Van Gerwen voegt zich met unieke 9-darter in een bijzonder rijtje PDC
PDC

Van Gerwen voegt zich met unieke 9-darter in een bijzonder rijtje

Van Gerwen voegt zich met unieke 9-darter in een bijzonder rijtje

Toen Rob Cross zondagavond achter de schermen van de European Darts Open vernam dat Michael van Gerwen een 9-darter had gegooid was zijn eerste vroeg 'Hoe?'.

Het lijkt hedendaags een trend dat een perfecte leg niet langer bijzonder genoeg is en dat er dus voor de meest opmerkelijke routes wordt gekozen. En zo geschiedde ook zondagavond want zelden zagen we een bulls-eye verwerkt in een 9-darter.

We stuurde statisticus Bas Engelen namens PremiumDartData op pad voor de statistieken in de geschiedenisboeken.

Het blijkt dat er in de geschiedenis van de dartsport nooit eerder een 9-darter is gegooid met een bulls-eye verwerkt in de opbouw. Wel zijn er eerder al 3 officiële en 1 officieuze perfecte leg gegooid die eindigden op de bulls-eye.

Brendan Dolan wist op de World Grand Prix van 2011 geschiedenis te schrijven door de eerste officiële 9-darter dubbel-in en dubbel-uit te gooien. Het leverde hem de bijnaam 'The Historymaker 'op.

Drie jaar later was hij tijdens de 2014-editie plots niet langer enig recordhouder maar moest hij hem delen met James Wade en Robert Thornton. In een onderlinge ontmoeting wisten de heren elkaar naar grote hoogte te stuwen waarbij ze er allebei één wisten te gooien.

Dan is er nog de officieuze 9-darter met een bulls-eye en deze komt van de hand van Co Stompé. Tijdens een ingooi sessie van de World Grand Prix 2007 gooide The Matchstick deze 9-darter voor het oog van de camera. Hierin speelde Stompé tegen Roland Scholten.

Daarnaast verdient een bijzondere 9-darter van Mensur Suljovic tijdens de Bulls Super League Darts ook nog de vermelding. De Oostenrijker gooide in 2016 namelijk een 9-darter via 170, 170 en 161 alleen is dit niet op camera vastgelegd.

Bovendien was Peter Manley nog dicht bij een een hele bijzondere 9-darter tijdens de World Matchplay 1999. Hij opende deze leg met 180 gevolgd door 177. De overgebleven 144 punten probeerde hij weg te spelen via triple 18, dubbel 20 en de bulls-eye maar deze ging nipt mis op het midden van het bord.

Verder was de 9-darter van de Nederlander van afgelopen weekend niet alleen zijn derde van het jaar maar ook de derde voor de caller Kirk Bevins in zijn nog prille carrière. Eerder stond hij met zijn neus op de perfecte leg van Phil Taylor tegen Michael Smith op de World Matchplay 2014 en die van Kim Huybrechts op de Grand Slam of Darts 2014 tegen Michael van Gerwen.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws