Zuiderduin Masters: "Met een terugblik op de voorgaande edities" WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Zuiderduin Masters: "Met een terugblik op de voorgaande edities"

Zuiderduin Masters: "Met een terugblik op de voorgaande edities"

Over een maand gaat de Zuiderduin Masters 2014 van start. Een mooi moment om weer eens de geschiedenisboeken in te duiken. Drie officiële Masters edities gingen naar een Nederlander. Het was Raymond van Barneveld die dit prestigieuze toernooi 3 keer op zijn naam wist te schrijven. In 2001 deed The Man dit voor de eerste keer tegen een gigant van formaat. Andy The Viking Fordham was de tegenstander van onze landgenoot die met 5-1 zijn eerste "Doeland Grand Masters" titel behaalde.

Van 2001 tot 2004 werd de "Doeland Grand Masters" gehouden, alleen Tony David wist ook een editie op zijn palmares te zetten. Maar liefst 3 van de 4 "Doeland Grand Masters" edities gingen naar Barney. we moeten echter nog een stapje terug in de tijd. In 2000 werd het startschot gegeven voor de Grand Masters. Wolfie, Martin Adams, wist de allereerste editie te winnen van Steve Beaton. Adams verkeerde in een bloedvorm en speelde een super finale tegen Beaton. Met een gemiddelde van 97.05 wist hij uiteindelijk de overwinning op te eisen met 5-4. In 2000 werd de enige editie van de "European Grand Masters" gehouden. Zoals gezegd waren de jaren 2001 tot en met 2004 de "Doeland Grand Masters" en in 2005 verbond Leendesk haar naam aan de Masters "Leendesk Masters".

In 2006 is er geen Masters gehouden waarna in maart 2007 de "Dutch Grand Masters" op de agenda stond. Helaas zou ook de 2007 editie van de Masters in het water komen te vallen door een gebrek aan sponsoren. Later in 2007 hing dartminded Nederland de vlag uit. Het Masters toernooi van Nederland vond een nieuwe hoofdsponsor waardoor dit mooie speciale event doorgang kon vinden. Hotel Zuiderduin heeft vanaf 2007 haar naam verbonden aan dit prestigieuze toernooi van wereldformaat. Nu in 2014 vieren we de 14e officiële Masters editie en het 30 jarig bestaan van Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee.

In 2008 werd de Zuiderduin Masters uitgebreid met een damestoernooi. De vijf 'beste' dames van de Zuiderduin ranking, één IDTL gekwalificeerde, de winnaarres van de Championsleague of Darts en één wildcard vormen het deelnemersveld van het knock-out toernooi tijdens de Zuiderduin Masters. De eerste editie ging in 2008 naar Lisa Ashton die the Golden Girl Trina Gulliver met 2-0 van de titel wist te weerhouden. Vorig jaar eiste de uit Wales afkomstige Julie Gore de titel op, eveneens met 2-0. Haar tegenstandster was de Engelse Tricia Wright. Helaas zagen we nog geen Nederlandse op het finale podium van de Zuiderduin Masters.

In 2009 was het Darryl Fitton die geschiedenis schreef tijdens de derde editie van het Zuiderduin Masters. The Dazzler die 1-0 in sets voor stond op Ross Montgomery gooide in de 2de leg van de tweede set een perfecte leg. Fitton opende met 177, gooit in de tweede beurt een maximale 180 en eindigt de perfecte leg met tweemaal triple 20 en dubbel 12 (144). Voor het eerst in de geschiedenis word er een 9-darter gegooid op het podium voor de live camera van RTV Noord Holland. Darryl Fitton wint overigens ook het herentoernooi. Met een 136 finish verslaat hij Martin Adams met 5-2.

We nemen u nog een keer mee terug in de tijd, 2000 ging naar Martin Adams, 2001 Raymond van Barneveld, 2002 Tony David, 2003 en 2004 Raymond van Barneveld. In 2005 was het wederom een Engelse finale, Mervyn King schreef de eerste en enige "Leendesk Masters" in 2005 op zijn naam. In wederom een super spannende finale wist hij met 5-4 Martin Adams voor te blijven. Beide heren speelden bijna 100 gemiddeld waarmee ze het publiek op het puntje van hun stoel kregen. Helaas leek na de Leendesk periode in 2006 het doek te vallen voor de Masters. Gelukkig kon eind 2007 dit darts toernooi weer doorgang vinden onder de naam "Zuiderduin Masters". Het was de sympathieke Schot Gary Anderson die de eerste zuiderduin Masters won in een zinderende finale tegen Mark Webster. Anderson gooide 100.32 gemiddeld tegen Webster uit Wales die uiteindelijk met 5-4 Anderson voor moest laten. Ook in 2008 stond de Schot Gary Anderson in de finale dit keer tegen Engelsman Scott Waites. Wederom werd het 5-4 in het voordeel van de Schot.

In 2010 kwam de Schot Ross "The Boss" Montgomery uit een 'kansloze' positie als winnaar boven drijven. Robbie 'Kong' Green liep uit naar 4-0 in sets waarna beide heren een korte break hadden. Na deze pauze was het de Schot die set voor set binnen sleepte. Wat niemand voor mogelijk gehouden had werd werkelijkheid de Zuiderduin Masters titel ging naar Ross Montgomery die vijf! sets op rij wist te winnen van Robbie Green. Bij de jeugd ging de titel naar de thuis spelende Jimmy Hendriks die met 3-0 te sterk was voor Ricky de Vos. De Castricummer Hendriks zal dit jaar zijn titel proberen te prolongeren. De Vos kan hem er niet van weerhouden hij is er deze editie niet bij. Francisca Hoenselaar was op jacht naar een van de weinige ontbrekende titels op haar palmares. Ze mocht dan ook ruiken aan de titel door de finale te spelen tegen Trina Gulliver. 'The Dutch Crown' komt zelfs 1-0 voor maar moet toch toekijken hoe de Engelse Gulliver vervolgens twee sets op rij pakt en daarmee de titel 2010 opeist.

In 2011 won Scott Waites de titel bij de heren door Darryl Fitton met 5-2 te verslaan. Bij de dames wist Aileen de Graaf de finale te halen waarbij Dete Hedman met 2-0 in sets te sterk was voor de Nederlandse. De jaren daarop zou De Graaf wederom de finale halen waarbij ze tot tweemaal toe oog in oog zou komen te staan met Anastasia Dobromyslova. De eerste confrontatie eindigde in een 2-1 overwinning voor de Russische maar afgelopen jaar nam De Graaf revanche. Met 2-0 versloeg ze Dobromyslova en daarmee zorgde ze ervoor dat er na 9 jaar eindelijk weer eens een titel naar Nederland ging. Het was tevens de eerste damestitel van de officiële Masters die door een Hollandse werd gewonnen. Bij de heren ging de titel in 2012 naar Stepehn Bunting die met 5-0 overtuigend won van Alan Norris. Een jaar later, de laatste editie, stond Bunting wederom in de finale maar toen was James Wilson met 5-1 de winnaar en dus de huidige titelverdediger.

Het gehele weekend van5 tot en met 7 december 2014 is Dartfreakz.nl weer live aanwezig vanuit hotel Zuiderduin.

Heren:
Jaar Winnaar ---   --- Runner-Up
2000  Martin Adams, Engeland    5-4   Steve Beaton, Engeland
2001    Raymond van Barneveld, Nederland   5-1   Andy Fordham, Engeland
2002  Tony David, Australia      6-4   Mervyn King, Engeland
2003  Raymond van Barneveld, Nederland   6-1   Mervyn King, Engeland
2004   Raymond van Barneveld, Nederland   5-1   Ted Hankey, Engeland
2005 Mervyn King, Engeland    5-4   Martin Adams, Engeland
2006  niet gehouden        
2007 Gary Anderson, Schotland   5-4   Mark Webster, Wales
2008 Gary Anderson, Schotland    5-4   Scott Waites, Engeland
2009  Darryl Fitton, Engeland    5-2   Martin Adams, Engeland
2010ww Ross Montgomery, Schotland   5-4   Robbie Green, England
2011
Scott Waites, Engeland   5-2   Darryl Fitton, Engeland
2012 Stephen Bunting, Engeland   5-0   Alan Norris, Engeland
2013 James Wilson, Engeland   5-1   Stephen Bunting, Engeland
           
Dames:
Jaar Winnares       Runner-Up
2008 Lisa Ashton, Engeland   2-0   Trina Gulliver, Engeland
2009 Julie Gore, Wales   2-0   Tricia Wright, Engeland
2010 Trina Gulliver, England   2-1   Fransica Hoenselaar, Nederland
2011 Deta Hedman, Engeland   2-0   Aileen de Graaf, Nederland
2012 Anastasia Dobromyslova, Rusland   2-1   Aileen de Graaf, Nederland
2013 Aileen de Graaf, Nederland   2-0   Anastasia Dobromyslova, Rusland

Voor het volledig speelprogramma klik hier en voor meer informatie, kaartverkoop en arrangementen verwijzen we je graag door naar www.zuiderduinmasters.nl.

Op zoek naar toegangskaarten, arrangementen of hotelovernachtingen voor andere dartstoernooien? Klik hier voor een volledig overzicht met de beste prijzen.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws