World Grand Prix dag 1: Vd Voort uitgeschakeld PDC
PDC

World Grand Prix dag 1: Vd Voort uitgeschakeld

Dag één van de Bodog.com World Grand Prix zit er op. Vincent van der Voort was de eerste Nederlander in actie. Vd Voort kon Terry Jenkins niet stoppen. Met 2-0 maakte Jenkins een einde aan het eerste Nederlandse sprookje. Andy Smith, Terry Jenkins, Steve Brown, Gary anderson, Phil Taylor, Kevin Painter en Wayne Jones deden goede zaken door zich te plaatsen bij de laatste 16. Morgen dag twee met Co Stompé en Raymond van Barneveld.

World Grand Prix 1e ronde (best of 3 sets)

Andy Smith - Jamie Caven 2-1 (1-3,3-1,3-2)
Andy Smith won in een beslissende leg in zijn duel met Jamie Caven, Caven liet dit weekend nog zien in vorm te zijn. Caven won de openingsset, maar liet de wedstrijd liggen op de belangrijkste score van het spel de dubbel. Andy Smith maakte het af met een mooie 120 finish. gemiste dubbels in de tweede vóór Smith randen van de beslisser met een 120 finish.

Zowel Smith als Caven opende fantastisch op de dubbel, helaas maakte 'Jabba' het niet af op de beslissende dubbel. Smith heeft een slechte voorbereiding achter de rug omdat hij geopereerd moest worden na een nare been infectie in augustus.

Terry Jenkins - Vincent van der Voort 2-0 (3-2, 3-1)
Terry Jenkins maakte een zelfverzekerde start van de Bodog.com World Grand Prix door twee sets te winnen tegen Vincent van der Voort. The Bull was al twee jaar op rij dicht bij de titel, beide jaren werd Jenkins runner-up. van der Voort ging voortvarend van start en kwam 2-0 voor in de eerste set. Jenkins kwam sterk terug en pakte de eerste set met 3-2. In deze vijfde beslissende leg van de set werd 'pas' de eerste maximale 180 genoteerd door Jenkins. In de tweede set weet vd Voort maar één leg te winnen waarna The Bull via dubbel 10 zich plaatst bij de laatste 16.Andy

Steve Brown - Steve Farmer 2-1 (3-2, 2-3, 3-1)
Steve Farmer moet warme gevoelens koesteren voor Nederland, op de zondag in Nuland weet hij in een mooie finale Kevin Painter te verslaan. Voor de PDC 'nieuweling' zijn eerste pro tour overwinning en een plaatsing voor deze World Grand prix. Farmer moet de eerste set afstaan aan Steve Brown die een rare manier van openen heeft. Brown begint iedere leg opnieuw via dubbel 14 de leg. De eerste set gaat in 3-2 naar Steve Brown. Steve Farmer weet zijn eigen set te behouden waarmee het 1-1 in sets is en het nog alle kanten op kan. Farmer mist 156 op dubbel 18 om de leg stand gelijk te trekken in de beslissende set. Steve Brown maakt het af met een 53 finish waarmee hij zich plaatst voor de tweede ronde. (laatste 16)

Adrian Lewis - Alan Tabern 2-1 (3-1, 0-3, 3-0)
Adrian 'Jackpot' Lewis plaatst zich voor de tweede ronde door een overwinning op Alan Tabern. Beide heren troffen elkaar 17 keer eerder in het PDC circuit. 10x wist Lewis de winst naar zich toe te trekken. Met het scorenbord op 1-0 in sets wist Tabern de tweede set met 0-3 in legs te winnen, in de laatste leg wist Tabern via 180 en 177 dubbel 10 over te laten. Tabern laat Lewis terug komen tot 89 door pas met de 6de pijl dubbel 10 te raken. De derde set opent Lewis geweldig sterk, na 12 pijlen staat hij op 38 en weet de eerste leg te pakken via dubbel 8. In de tweede leg van de beslissende set laat Lewis de opening liggen door pas met de 4de pijl te starten. Uiteindelijk mist Tabern 90 op tops waarna Lewis met een 140 dubbel 10 open laat staan. Tabern mist dubbel 5 waarna Lewis op een comfortabele 2-0 voor komt in de beslissende set. In de beslissende leg weet Lewis super te scoren na 9 pijlen staat Lewis op 116 welke hij op dubbel 18 mist voor een 12 darter. Via dubbel 9 maakt Lewis een einde aan de droom van Alan Tabern.

Ronnie Baxter - Gary Anderson 1-2 (2-3, 3-2, 3-1)
Ronnie Baxter komt in de eerste set met 2-0 voor door spectaculair op de bull 130 te finishen. De Schot Anderson komt tot 2-2 terug waarna beide heren slecht starten in de 5de beslissende leg in de eerste set. Na enkele matige beurten weet Anderson 180 te noteren waarmee hij weer helemaal terug is in de 5de leg. Ronnie Baxter laat keurig tops staan vanaf 145 met Anderson op 147. De 3de pijl in dubbel 5 zet Ronnie Baxter op 1-0 voorsprong. De wedstrijd komt een in lift te zitten waardoor beide spelers tot mooie prestaties komen. Baxter breekt Anderson in de eerste leg van de tweede set. Ook de tweede leg gaat naar Baxter waarna de Schot 110 weet te finishen met een 15 darter. (2-1) In de 4de leg weet Baxter de beslissende dubbel niet te vinden waarna de Schot 2-2 weet te maken via 7 dubbel 4. In de beslissende 5de leg weet Anderson wederom een maximale te noteren, met Baxter op 72 maakt Anderson het af via dubbel 10. 1-1 in sets. Ronnie Baxter mag de beslissende set beginnen maar laat drie pijlen liggen om te openen. Gary Anderson opent de leg met 40 opgevolgd door 134-140-81-98 waarna hij het afmaakt via mad house dubbel 1. (0-2) Ronnie Baxter weet de derde leg te pakken en in de wedstrijd te blijven. Gary Anderson opent maximaal met 160 in de 4de leg van de derde set. Met de 2e pijl weet Anderson dubbel 10 te raken en zich te plaatsen voor de laatste 16. 8x noteerden de schrijvers de maximale 180 in deze wedstrijd die in het voordeel van de Schot werd beslist.

Brendan Dolan - Phil Taylor 0-2 (0-3 0-3)
Phil Taylor begint zijn World Grand Prix met 0-3 in legs tegen Brendan Dolan. The Power heeft duidelijk aan zijn gewicht gewerkt, Taylor ziet er fitter uit. direct in de eerste leg breekt Taylor Dolan via dubbel 16 welke met de tweede pijl geraakt word. In de tweede leg mag Taylor beginnen maar 'vergeet' de openende dubbel te raken. Dolan weet wel via tops de leg te openen. The Power weet na drie gemiste openingsdarts 120-140-140 te raken waarna hij 101 finisht voor 0-2. Ook in de derde leg is Taylor oppermachtig en trekt via tops de eerste set naar zich toe. Met ruim 102 gemiddeld laat Taylor zien zijn pijlen gericht te hebben op een 10de overwinning tijdens deze Bodog.com World Grand Prix. De tweede set gaat ook 'verrassend' met 0-3 naar The power. In de tweede leg van de tweede set staat Taylor na 9 pijlen op 125 waarna hij ongewenst 2x de bull raakt en niet anders kan dan met 9 weg te zetten op dubbel 8. Met Dolan nog op 141 weet Taylor te breaken. (0-2) Ook in de laatste leg krijgt Dolan niet de gelegenheid een leg af te snoepen, via dubbel 8 trekt Phil 'the Power' Taylor met 0-2 (sets) en ruim 102 gemiddeld (dubbel in/uit) de wedstrijd naar zich toe.

Mark Dudbridge - Kevin Painter 1-2 (3-2, 1-3, 1-3 )
In 2008 troffen Painter en Dudbridge elkaar ook al in de eerste ronde van de World Grand Prix, toen wist Painter met 2-0 Dudbridge uit te schakelen. In 2010 gaat Kevin Painter deze prestatie niet herhalen. Direct in de eerste set breekt Dudbridge Painter door met 2-3 de eerste set naar zich toe te trekken. In de eerste leg van de tweede set behoud Painter zijn eigen leg waarna hij met zijn eerste drie pijlen de tweede leg niet weet te openen. Dudbridge kan niet optimaal profiteren van dit Painter 'foutje' maar weet uiteindelijk wel de tweede leg naar zich toe te trekken via dubbel 16. Dudbridge favoriete openingsdubbel is dubbel 19 wat best merkwaardig te noemen is. Kevin Painter weet na het missen van een 13 darter de leg te pakken via dubbel 2. (2-1) The Artist mist veel belangrijke finish dubbels waardoor Dudbridge goed bij kan blijven. Na veel 'geklungel' op de buitenste ring weet Painter alsnog via dubbel 3 de tweede set naar zich toe te trekken. (1-1) Dudbridge heeft het voordeel dat hij de beslissende derde set mag beginnen, na een solide leg weet Dudbridge met 0-1 voor te komen met een twee dart 100 finish. Flash laat door een paar slechte beurten de break in de tweede leg van de beslissende set liggen. Kevin Painter laat wederom belangrijke dubbels liggen waardoor Dudbridge alsnog kansen krijgt om 114 voor de break te finishen. Flash laat deze kans liggen waarna The Artist via dubbel 4 de legstand in evenwicht brengt. Mark Dudbridge laat een hele belangrijke dubbel 5 liggen om zijn eigen leg te behouden waarna Painter 2-1 kan maken. Dudbridge weet 5 perfecte darts te gooien op weg naar een 9 darter. Met deze scorende darts is Dudbridge op weg een break terug te pakken en zich weer helemaal in de wedstrijd te vechten. Met Painter op 58 mist Dudbridge twee pijlen op tops waarna Kevin Painter zich bij de laatste 32 plaatst via tops.

Mervyn King - Wayne Jones 1-2 (2-3, 3-2, 1-3)
Evenals de vorige wedstrijd troffen King en Jones elkaar ook in de eerste ronde van de 2008 World Grand Prix editie. Met 2-1 wist The King toen te winnen van Wayne Jones. In de eerste set van 2010 blijven beide Engelsmannen in evenwicht. Met de stand op 2-2 weet Jones via dubbel 10 zijn set te behouden. De nummer 4 van de wereld Mervyn King moet aan de bak in zijn eigen set. In de eerste leg van de tweede set weet King de triples goed te vinden, met Jones op 184 zet King zijn leg weg op tops waarna King mist op dubbel 10 en Jones de leg alsnog afsnoept van The King. The Wanderer uit Wolverhampton is goed op weg als hij ook de tweede leg in de tweede set wint. Mervyn King weet via dubbel 14 zijn eigen leg te behouden en in de wedstrijd te blijven. (1-2) Na een prima leg weet King Jones te breaken met een 15 darter. (2-2) De 45 jarige Wayne Jones staat in de beslissende leg op 170 welke hij niet weet te verzilveren. King weet onder druk 110 te finishen om de set te pakken. (1-1 sets) The Wanderer mag de laatste set beginnen en weet via een 74 finish zijn eigen leg te behouden en de druk bij The King op te voeren. In de tweede leg van de derde set weet King onder druk 118 te finishen om in de wedstrijd te blijven. Jones weet in de derde leg 89 met twee pijlen te finishen en is daarmee één leg verwijderd van de laatste 16. Via 17-18 en tops weet Wayne Jones de wedstrijd naar zich toe te trekken en zich te plaatsen voor de laatste 16 ten koste van de nummer 4 van de Wereld Mervyn King.

Woensdag komen in actie (2de ronde, laatste 16)

19.00 uur Wayne Jones v Steve Brown
20.30 uur Terry Jenkins v Adrian Lewis
22.00 uur Phil Taylor v Andy Smith
23.30 uur Gary Anderson v Kevin Painter

Dartfreakz is nog op zoek naar geschikte wedstrijd reporters!, denk je dat jij een geschikte wedstrijdreporter bent, en vind je het leuk om aan de hand van toernooi beelden wedstrijd verslagen te schrijven, stuur dan een emailtje naar [email protected] met je naam, en msn adres.