Dimitri van den Bergh wint het UK Open 2024 na een krankzinnige finale met Humphries PDC
PDC

Dimitri van den Bergh wint het UK Open 2024 na een krankzinnige finale met Humphries

Dimitri van den Bergh wint het UK Open 2024 na een krankzinnige finale met Humphries

Dimitri van den Bergh heeft voor het eerst in zijn carrière de finale van het UK open weten te bereiken. Luke Humphries zal de tegenstander zijn van de Belg in de grand finale, Humphries stond in 2021 ook in de finale, maar verloor destijds. Ook in 2024 wist Humphries niet te winnen, Cool Hand wist van ruime achterstand terug te komen waarna Van den Bergh de laatste pijl gooide van het UK Open.

In 2021 verloor Cool Hand Luke van James Wade waardoor we zeker een nieuwe winnaar krijgen van de UK Open. De Belg van den Bergh debuteert in de UK Open finale, het is de zevende deelname aan het toernooi voor the dreammaker die in 2023 de halve finale als beste prestatie kende. Vorig jaar verloor de Belg van Michael van Gerwen in de halve finale waarna Van Gerwen de eer moest laten aan Andrew Gilding. Goldfinger verloor deze editie kansloos van Peter Wright in de laatste 32.

Dimitri van den Bergh won in 2020 zijn allereerste major bij de PDC de Matchplay, bijna vier kaar later wint the Dreammaker uit België zijn tweede grote PDC titel.

Halve finale Van den Bergh

In een enerverende strijd op het dartbord, zagen we Dimitri Van den Bergh en Damon Heta een intense confrontatie aangaan. Terwijl Heta in het begin een voorsprong van 4-2 wist te nemen, bleek hij later moeite te hebben met het bedachtzame spel van Van den Bergh. Met indrukwekkende worpen, waaronder een 11-darter en een 14-darter, wist Van den Bergh drie opeenvolgende legs te pakken, voordat Heta met een knappe 68 check-out de stand weer gelijk trok naar 5-5.

Echter, het was Van den Bergh die op cruciale momenten zijn klasse toonde. Met een 87 finish in de veertiende leg nam hij een break voorsprong. Gevolgd door een 90 check-out en een solide 15-darter, bracht hij de stand op 10-6. Met nog slechts één leg te gaan, verzekerde Van den Bergh zich van de overwinning in leg zeventien, afgerond met een indrukwekkende 13-darter. Deze triomf markeert zijn derde finale op een ranking-major, waarbij hij eerder de World Matchplay in 2020 won door Gary Anderson te verslaan, en een jaar later de finale bereikte maar uiteindelijk moest buigen voor Peter Wright. Voor 'The Dreammaker' blijft de weg naar glorie helder verlicht.

Halve finale Humphries

Met een krachtige 12-darter en een snelle 13-darter vergrootte Humphries gestaag zijn voorsprong naar een imposante 5-0. Het was pas in de zesde leg dat Evans eindelijk zijn moment van glorie vond, een 46 check-out bracht hem op het scorebord. Maar 'Rapid Ricky' worstelde met consistentie en miste zeven kostbare kansen om zijn achterstand te verkleinen tot 5-2. Ondertussen, duwde Humphries door en bereikte hij via dubbel 5 een 6-1 voorsprong. Evans vocht terug en sloeg toe met een scherpe dubbel 6, waardoor de stand 6-2 werd.

Ondanks Evans' moedige pogingen om terug te vechten, bleef Humphries zijn suprematie aantonen. Met twee krachtige 14-darters bouwde hij zijn voorsprong uit naar een dominante 8-2. 'Cool Hand Luke' liet na een korte pauze zien dat hij niet van plan was gas terug te nemen, en met een indrukwekkende 12-darter verhoogde hij de voorsprong naar 9-2. De wedstrijd naderde zijn climax toen Humphries de overwinning opeiste, afrondend met een beheerste 17-darter en een krachtige 14-darter.

Finale tussen Van den Bergh en Humphries

In het eerste deel van de wedstrijd tussen Dimitri van den Bergh en Luke Humphries voor de eerste pauze, leek van den Bergh vastbesloten om zijn stempel te drukken, waarbij hij dominantie toonde in de openingslegs met onder meer een 124-finish. Het duurde tot de vierde leg voordat de wereldkampioen een leg wist te winnen. The Dreammaker ging de eerste pauze in met een voorsprong van 4-1. Na de pauze wisselen beide legs uit in het Butlin's Minehead Resort. Het is wederom Van den Bergh die in de achtste leg wederom weet te breaken en daarna zijn eigen leg niet afgeeft waarmee de Belg op een 7-2 voorsprong komt. In leg vijftien gooit Humphries 52 uit om de eigen leg te houden, Cool Hand moest duidelijk wat emotie kwijt na het winnen van zijn eigen leg waarmee hij op 7-3 komt net voor de tweede pauze. Na de pauze begint de Engelsman met een break maar de comeback van de Wereldkampioen wordt bruut gestopt door een 130-finish van de Belg waarmee hij direct de rebreak gooit voor 8-4. De Engelsman verwerkt deze 130-finish goed en breakt meteen weer terug waarna hij deze wel verzilverd en de achterstand inloopt tot 8-6.

Als 82 niet uitgaat op tops voor Van den Bergh gooit Luke Humphries 116 uit om 8-7 te maken waarna de mannen het podium verlaten voor een korte pauze. Het momentum is duidelijk voor de wereldkampioen die van 7-2 zich terug wiste te vechten tot 8-7. De 29-jarige Engelsman staat de eigen leg niet af waardoor hij op 8-8 komt, Van den Bergh herpakt zichzelf en gooit wederom een belangrijke finish. Via een 97-finish komt The Dreammaker op 9-8 waarna de Belg 76 uitgooit op tops om te breaken en op matchpoint te komen. Van den Bergh neemt vervolgens veel, erg veel tijd tot frustratie van het publiek. De Belg blijft koelbloedig en doet wat hij moet doen. Met Humphries op 154 krijgt de Belg zijn eerste matchdart maar mist waarna hij in de herkansing nog eens drie wedstrijdpijlen mist en Cool Hand Luke 68 uitgooit om op 10-9 te komen. In leg twintig mist Van den Bergh zijn zesde wedstrijdpijl waarna Humphries 10-10 maakt. Vanaf 85 mist Van den Bergh maar Humphries mist ook waarna 64 wel uitgaat op tops en Dimitri van den Bergh het UK open wint.

Halve finale

Dimitri Van den Bergh (96.32) 11-6 Damon Heta (95.55)

Luke Humphries (98.86) 11-2 Ricky Evans (87.41)

Best of 21 legs

Finale

Dimitri Van den Bergh (95.18) 11-10 Luke Humphries (96.07)

Best of 21 legs

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws