Mister 20: Een nieuw dartsjaar is aangebroken Columns
Columns

Mister 20: Een nieuw dartsjaar is aangebroken

Mister 20: Een nieuw dartsjaar is aangebroken

Wanneer vind ook Phil Taylor zijn Waterloo? Wanneer komt Phil Taylor de Man met de Hamer tegen? Andy Hamilton? Enfin, zoals het er nu naar uit ziet kan dat nog even duren.

Martin Adams is voor de tweede keer BDO kampioen geworden, wereldkampioen mag je dit natuurlijk al lang niet meer noemen. Daar waar de sterkere spelers bij de PDC zitten. Het enige wat ik wil aantekenen is het volgende: Adams heeft al oneindig vaak meegedaan met het BDO toernooi, echter hij heeft pas in de laatste 5 edities 2 keer gewonnen... De edities waarin de sterkere BDO spelers zoals Anderson, van Barneveld, King, Webster en natuurlijk Whitlock zijn overgestapt. Reken het zelf maar uit. Je hoeft geen atoomsplitser te zijn lijkt me om hier een verband tussen te zien…

Maar even terug naar Phil Taylor. De man is een lopende legende. Mentaal schier onbreekbaar en kan natuurlijk fantastisch gooien. Ik had verwacht dat hij het dit toernooi moeilijk zou krijgen, maar nee. Natuurlijk gooide Whitlock erg sterk, maar The Power was op de belangrijke momenten een sloopmachine. Wie gaat deze man stoppen? En is de PDC nog wel zo aantrekkelijk met een keizer die meer weg heeft van een dictator die zijn medespelers met ijzeren hand erop wijst wie de baas is? Taylor is als een Ceasar in het Colosseum. Duim omhoog en je mag leven, duim omlaag en je bent zo dood als een kapot getrapte flight.

Naar mijn mening zijn er 2 soorten publiek:
1: De dartsliefhebber. Hoe beter een speler gooit hoe mooier de wedstrijd is, vinden ze. Deze mensen zijn blij met spelers als Phil Taylor. Tenslotte is hij de beste! Deze mensen krijgen het meeste waar voor hun geld als ze gaan kijken naar de PDC. Ondanks het feit dat daar ongeveer al vaststaat wie er gaat winnen.
2: De dartskijker. Gemiddeldes? Maakt niet uit, als de wedstrijd maar spannend is. Deze kijker die vindt 66 darters ook interessant zolang die maar worden gegooid door beide partijen zodat er een evenwichtige wedstrijd ontstaat. Deze kijker kan zich natuurlijk veel meer vinden in de BDO. Een 5-0 voorsprong? Dat zegt nog helemaal niets bij de BDO.

Maar wat moet er nu dus gebeuren? Wat als de BDO wordt overgenomen door de PDC? Dan heeft Taylor er wat onderdanen bij. That’s it. Is dit nog wel aantrekkelijk? Maakt het eigenlijk iets uit dat Taylor alles wint? Blijkbaar dus niet. De PDC heeft darten weer een nieuwe impuls gegeven. En elk tv toernooi zitten er duizenden mensen op de tribunes feest te vieren. Maar spannend? Nee, dat is het niet. Phil Taylor is goed maar de spanning in zijn wedstrijden is te vergelijken met een pot sjoelwedstrijden waarbij de spelers helaas geen armen meer hebben. Dit soort wedstrijden duren trouwens erg lang…

Verder is Trina Gulliver ook weer wereldkampioen geworden. Na een zinderende week waarin ze maar liefst 3 wedstrijden moest spelen heeft ze weer gewonnen. Ik snap dit dus niet. Waarom zijn vrouwen nu zoveel minder als mannen? De top van de vrouwen gooit zelfs mee in de regio klasse superleague. Waarom niet in de hoogste? Je hoeft niet sterk te zijn om goed te kunnen darten. Tony David is hier een perfect voorbeeld van. Waar ligt het dan aan? Kijk dan bij tennis, voetbal, gewichtheffen of noem een andere sport. Dat de vrouwen minder zijn is duidelijk. Vrouwen hebben nu eenmaal minder spiermassa. Maar bij darten is dit natuurlijk onbelangrijk. Vrouwen willen ook hetzelfde behandeld worden als mannen en vinden dat ze ondergesneeuwd worden. Ik vind het dus gewoon de normaalste zaak van de wereld dat vrouwen tegen mannen gooien. Tenslotte zit je bij het darten niet met spiermassa of wat dan ook. Theoretisch zouden vrouwen dus even goed moeten kunnen gooien als mannen. Anastasia is goed op weg. Zeurt niet over ongelijkheid maar gaat gewoon haar gang. Ze steekt natuurlijk met kop en schouders boven de rest van de vrouwen uit. Waarom? Omdat ze geen aparte competitie wil. Nee, ze gooit gewoon de rankings in de PDC en als ze goed genoeg is mag meegooien. Dat ze één keer een wildcard kreeg snap ik, maar keur ik niet goed. Bij de paardensport gaat het volgens mij ook gemend en bij korfbal ook. Sporten waarbij geen spierkracht nodig is of waar in ieder geval het verschil niet wedstrijdbepalend is moeten vrouwen gewoon niet zeuren. Je kan pas hetzelfde eisen als je ook hetzelfde kan gooien. Fysiek en technisch lijkt me dit ook meer dan mogelijk. Tenslotte is een dartspijl geen bowlingbal. Dus vrouwelijke dartsspeelsters sta op en verenig u juist NIET! Maar meng u onder de mannelijke dartspelers. En verdien waar u recht op hebt. Of krijg niets.

En mocht er onverwacht een dartsbaby geboren worden, dan ben ik toch wel benieuwd op welke leeftijd de zoon/dochter van Anastasia Taylor een pijl kan gooien…

Ik wil graag afsluiten met het verschil in gemiddeldes van de afgelopen WK’s.

Laatste 32: Laatste 16: Laatste 8 Laatste 4: Finale:
PDC: 91.38 PDC:95.31 PDC: 99 PDC:97.12 PDC:102.45
BDO: 84.13 BDO:88.57 BDO: 89.77 BDO:93.98 BDO:94.22

Gemiddeldes boven de 100 bij de laatste 16:
BDO: 0
PDC: 6

Mensen have fun!

Mister 20

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws