Terug in de tijd: het verdwenen Finse koppel dat van Van Gerwen en Van Barneveld won PDC
PDC

Terug in de tijd: het verdwenen Finse koppel dat van Van Gerwen en Van Barneveld won

Terug in de tijd: het verdwenen Finse koppel dat van Van Gerwen en Van Barneveld won

Met de World Cup of Darts 2023 voor de deur is het tijd om eens de geschiedenis in te duiken. In 2013, dit jaar een decennium geleden, vormden Nederlands' meest succesvolle darters allertijden voor het eerst in hun carrière een koppel op de World Cup of Darts, het toernooi dat zij namens Nederland later driemaal zouden winnen: in 2014, 2017 en 2018. Echter, hun eerste optreden als koppel liep niet zoals gehoopt.

In hun eerste jaar als koppel waren de Nederlanders als tweede geplaatst achter Engeland, dat vertegenwoordigd werd door Phil Taylor en Adrian Lewis, en waren zij misschien wel de favoriet voor de titel. Het liep echter anders: Team England nam de beker mee naar huis en onze mannen werden na een eerste plek in de poule boven respectievelijk Polen en Gibraltar verrassend door Finland uitgeschakeld in de achtste finale.

De Finnen gooiden een uitstekend gemiddelde van 96.00 en reikten zelfs tot de halve finale, na ook Duitsland in de kwartfinale aan de zegekar te hebben gebonden. Helaas voor hen bleek deze halve finale het eindstation, aangezien België een maatje te groot was.

Komula kenden we al van zijn tijd bij de BDO, waar hij onder andere verraste met een finaleplaats (die toevallig genoeg verloren werd tegen Raymond van Barneveld) op de Winmau World Masters van 2001. Na deelnames aan het PDC WK van 2013 en 2014 verloor Komula zijn Tour Card in 2015.

Haavisto maakte zijn televisiedebuut op het PDC WK van 2013, waar hij in de eerste ronde verloor van Gary Anderson, nadat hij zijn voorrondepartij won van zijn latere koppelmaat Komula. Een paar maanden later volgde een succesvolle Q-School deelname voor Haavisto, dat hem recht gaf op deelname aan de Pro Tour. Vooral Haavisto leek een mooie toekomst tegemoet te gaan binnen de dartsport. Hij haalde de laatste 32 op het EK van 2013, won de Nordic & Baltic Tour in 2014 en deed mee aan het PDC WK van 2015.

Helaas hebben we beide heren sinds 2015 zelden meer mogen bewonderen op het PDC-circuit. Haavisto speelde nog één officieel PDC toernooi in 2015 sinds het WK; Komula geen een. Verrassend te noemen, want beiden leken prima mee te kunnen en gooiden leuke wedstrijden. Ook hun deelnames aan de PDC Nordic & Baltic Tour waren altijd succesvol. Komula won zelfs zijn laatste twee deelnames in 2014. Haavisto heeft sinds 2015 nog viermaal zijn gezicht laten zien op de Nordic & Baltic Tour: tweemaal in 2017 en tweemaal in 2018.

Wat de heren heeft doen besluiten zo abrupt te stoppen zullen we wellicht nooit weten, maar het blijft zonde. Het is begrijpelijk als een gebrek aan sponsoren en hoge reiskosten ervoor zorgde dat zij hun maatschappelijke carrière (en wellicht hun gezin) boven het darten hebben verkozen, maar er is altijd nog een tussenweg in de vorm van het aflopen van de Nordic & Baltic Tour en een spaarzame WK of World Cup of Darts deelname. Wie weet zien we één van hen, of beide, in de toekomst ooit nog terug op de Q-School, Euro Tour Qualifiers of de Challenge Tour: op basis van hun verleden zouden ze niet misstaan.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws