gastheer van de tweede editie van het ‘4 Nations Tournament’. In Retie pakten toen Toon Greebe (heren), Wessel Nijman (jongens) en Lerena Rietbergen (meisjes) de individuele titels. Irina Armstrong (Duitsland) was het sterkst in het damestoernooi. De Belgische heren gingen in eigen land met het overall-klassement aan de haal, terwijl de Nederlandse jongens met overmacht hun teamtoernooi wonnen.

Sevenum

De Nederlandse Darts Bond organiseerde het huidige 4 Nations Tournament voor het eerst in 2018. Vakantiepark De Schatberg in Sevenum was toen gastheer van het vierlandentoernooi. Het ‘thuisvoordeel’ legde de Nederlandse darters geen windeieren; Martijn Kleermaker (heren), Priscilla Steenbergen (dames) en Jurjen van der Velde (jongens) pakten de individuele titels in Sevenum. Het overall-klassement werd net als in 2017 een prooi voor de Belgische heren. De Nederlandse dames en jongens bleken uiteindelijk het sterkst in hun overall-toernooien.

De vierde editie van het vierlandentoernooi vond in 2019 plaats in Luxemburg. Het werd een historisch toernooi voor de Nederlandse darters; in alle vier categorieën werden op de eerste dag de overall-titels binnengehaald. Een dag later waren de rollen grotendeels omgedraaid. Roger Janssen (België) won het herentoernooi, Robin Radloff (Duitsland) was het sterkst bij de jongens en Christina Schuler (Duitsland) versloeg Rosanne van der Velde in de finale van de meisjes. De winst bij de dames ging wel naar Nederland. Anca Zijlstra versloeg haar landgenote Astrid Trouwborst in de eindstrijd met 4-0.

Vorig jaar

Na enkele ‘coronajaren’ kon in 2023 eindelijk de jubileumeditie van het 4 Nations Tournament worden gehouden. Tijdens deze editie was Nederland zeer succesvol in Borken (Duitsland). Onze ploeg won het teamevent bij de heren, dames en jongens. Moreno Blom en Noa-Lynn van Leuven pakten daarnaast de individuele titels voor Nederland. Moreno won in de Nederlandse finale met 6-4 te winnen van Alexander Merkx. Ook Noa-Lynn moest in de damesfinale (5-2) afrekenen met een landgenote: Priscilla Steenbergen.

Als kers op de taart gooide Moreno Blom, die het gehele weekend in grootse vorm verkeerde, vorig jaar in Borken een 9-darter. Dat deed hij aan het begin van de zaterdag. Daarmee was Moreno na landgenoot Danny Noppert (in 2016) de tweede speler die een ultieme leg noteerde tijdens het 4 Nations Tournament. Of er komend weekend in België tijdens de zesde editie van het toernooi een derde naam bij gaat komen, gaan wij afwachten!

Nederlandse spelers

Ruim twee weken terug werden de verschillende teams namens Nederland al bekendgemaakt. Er komen in totaal acht heren, vier dames, vier jongens en twee meisjes in actie. Zij gaan strijden om de overall-titels op zaterdag en de individuele prijzen op zondag.

Bij de heren gaan Alexander Merkx, Dennie Olde Kalter, Wesley Plaisier, Arjan Konterman, Johan van Velzen, Ron Meulenkamp, Ryan de Vreede en Johann Brouwer in actie komen. De Nederlandse dames zijn Desiree Geel, Roos van der Velde, Aletta Wajer en Noa-Lynn van Leuven.

Bradley van der Velden, Cas Maessen, Kendji Steinbach en Massimo Balsamo vormen het Nederlandse Team bij de jongens. Bij de meisjes gaan Daphne Camijn en Fardau de Jong in actie komen in Sunparks De Kempense Meren in Mol.

Indeling

Inmiddels is de indeling van de poules voor de singles en koppels van het teamevent (zaterdag) gepubliceerd. Deze indeling is hier te bekijken via DartConnect. De indeling voor het singletoernooi (zondag) wordt bepaald aan de hand van de behaalde resultaten op zaterdag.

Verschillende wedstrijden tijdens het toernooi zullen live te volgen zijn via een livestream. Deze stream is dit weekend te vinden op het YouTube-kanaal van de Nederlandse Darts Bond.

De Nederlandse Darts Bond wenst iedereen heel veel succes tijdens het 4 Nations Tournament! Wil jij op de hoogte blijven? Volg dan zeker onze Facebook-pagina, Twitter-account en Instagram. Het toernooicenter, met alle informatie over deze zesde editie van het 4 Nations Tournament, verschijnt later deze week op deze website.

Tekst, bron: NDBdarts.nl

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws